URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 21 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Ianuarie 2022, 14:18

Influenţat sau nu de AUR? Gest antisemit în oraşul rămas fără evrei. Svastica, desenată pe o sinagogă de un adolescent

Influenţat sau nu de AUR? Gest antisemit în oraşul rămas fără evrei. Svastica, desenată pe o sinagogă de un adolescent foto: presshub.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Necunoaşterea istoriei ne condamnă să-i repetăm greşelile. În vreme ce reprezentanţi ai Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR) sunt anchetaţi penal pentru că au minimalizat importanţa Holocaustului, spunând că este o "temă minoră" abordată în şcoli, gesturi de neînţeles apar în Sighişoara, un oraş în care ultimul evreu s-a stins în urmă cu 5 ani. Un adolescent este anchetat de poliţişti, după ce a desenat svastica pe stâlpii sinagogii din Sighişoara.

"Două svastici au fost desenate pe stâlpii Sinagogii din Sighişoara, în seara zilei de 22 decembrie 2021. În ajunul Crăciunului, cinci tineri erau audiaţi la poliţia din municipiu. (...) În urma audierilor, care au durat până târziu, s-a aflat că unul dintre ei, un tânăr de 15 ani, era cel care desenase svastica pe stâlpii sinagogii. Pentru el s-a deschis dosar penal şi este cercetat pentru utilizarea în public a simbolurilor antisemite. Fapta se pedepseşte conform legii, cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi", se arată într-un reportaj publicat de PresHub.ro.

Sursa citată arată că, înainte cu o seară de acest gest, pe 21 decembrie, la Bucureşti, un participant la protestul anunţat şi organizat de liderii AUR, care a avut loc la Parlament, desena svastica, simbolul fascismului și a ororilor antisemite, pe steagul UE, imaginile fiind difuzate în toată presa.

În 3 ianuarie, liderii AUR au transmis un comunicat de presă în care au afirmat, printre altele, că istoria Holocaustului şi educaţia sexuală reprezintă "teme minore" care "au fost ridicate la rangul de materii", în ceea ce califică a fi drept o "acţiune sistematică de subminare a calităţii învăţământului din România".

În 6 ianuarie, sinagoga evreiască din Făgăraş a fost vandalizată. Un perete întreg a fost mâzgălit cu vopsea, iar Poliţia a început o anchetă în oraş.

Vasile Dub, preşedintele comunităţii evreieşti din Sighişoara, consideră că elevii nu sunt suficient instruiţi în şcoli. Ar fi vorbit chiar cu băiatul care a vandalizat sinagoga.

"Mi-am dat seama că era o varză totală în capul lui! Avea frânturi de informaţii, le amesteca fără să ştie ce înseamnă, un haos! Concluzia mea este că şcoala nu le clarifică aceste lucruri pe care ei le ciupesc de ici de colo, şi că aşa se adânceşte confuzia. Trebuie să avem profesori de istorie buni, manuale bune şi să ne pese de ce gândesc copiii noştri!", a declarat pentru sursa citată Vasile Dub.

Citiţi un un reportaj pe această temă: Sighişoara: antisemitism în oraşul în care s-a stins şi ultimul evreu

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a anunțat luni că pe 6 ianuarie 2022, procurorii s-au sesizat din oficiu în urma comunicatului de presă emis pe 3 ianuarie 2022 de partidul AUR, intitulat „Experimentele ideologice asupra copiilor din România trebuie să înceteze!”, „în care se efectuează cercetări in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunii prev. de art. 6 alin. 1 din OUG nr. 31/2002, respectiv în varianta „minimalizarea în mod evident, prin orice mijloace, în public, a holocaustului ori a efectelor acestuia””.

În comunicatul respectiv, AUR susținea că istoria Holocaustului și educația sexuală reprezintă ”teme minore” care au fost ridicate la rangul de materii, în ceea ce califică a fi drept o ”acțiune sistematică de subminare a calității învățământului din România”.

Conform legii, negarea, contestarea, aprobarea, justificarea sau minimalizarea în mod evident, prin orice mijloace, în public, a holocaustului ori a efectelor acestuia se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

G4Media.ro amintește că acest comunicat „nu a fost prima ieșire care trădează simpatiile neolegionare și negaționiste ale liderilor AUR, partid care l-a susținut pentru funcția de premier pe Călin Georgescu, un simpatizant declarat al lui Ion Antonescu și Corneliu Zelea Codreanu”.

„Pe data de 5 octombrie, co-președintele AUR l-a amenințat marți de la tribună pe Alexandru Muraru, consilierul premierului pentru pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei, spunându-i ”O să dai socoteală pentru mizeriile pe care le verși în capul AUR”.

În discursul susținut la moțiunea de cenzură, Târziu a spus și că ”Dacă eram legionar, știți cum procedam, da? Așa, doar cu cuvintele”, referindu-se la acuzații venite din sală. Membrii mișcării legionare au fost autorii unor asasinate politice care au zguduit România în perioada interbelică”, mai notează G4 Media.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
@jam11
Scoala ca si scoala, dar educatia parintilor/cea de la parinti unde o lasam? Nu de acasa se deschide apetitul pentru cunoastere? Si o sa folosesc un exemplu, 2 absolventi, unul de liceu de la un oras din afara Oradiei si unul din Gojdu. Primul termina facultatea la Oradea, celalalt la Cluj. Toate astea din considerente financiare ale parintilor, in ambele cazuri un parinte este cadru didactic (era la vremea aceea). Dorinta de invatare și cunoastere l-a dus pe primul mult mai sus decat pe cel de-al doilea, profesional. Nu conteaza atat de mult scoala pe care o faci sau calitatea actului didactic (poate 30%) cat educatia pentru invatare primita acasa pana la mersul la scoala si mai ales in primii 4 ani de scoala (si aici tot de acasa, suportul parintilor, indemnul de a invata lucruri si in afara celor obligatorii pentru scoala). Cine se limiteaza doar la ceea ce se cere in scoli va ajunge destul de limitat in gandire si cunoastere ca adult. Scoala iti da niste, putine, informatii pe care tu ca elev, daca ai vreun interes (tot mai scazut azi) le dezvolti. Pe vremea copilariei mele nu aveai internet acasa, cluburile de internet (aparute tarziu pentru mine) erau mai mult niste game-rooms. Dar totusi gaseai modalitati sa te informezi, sa te cultivi. Holocaustul ar trebui sa fie ceva despre care toti trebuie sa stim, ce s-a intamplat, cine au fost implicati, cum s-a sfarsit, etc. Este cel mai negru episod din istoria omului. Iar cine nu vede macar o data lagarul din Auschwitz, nu va intelege pe deplin durerea si suferinta celor care fie au pierit acolo, fie au pierdut persoane dragi. Nu intram in detalii gen procesul de la Nurnberg sau alte "de ce?"-uri. Dar cunoștințele despre subiectul trebuiesc luate si explicate tuturor, preferabil acasa de parinti si apoi de scoli.
Postat 12 Ianuarie 2022, 06:59 de poiu
jamule...
... daca biblia asta cu holocaustul era introdusa in scoli simultan cu Istoria Crimelor Comunismului, mai treaca-mearga! Nu-s toba de istorie, dar am idee de ce ne-au facut evreii, comunisti si necomunisti. Cunosc cate ceva si din ,,replicile" romanilor, de pilda Rascoala din 1907, stiu de la ce a pornit, motivul REAL! Tu stii de ce s-a retras de la Conferinta de Pace de la Paris din '19-'20 primul ministru al Romaniei, Bratianu?
Postat 12 Ianuarie 2022, 06:37 de pinonel
CrisDumi aka KP aka bihooorel sau alte indicative
" Oamenii de ştiinţă au descoperit că persoanele care se arată constant deranjate de greşelile gramaticale rostite de cei din jurul lor, au personalităţi mai puţin agreabile decât cei care ignoră astfel de erori " . Si apar GRAMARNATZII sa-mi explice ca sunt agramat si ma doare-n P. , asa de destepti e astia incat nu mai stiu diferenta intre " injur sau in jur " Si apare AUR sa ne spuna ca ei e Dacii liberi, lupii singuratici. CrisDumi aka KP aka bihooorel, de nu te muti la Barlad, acolo e pace si bine esti inconjurata de lupii singuratici :::)))
Postat 12 Ianuarie 2022, 01:01 de Sandu2100
Sandu ...
... se spune "capacitate mentală". Nu "mintală" ... agramatule care pupi fundul trădătorilor liberali la fiecare mișcare de buci din partea colonizatorilor euro-atlantici.
Postat 11 Ianuarie 2022, 23:54 de KP
Asemenea gesturi ...
... indică influența lui Johannis, cu faimoasa lui exprimare "afaceri cu evreii". Nicidecum de la AUR, care în mod nefericit a vrut doar să atragă atenția ... că nu e cazul să faci din tema holocaustului o materie distinctă la școală. Mai ales că școala românească a cam scos, pe ici pe colo, multe informații relevante din istoria neamului care trăiește majoritar în această țară.
Postat 11 Ianuarie 2022, 23:51 de KP
portretizari
nu sunt fan Haur, si ei ar fi facut bine sa se distanteze de simpatizatii legionare si minimizari ale genocidului urat al holocaustului. Dar un pic am impresia ca unii anti-vaccinisti din AUR au pus svastica fascista pe steagul UE nu pentru ca vor ca UE sa fie fascista si asta vor ei, cum ii portretizeaza media, ci pentru ca acuza politica de impunere a vacinului in UE ca fiind fascista, si asta NU vor ei.
Postat 11 Ianuarie 2022, 18:19 de unu
@pinonel
Nu exista padure fara uscaturi, cei enumerati de tine sunt comunisti cu acte in regula, scoliti de KGB. Asa sunt si cei care conduc din umbra tara si s-au imbogatit pe spinarea noastra, Iliescu, Voiculescu etc iar cei de la AUR sunt cozi de topor la cheremul celor enumerati mai sus. Pana la urma nu e de mirare ca un tanar de 15 nu are cunostinte de istorie sau la modul general, nu au cultura generala. Cauza este subfinantarea cronica a invatamantului de unde rezulta ca multi tineri nu au o cultura generala, sau mai rau, ajung la bandon scolar.
Postat 11 Ianuarie 2022, 18:03 de JAM11
Cine scrie istoria?!
Nu neg holocaustul, nu neg pogromurile, au fost si sunt o rusine pt. umanitate! Dar CORECT este sa se spuna cateva cuvinte (unii ar zice ca n-ar ajunge cateva volume!) despre binefacerile cu care ne-au miluit evreii: Ana Pauker (Hana Rabinsohn), Valter Roman (Ernő Neuländer), Vasile Luca (Luka László), Alexandru Nicolschi (Boris Grünberg) sunt cativa dintre miile de binefacatori. P.S. A depus vreun oficial al statului evreu o coroana de flori la Memorialul Victimelor Comunismului si Rezistentei de la Sighet? Nu stiu, intreb!
Postat 11 Ianuarie 2022, 16:29 de pinonel
????
Atâtea povesti ,da holocaustul a existat si principali vinovați au fost nemți asti care ne dau sfaturi, le este rușine sau care-i treaba ce tot atâta tămbălău acum nu ai voie sa vorbești de Holocaust că îi superi pe stăpâni ,c-am tot așa început și holocaustul precum povestea vaccinului sunt foarte multe asemănări până mai ieri" administrare de medicamentele împotriva voinței persoanei era crimă împotriva umanității" acum nu mai e valabilă povestea de la Nurnberg e alta poveste de la Bruxelles.
Postat 11 Ianuarie 2022, 15:45 de sss
Aur , Sosoaca, Lasca si votantii
Astia sunt bolnavii Romaniei, astia se cred Dacii liberi. E clar ca nu au capacitatea mintala de a invata istoria. Asa ca dau si ei din gura
Postat 11 Ianuarie 2022, 15:21 de Sandu2100
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5777 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON