Pompierii militari bihoreni au organizat joi un exerciţiu menit să îmbunătățească intervenţia în cazul unui incendiu de pădure. Scenariul acţiunii a presupus producerea unui incendiu de vegetaţie uscată în comuna Finiş, extinzându-se rapid pe o suprafaţă de aproximativ 100 de hectare şi cu riscul ca flăcările să ajungă la Cabana Prisaca, aflată pe teritoriul judeţului Arad, şi în satul de vacanţă Groşeni.
Conform scenariului pus la punct de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana", incendiul a pornit din cauza unor turişti care nu au respectat măsurile de prevenţie în caz de incendiu, într-o zonă neamenajată pentru activităţi de agrement. Situaţia a fost complicată de temperaturile ridicate şi seceta prelungită.
În cadrul exerciţiului, ISU a activat procedurile specifice de intervenţie şi planurile de cooperare pentru astfel de situaţii de urgenţă. Grupa operativă a inspectoratului şi echipele de pompieri militari din diferite subunităţi ale judeţului au fost mobilizate pentru a face faţă incendiului de amploare. De asemenea, au fost alertate şi echipaje de pompieri din cadrul ISU Arad, precum şi personalul din instituţiile de sprijin.
„Pompierii militari şi membrii serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă au acţionat pentru localizarea şi lichidarea focarelor de incendiu, operaţiunea fiind deosebit de dificilă din cauza suprafeţei mari afectate de flăcări, terenului accidentat, pantelor abrupte, lipsei surselor de apă şi a lipsei de semnal pentru mijloacele de comunicaţie. Scenariul a mai prevăzut faptul că un subofiţer a alunecat într-o râpă şi, întrucât acesta nu putea fi salvat de către personalul aflat la faţa locului, s-a solicitat în sprijin intervenţia voluntarilor din cadrul Asociaţiei «Descoperă România 4x4», accesul până la locul evenimentului fiind posibil doar cu autoturisme offroad", a transmis într-un comunicat de presă lt. col. Camelia Roşca, purtător de cuvânt al ISU Bihor.
Exerciţiul ce a presupus implicarea a 50 de pompieri militari, dar şi a unor voluntari, a fost coordonat de prim-adjunctul inspectorului şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana" Bihor, colonel Csilik Alexandru Adrian, care are experienţă în gestionarea incendiilor de pădure, în 2021 fiind comandant al modulelor de intervenţie în Grecia.
Au fost folosite 3 autospeciale de lucru cu apă şi spumă, motopompe şi mijloace specifice de intervenţie la incendii de pădure, o autospecială de tip Abroll, un autocamion de intervenţie, şapte autospeciale de primă intervenţie şi comandă şi un microbuz.
„La activitate au participat de asemenea, SVSU Finiş un echipaj al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor, un echipaj al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Bihor, personal din cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Gărzii Naţionale de Mediu Bihor - Comisariatul Judeţean Bihor şi al Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate - Serviciul Teritorial Bihor, personal din cadrul Ocolului Silvic «Sfânta Maria» Oradea şi reprezentanţi ai Asociaţiei «SalvaDrone» şi ai Asociaţiei «Descoperă România 4x4»", a mai transmis ISU.
Prin acest exercițiu s-a dorit verificarea concepţiei de acţiune pentru gestionarea unor incendii de amploare în fondul forestier din judeţul Bihor, evaluarea nivelului de pregătire al personalului de intervenţie, analiza fluxului informaţional-decizional, testarea funcţionării tehnicii de intervenţie şi a echipamentelor de comunicare, verificarea cunoaşterii raionului de intervenţie şi a documentelor operative, precum şi respectarea normelor de securitate şi protecţia mediului.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.