URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Iunie 2022, 14:00

Încep probele scrise ale Bacalaureatului. Câți elevi din Bihor s-au înscris la examen

Încep probele scrise ale Bacalaureatului. Câți elevi din Bihor s-au înscris la examen Anul trecut, elevii care au susținut Bacalaureatul erau obligați și să respecte măsurile de protecție împotriva Covid-19 (foto: arhiva Bihoreanul)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sesiunea de vară a examenului scris de Bacalaureat începe luni, când 3.595 de absolvenți de liceu din Bihor sunt așteptați să susțină proba la limba și literatura română.

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului Școlar Județean Bihor, din totalul candidaților înscriși, 3.180 au terminat liceul în această vară, iar 415 sunt absolvenți din promoții anterioare. Merită menționat că, în acest an, au terminat liceul în Bihor 3.767 de tineri, ceea ce înseamnă că 587 de absolvenți nici nu s-au înscris la Bacalaureat.

Înainte de probele scrise, între 8 și 16 iunie, absolvenții de liceu au susținut probele de competențe lingvistice și digitale ale Bacalaureatului.

În Bihor sunt amenajate 13 centre de examen, la Colegiul Economic "Partenie Cosma" Oradea, Colegiul Național "Emanuil Gojdu" Oradea, Colegiul Național "Mihai Eminescu" Oradea, Colegiul Național "Onisifor Ghibu" Oradea, Colegiul Tehnic "Mihai Viteazul" Oradea, Liceul de Arte Oradea, Liceul Teologic Romano-Catolic ”Szent Laszlo” Oradea, Liceul Teoretic "Petofi Sandor" Săcueni, Colegiul Național "Avram Iancu" Ștei, Colegiul Național "Octavian Goga" Marghita, Colegiul Tehnic "Alexandru Roman" Aleșd, Colegiul Național "Teodor Neș" Salonta, Colegiul Național "Samuil Vulcan" Beiuș. Lucrările elevilor vor fi evaluate în trei centre zonale.

Calendarul examenelor prevede că, după proba scrisă la limba română, adolescenții vor susține marți proba obligatorie a profilului, iar pe 22 iunie cea la alegere. Pe 23 iunie este programată proba la limba și literatura maternă.

În Bihor, 5 candidați vor susține examenul în condiții speciale, având deficiențe de vedere, de auz sau tulburări de neurodezvoltare.

Primele rezultate de la probele scrise se vor afișa în data de 27 iunie, până la ora 12, iar contestațiile se vor depune în aceeași zi, în intervalul orar 12 – 18, fizic sau electronic. Soluționarea contestațiilor se va face între 28 și 30 iunie, iar notele finale se vor afișa pe data de 1 iulie.

Condiții de examen

Probele scrise vor începe la ora 9, iar accesul elevilor în săli va fi permis până la ora 8:30. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev. Toate sălile de examen au în dotare camere funcționale de supraveghere video și audio, a mai transmis IȘJ Bihor.

Pentru rezolvarea subiectelor, candidații vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor, vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică și Geografie, candidații pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, mijloacele sau instrumentele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită în sala de examen.

Elevii nu au voie să intre în sălile de examen cu obiecte, precum ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete etc. De asemenea, nu vor putea duce cu ei nici manuale, dicționare, notițe, însemnări etc. sau orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.).

În același timp, candidaților le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul.

Cei surprinși în aceste situații vor fi eliminați din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept consecință, acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni.

Nota minimă de promovare, pentru fiecare probă, este 5, iar media finală pentru promovarea examenului trebuie să fie cel puțin 6.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON