URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Aprilie 2015, 14:58

Încă 11 străzi din Oradea vor fi modernizate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consilierii locali au aprobat în şedinţa de marţi indicatorii tehnico-economici pentru lucrările de modernizare a 11 străzi din Ioşia şi Nufărul. Pe lista arterelor care vor intra în lucru încă de anul acesta se numără străzile Verii, Măgurii, Ecaterina Varga, Salciei, Sirenei, Olteţului, Govorei, Caraşului, Clopoţeilor, Pelinului din Ioşia şi Salca din cartierul Nufărul.

Modernizarea celor 11 străzi va cuprinde lucrări la carosabil şi reţeaua de canalizare pluvială precum şi amenajarea de trotuare şi spaţii verzi. Investiţiile vizează îmbunătăţirea conexiunii cu reţeaua de străzi din municipiu pentru scurtarea timpului de deplasare între diferite zone ale oraşului, asigurarea traficului rutier în condiţii crescute de siguranţă şi scurgerea apelor pluviale de pe drum şi din zona drumului pentru a evita acumulările de apă pe carosabil în timpul ploilor torenţiale.

Masa veteranilor

Tot în şedinţa de joi aleşii orădenilor au hotărât la propunerea conducerii Administraţiei Sociale Comunitare Oradea, alocarea sumei de 800 lei pentru achiziţionarea de pachete cu alimente destinate celor 52 de veterani de război din municipiu. Pachetele vor fi distribuite cu ocazia Zilei veteranilor de război. Aceasta este sărbătorită pe 29 aprilie în amintirea zilei în care regele Carol I a instituit în 1902 titlul de veteran de război cu ocazia de 25 de ani de la decretarea mobilizării pentru războiul care avea să ducă la cucerirea independenţei de stat.

Anul 2015 a fost declarat prin HG 164 din 2015 "anul veteranilor de război" având în vedere că se împlinesc 70 de ani de la încheierea celui de-al doilea război mondial şi 25 de ani de la înfiinţarea Asociaţiei veteranilor de război.

Tarife indexate

Aleşii orădenilor au aprobat marţi actualizarea tarifelor pentru depunerea deşeurilor la groapa de gunoi. Eco Bihor a cerut municipalităţii actualizarea tarifelor începând din 1 mai cu rata inflaţiei pentru servicii calculată pe anul 2014 la 1,2%. Conform negocierilor purtate de conducerea municipalităţii cu reprezentantii Eco Bihor, tarifele pentru depunerea deşeurilor la depozitul ecologic vor fi de 14,95 euro pe tonă pentru deşeurile menajere şi cele amestecate cu moloz, respectiv 2,38 euro pe tonă pentru deşeurile rezultate din construcţii şi demolări.

Actualizarea preţurilor nu va afecta deocamdată orădenii care plătesc pentru gunoi operatorului de salubritate RER Ecologic, la rândul său client al gropii ecologice gestionate de Eco Bihor.

Anul trecut, compania a înregistrat venituri de 2,3 milioane euro din cele 141.000 de tone de deşeuri recepţionate. Cea mai mare cantitate au constituit-o cele 97.500 tone de deşeuri menajere, urmate de cele provenite din demolări (20.000 tone), deşeurile amestecate cu moloz (8.200 tone) şi cele colectate selectiv (2.940 tone).

Fără scutiri!

Pe de altă parte, Consiliul Local a respins joi, cu 20 de voturi "pentru" din partea grupului PNL-UDMR propunerea consilierilor PSD privind scutirea de la plata taxelor şi impozitelor locale şi acordarea de gratuităţi pe mijloacele de transport OTL pentru agenţilor economici care desfăşoară activităţi de comerţ şi alimentaţie publică în zona afectată de lucrările din Piaţa Unirii şi orădenii care locuiesc în această zonă. Pesediştii au văzut aceste facilităţi ca o minimă compensaţie pentru deranjul provocat locuitorilor din vecinătate de şantierul deschis pentru reabilitarea pieţei centrale.

Aleşii orădenilor au respins propunerea grupului PSD la sugestia reprezentanţilor Direcţiei Economice. Aceştia au arătat nu doar că nu există cadru legal pentru acordarea acestor scutiri, dar instituirea lor le-ar acorda orădenilor care locuiesc sau lucrează în zona Pieţei Unirii un tratament inechitabil faţă de restul agenţilor economici şi a locuitorilor din municipiu. Pentru că la câte şantiere sunt deschise în oraş, ar putea cere scutiri de impozite majoritatea firmelor şi orădenilor...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON