URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 August 2023, 15:47

Încă o tragedie: Un tânăr s-a înecat în Crișul Repede, în zona Silvaș din Oradea

Încă o tragedie: Un tânăr s-a înecat în Crișul Repede, în zona Silvaș din Oradea foto: generic, arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Doi tineri au murit în apele din județul Bihor în mai puțin de 24 de ore. După ce a anunțat decesul unui pescar în lacul de la Sântimreu, ISU Crișana transmite că un alt tânăr, în vârstă de aproximativ 30 de ani, a murit înecat în apele Crișului Repede, în zona Silvaș din Oradea.

„Luni, 21 august a.c., la ora 13.34, un apelant al numărului unic 112 a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Crișana” al județului Bihor că un bărbat s-a înecat în Crișul Repede, acesta fiind scos din apă de un cetățean aflat în zonă. Pentru salvarea tânărului, în vârstă de aproximativ 30 de ani, la fața locului s-au deplasat imediat, medicul din cadrul echipajului de terapie intensivă mobilă al SMURD Oradea și echipajul de pompieri militari paramedici al Detașamentului 2 Oradea, cu ambulanța SMURD a subunității, precum și un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ)”, a transmis lt. col. Camelia Roșca, purtătoarea de cuvânt a ISU Crișana. 

Potrivit acesteia, echipajele SMURD și SAJ „au procedat la efectuarea manevrelor de resuscitare a victimei aflate în stop cardio-respirator, însă, din nefericire, tânărul nu a mai putut fi salvat, medicul declarând decesul acestuia”. 

În contextul celor două tragedii, ISU Crișana transmite o serie de recomandări:

- Scăldaţi-vă doar în locuri special amenajate pentru înot şi respectaţi avertizările privind interzicerea scăldatului;
- Evitaţi scăldatul solitar, fără a avea alte persoane prin apropiere, mai ales dacă nu ştiţi să înotaţi sau nu aveţi deprinderile necesare; cel mai indicat este să nu vă aventuraţi să vă scăldaţi, dacă nu înotaţi bine;
- Evitaţi scăldatul în râuri, lacuri, canale de irigaţii sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii sunt foarte puternici, albiile nămoloase sau pline de plante, pietre, crengi şi trunchiuri de copaci ori în locurile în care s-au produs anterior incidente: barajul de la Tileagd, canalul colector de la Boiu, canalul de la Aștileu, apele Crişului Repede, Crişului Negru, Lacul de acumulare Șauaieu, Lacul Sântion, Lacul Sântimreu etc. Chiar și persoanele care înoată bine pot fi prinse într-un curent de apă, pot avea crampe musculare sau pot obosi.
- Nu vă aventuraţi în apă când sunteţi în stare de ebrietate, seara târziu sau pe timp de noapte;
- Nu intraţi în apa rece înfierbântaţi, după ce aţi stat foarte mult timp la soare.
- Fiecare părinte trebuie să aibă în vedere siguranța copilului! Este foarte important să nu pierdeți copilul din câmpul vizual, nici măcar o secundă. Supravegheați-l în permanență, întrucât, oricât de bine înoată, nu aveți garanția că ceva rău nu se poate întâmpla!
- Explicați-le copiilor pericolul la care se expun scăldându-se în locuri neamenajate și consecințele grave, uneori tragice, ale actelor de teribilism.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON