URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 August 2019, 18:11

Încep cu turnul. Clădirea Primăriei Oradea va intra în reabilitare la sfârşitul lunii august

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Palatul administrativ al oraşului va intra la sfârşitul lunii august în reabilitare. Primăria a semnat săptămâna trecută contractul de lucrări cu firma Euras Satu Mare.

Primăria în şantier

Constructorul urmează să constituie săptămâna aceasta garanţia de execuţie a lucrării după care va putea face pregătirile pentru deschiderea şantierului.

"Ne propunem ca în 20 august să predăm amplasamentul constructorului, urmând ca până la finalul lunii august să demareze lucrările", a spus primarul Ilie Bolojan.

Potrivit unui comunicat al Primăriei, lucrările vor începe cu reabilitarea turnului Primăriei şi a acoperişului dinspre strada Tudor Vladimiresc pentru ca ulterior să se extindă la întreaga faţadă.

Din turn până în interior

Investiţia vizează reabilitarea acoperişului clădirii, a faţadelor dinspre străzile Piaţa Unirii, Primăriei şi Tudor Vladimirescu, precum şi a faţadelor dinspre curţile interioare şi a turnului.

În interiorul clădirii vor avea loc mai multe lucrări de reamenajare a spaţiilor dinspre Piaţa Unirii.

În cadrul şantierului va mai avea loc reabilitarea scării de onoare de la intrare cu cele trei rampe, reabilitarea coridorului principal de la etajul I situat între biroul primarului şi biroul viceprimarului Florin Birta, readucerea la forma iniţială a Sălii "Traian Moşoiu", inclusiv consolidarea tavanului, reabilitarea sălii "Rimanoczy Kalman" împreună cu anticamera acesteia, respectiv reabilitarea biroului primarului şi a consilierilor acestuia.

18 luni de şantier

Reabilitarea clădirii Primăriei va fi făcută de firma Euras Satu Mare pentru suma de 14,8 milioane lei cu termen de predare de 18 luni.

Constructorul s-a mai ocupat de-a lungul timpului de reabilitarea clădirii Teatrului Regina Maria, a imobilului fostei comenduiri a Garnizoanei şi a unor lăcaşuri de cult precum: Biserica cu Lună cu filiile Buna Vestire din strada Rahovei şi Sfântul Duh Mângâietorul din strada Alexandru Cazaban, respectiv Biserica Reformată din Oraşul-Nou, situată în strada Primăriei şi Biserica Romano-Catolică din Cetatea Oradea.

Clădire monument istoric, palatul administrativ al oraşului a fost ridicat între 1902-1903, are o suprafaţă de 5.500 metri pătraţi şi o suprafaţă construită de 1.137 metri pătraţi. Imobilul are demisol, parter, două etaje şi un turn al orologiului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Neutryno
Ai uitat sa specifici blocul Z 3 de pe Doja , că el locuiește acolo și e foarte afectat de Paris.
Postat 13 August 2019, 11:34 de Sandu1206
"..la misto spus.."..ce adunatura de gunoaie bugetare avem aici !!...
"La misto",in aceasta sintagma consta infapt,toata relationarea si dialogul administratiei Bolojan cu cetatenii oradeni.
Postat 13 August 2019, 00:50 de platona
Criticul de arta(doar la misto spus) Platona-Paris(pârâul)
Iata ca muschetarul pensionar loveste din nou! De aceasta data din postura de expert in culori si nuante. Vezi ca institutul Pantani cauta oameni superspecializati ca si matale!
Postat 12 August 2019, 22:27 de Neutryno
Regandire,demolare,reabilitate,restaurare......".nu neaparat in acelas stil arhitectonic....dar eclectic.."(de la new-criticul de arta vorbire,Malan!!??)
Poate ii gasim si acestui edificiu,etalon al arhitecturii oradene o culoare originala,precum aceea a Palatului Vulturul Negru,plamanie,stacojie,cacanie....adecvata perfect spiritului ce caracterizeaza relationarea acestei administratii cu cetatenii oradeni.
Postat 12 August 2019, 19:37 de platona
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON