URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Aprilie 2023, 14:31

Importurile de cereale din Ucraina în România ar putea fi, până la urmă, oprite

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Comisia Europeană ar putea interzice, până pe 5 iunie, importurile de grâu, porumb, floarea-soarelui, rapiţă, ulei de floarea-soarelui din Ucraina în România, dacă statele membre care au hotărât unilateral să interzică importurile (Polonia, Ungaria, Bulgaria și Slovacia) nu vor renunţa la decizie, a anunțat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

El a reiterat că România va primi și sprijin financiar dintr-un pachet total de 100 de milioane de euro, stabilit pentru cele cinci ţări membre vecine Ucrainei, afectate de importurile masive.

Ministrul Agriculturii a adăugat că, până în prezent, prin România au trecut 7,3 milioane tone de cereale, dintre care două milioane de tone au rămas în țara noastră, conform News.ro. 

„Dacă ţările celelalte nu renunţă, România va primi şi suma, şi va primi şi decizia luată de Comisie pentru interzicerea importurilor în România din Ucraina”, a afirmat Petre Daea, într-o conferinţă de presă susţinută miercuri la sediul Ministerului Agriculturii, după ce s-a întors de la Consiliul de Agricultură şi Pescuit de la Bruxelles. 

Acesta a mai spus că „aşteptăm decizia ca această oprire a importului să se facă prin act de către Comisia Europeană, care este responsabilă în domeniu”, dar și că România așteaptă să primească banii care-i revin, din totalul de 100 de milioane de euro, într-un timp cât mai scurt. 

„Dacă astăzi şi mâine celelalte ţări nu renunţă, România este protejată de decizia Comisiei prin care se instituie interzicerea importului până pe data de 5 iunie. De ce până pe data de 5 iunie? Pentru că până atunci îşi are valabilitatea Regulamentul 870, care trebuie modificat şi la care vom lucra şi vom dialoga în interiorul UE cu ţările interesate, care sunt afectate, dar în dialog instituţional cu CE, în aşa fel încât să putem proiecta un drum mai lung de acţiune comună şi instituirea unor reguli comune pentru protejarea pieţei de importurile din Ucraina”, a explicat ministrul Agriculturii.

Mai mulți fermieri din țările aflate în vecinătatea Ucrainei au protestat în ultima perioadă, spunând că activitatea și veniturile le-au fost grav afectate de intrarea pe piață, fără taxe vamale, a cerealelor din Ucraina, care s-au vândut la prețuri mici. Au existat și dubii în ceea ce privește calitatea acestor produse, existând suspiciuni că au niveluri ridicate de pesticide.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Tari ucrainienii astia
O tara aflata in plin razboi exporta grâne, interesant.In Europa inclusiv in România, anul trecut,in vară, ardeau lanuri intregi de cereale, deci!? Pentru haters, keep calm, ii iubesc la fel de mult ca pe ruşi.Nice evening
Postat 27 Aprilie 2023, 19:54 de Maikeltroll
Cereale Ucraina
Pt 1 luna ?
Postat 27 Aprilie 2023, 14:37 de cosmin5z
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON