URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Iunie 2012, 10:16

Hanil Biharia se închide: Firma coreeană îşi concediază toţi angajaţii!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Inevitabilul s-a produs. Angajaţii Hanil Biharia vor fi trimişi în şomaj. Conflictul de muncă izbucit în cursul zilei de joi s-a încheiat vineri la prânz cu anunţul că toţi salariaţii vor fi trimişi în şomaj.

"Jurista de la Hanil a depus vineri la noi cererea pentru începerea concedierii colective", a declarat Nicolae Hoduţ, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor.

Hoduţ a declarat că, aşa cum au promis încă de joi, mare parte din angajaţii firmei au rămas în curtea fabricii până vineri în jurul orei 13.30, când s-au convins că au fost plătiţi. "Oamenii nu au plecat de acolo până nu şi-au văzut banii în cont: banii la zi, plus un salariu compensator", a afirmat Hoduţ.

Începând de luni, salariaţii vor intra pentru o săptămână în concediu de odihnă, timp în care administraţia Hanil va finaliza formalităţile pentru concedierea colectivă. După toate probabilităţile vor fi concediaţi toţi cei peste 500 de angajaţi.

Ajutor de la Samsung

Surse apropiate companiei au declarat pentru BIHOREANUL că situaţia de la Biharia a fost detensionată cu intervenţia directă a firmei Samsung, care şi-a ajutat contractorul virând încă de joi după-amiază suma de 200.000 euro în conturile Hanil pentru ca firma să-şi poată plăti angajaţii.

Gigantul coreean era direct interesat de dezamorsarea conflictului, pentru că acesta risca să îi aducă prejudicii de imagine şi îi provoca pierderi directe prin refuzul muncitorul de a permite ieşirea din fabrică a TIR-urilor cu produse finite.

De altfel, vineri după-amiază inginerii Samsung se ocupau deja de inventarierea stocurilor de piese şi produse finite, precum şi de demontarea liniilor de producţie din Biharia. În urma evacuării, fabrica va rămâne goală pentru că, în calitate de contractor al Samsung, Hanil a primit de la gigantul coreean inclusiv mijloacele de producţie.

Eşecul unei afaceri "sigure"...

În acest context, intrarea firmei în incapacitate de plată este cu atât mai suprinzătoare cu Hanil nu avea probleme nici cu furnizorii nici cu desfacerea, aşa cum se zvonise iniţial.

Producătorul primea de la Samsung piesele din care ansambla televizoare LCD şi aparatură de tip home theatre şi livra produsele finite beneficiarului, singura lui grijă fiind plata salariilor angajaţilor şi a utilităţilor.

După toate probabilităţile declinul firmei a intervenit la începutul acestui an, după a pierdut din portofoliul de clienţi gigantul Nokia datorită unor probleme legate de calitatea produselor furnizate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
23 Comentarii
ai dreptate
da asa e,da' cine sa priceapa?e de ajuns sa citesti comentariile de pe aici...vor veni vremuri foarte grele,pt clasa de jos si medie(care nu prea exista,pt ca averea lor sunt niste imobile care nu vor valora nimic)va fi nasol.
Postat 17 Iunie 2012, 16:58 de @opinatorul
SA PLECE SANATOSI
Da ştiu de existenţa acestor cursuri dar oare a analizat cineva care este finalitatea, eficienţa acestora, ştiu patronii că există persoane instruite, sunt semnate convenţii ca după absolvirea acestor formări să existe posibilitatea angajării. Eu asta constat că totul se face după ureche şi nu există o viziune unitară şi din această cauză toţi actorii sunt afectaţi, dar cel mai rău sunt afectaţi salariaţii. Întotdeauna şi oriunde în lume investitorii includ în analiză şi statul din ţara în care ar dori să se reloce. La noi au dat peste amatori şi după ce au intrat în hora ŞPĂGILOR am jucat cum ne-au cântat ei. Pleacâ poate din cauza corupţiei permanente pe care nu şi-o închipuiau la asemenea cote.
Postat 16 Iunie 2012, 21:37 de ALEXANDRU
management defectuos
mai oameni buni, de vina pentru ca acesta firma s-a inchis este managementul prost din cadrul ei, nimeni altcineva....nu are Bolojan s-au altcineva nici o vina pentru acest esec... in primul rand responsabilitatile erau prost impartite si la conducere existau oameni care nu stiau ce inseamna defapt un management...cat despre personalul necalificat tot ei sunt de vina...totul porneste din varful firmei
Postat 16 Iunie 2012, 21:31 de alma
Plexus
Se va deschide Plexus in curand. Multi isi vor gasi acolo loc de munca. In Biharia lucrau multi cei din satele din jur, pana cand nu le-au mai asigurat transportul.
Postat 16 Iunie 2012, 20:30 de jokeman
@ Alexandru + Ronin
@ ALEXANDRU: iti inteleg punctele de vedere, dar nu sunt de acord cu mare a parte. Fiecare cu parerea lui. Ca sa nu monopolizam discutia iti dau doar un citat scurt, PT TINE SI ORICINE CARE VB FARA SA ANALIZEZE SITUATIA: "Vremea grevelor ca principală armă de luptă sindicală a trecut. Astăzi, pentru a veni în sprijinul membrilor, BNS Bihor organizează la Casa de Cultură a Sindicatelor nu mai puţin de 20 de cursuri de calificare şi recalificare. "Facem pregătire profesională cu oamenii pentru a-i adapta la piaţa muncii. Cunosc o firmă producătoare de componente electronice unde, la peste 400 de angajaţi, doar 20 au meserii, restul sunt ţinuţi necalificaţi ca să lege firul roşu la firul roşu şi verdele la verde. Aşa, dacă rămân nepregătiţi, n-o să câştige niciodată un salariu decent...", spune Nicolae Morgovan." @ RONIN: nu are nici o legatura cu alegerile. Pe patronul adevarat, care nu face afaceri cu statul, IL INTERESEAZA PREA PUTIN SPRE DELOC de cum sta treba in politica. Daca ii merge afacerea bine daca nu asta e...
Postat 16 Iunie 2012, 20:20 de PDL
gizike !!!! multumim !!!!
OARE DE CE DOAR DUPĂ ALEGERI ?????
Postat 16 Iunie 2012, 18:33 de ronin
SA PLECE SANATOSI3
@ PDL Eu mă gândeam şi la lipsa de implicare a AJOFM BIHOR în reconversia forţei de muncă şi formarea continuă. La noi sunt doar concepte pe hârtie şi în realitate puţin le pasă că sunt atâţia şomeri mai ales neindemnizabili. Toate instituţiile au fost duplicitare, dacă au putut roade un os înainte de criză nu au ezitat să controleze la sânge societăţile chiar dacâ erau în regulă. Acum cănd au trebuit să apere cetăţenii dau din colţ în colţ. Cum poate să nu existe la o firmă contractul colectiv de muncă? Normal că BOSCH sau alţi vor alege Cluj, Timişoara ca destinaţii. Şi în cazul NOKIA în momentul semnării contractului s-au luat bani frumuşei. Când Nokia a plecat din Germania au lăsat mulţi bani comunităţii la noi s-au rugat guvernanţii să plătească 3 salarii compensatorii. Dacă primăria ar fi ştiut să formuleze clauze contractuale acum Hanil nu ar fi plecat aşa de uşor (vezi cum s-a negociat şi terenul). Să vedem ce va face Shinheung şi Toptone care lucrau pentru Hanil. Nu este târziu ca instituţiile să discute în mod deschis cu patronii de la Hanil şi să încerce să-i convingă să rămână dar tare mie frică de compromisurile şi mitele anterioare. Cum să mă bucur, sunt ŞOMER.
Postat 16 Iunie 2012, 17:20 de ALEXANDRU
SA PLECE SANATOSI2
@ PDL Dacă vrei să dialogăm o să fii surprins dar nu fac parte din nicio formaţiune politică. Ştiu că nu toţi banii din taxe şi impozite ajung pe plan local, încă un motiv în plus ca prefectul, primarul, şeful consiliului judeţean să lase deoparte politica de partid şi împreună cu parlamentarii bihoreni să susţină descentralizarea. De obicei într-o ţară dezvoltată din UE când un potenţial investitor discută întâi cu autorităţile locale mai ales cu primarii care pot garanta chiar şi instruirea viitorilor angajaţi din comunitatea respectivă şi uneori pun gratis la dispoziţie terenurile din parcurile industriale pentru că ştiu că au fost aleşi de către comunitate. Un exemplu negativ este primarul din BORŞ care după ce s-a văzut cu parcul industrial terminat în 2007 a organizat licitaţii pentru parcele. Condiţiile din caietul de sarcini au fost total aberante şi uite că nici acum nu există vreun investitor care să fi construit măcar o singură hală. Da ai dreptate cu universitatea dar şi aici tot cei de la nivel local trebuie să se implice desigur după o inexistentă strategie la nivel naţional. Pentru ce aveau nevoie coreenii, operatori asamblare, avem oameni îndemânatici.
Postat 16 Iunie 2012, 16:59 de ALEXANDRU
o sa manacati toti hotii
dar Hodut ce amenzi a incasat de la astia, de ce se ascund acum toti, nu au plecat astia degeaba, precis au venit pe ei controale si controale, asa va trebuie nu e loc de negocieri sau de sustinere prin contracte, 500 de oameni in somaj :)))) asta da afacere :))) o sa iesim in strazi si oa sa va lasam in kurul gool sa pricepeti ca daca noi nu avem ce manca nici voi nu o sa manacati , pamant o sa mancati la cum ati distrus TARA.
Postat 16 Iunie 2012, 16:49 de pamant
@ PDL
@ Alexandru: Esti un PDL ist jegos: 1. "Cu cât munca va fi mai bine şi mai corect plătită cu atât vor creşte şi veniturile oraşului şi judeţului iar oamenii vor putea avea cel puţin un trai decent." Serios? Ca impozitele pe veniturile salariale le incaseaza primaria? Hai fi serios..banii aia merg la bugetul statului desteptule. 2. "Nu este adevărat că nu avem oameni pregătiţi sau îndemânatici doar coreenii vor să ne facă să credem lucrul acesta deoarece astfel pot justifica desele concedieri mai ales atunci când angajaţii solicită o majorare de salariu după ce în primul an au fost plătiţi cu salariul minim." Ba este adevarat. Ai tu o universitate tehnica decenta in Oradea? Ai tu relatii cu alte universitati bazate pe afara? Atragi tu in Oradea granturi pt cercetare si anterprenoriat? Nu cred ba PDListule jegos. DE CE NU AU VENIT BOSCH SAU DELONGHI in Oradea ci au mers ambele la Cluj. Asa roz e treaba pe aici cumva? Sau tu stai in alt oras? E O PIATA LIBERA. FIRMELE SI BANII CIRCULA CUM VOR ELE. Stii ce? Tu ai dreptate. Bine ca au plecat. SA FIE OAMENII AIA SOMERI. Si PDL si USL isi baga picioarele in mediul privat. Bine ca le dau toti mai multi bani la politisti si la judecatori....
Postat 16 Iunie 2012, 16:30 de @ PDL
SA PLECE SANATOSI
Dacă doresc să plece nu au decât. Poate pe viitor cei care au gândit că trebuie să avem un parc industrial, şi bine au făcut, vor avea o strategie pe termen lung cu privire la specificul activităţilor care se vor desfăşura de către investitori, mâna de lucru disponibilă, posibilităţile de instruire sau reinserţie profesională. Nu este adevărat că nu avem oameni pregătiţi sau îndemânatici doar coreenii vor să ne facă să credem lucrul acesta deoarece astfel pot justifica desele concedieri mai ales atunci când angajaţii solicită o majorare de salariu după ce în primul an au fost plătiţi cu salariul minim. Pentru un câştig mai mare mulşi dintre angajaţi au acceptat să lucreze ore suplimentare, sâmbete şi chiar duminici fără a beneficia ulterior nici de zile libere nici de cuantificarea orelor lucrate. Inspectoratul Teritorial de Muncă prin slaba implicare, parcă ar reprezenta interesul societăţilor comerciale care în permanenţă încalcă legislaţia muncii. Autorităţile locale nu se implică şi nu înţeleg de ce. Cu cât munca va fi mai bine şi mai corect plătită cu atât vor creşte şi veniturile oraşului şi judeţului iar oamenii vor putea avea cel puţin un trai decent.
Postat 16 Iunie 2012, 16:05 de ALEXANDRU
Semne si semnale....
Este un prim semnal al faptului ca au intrat la guvernare(in luna mai, USL - istii ! Vor urma si alte valuri de concedieri colective la privat,si cateva angajari la stat, adica in administratie , prin primarii, pe la birouri, si anume alti birocrati incasatori de taxe si impozite - care la randul lor si ele vor creste(taxele) ca deh, ....altfel de unde ii va plati Poanta pe cei 1. 000.000 de oameni carora se lauda ca le va face locuri de munca ???????? Ei, dragilor inca nu e tarziu sa deschideti okii si sa ganditi ce veti face cu stampila aia, la toamna, cand vor fi alegerile parlamentare !!! Inca nu e tarziu,dar pe urma....
Postat 16 Iunie 2012, 15:36 de Floricita Ingrozita
@ PDL
Tot Bolojan e de vina ca a plecat si Nokia din Cluj bai desteptii lu peste? Cat de PDList perdant si obsedat trebuie sa arunci cu scuipat asa aiurea? Tot Bolojan e de vina ca Europa (si nu numai) s-a prea obisnuit cu binele si distractia (Grecia, Spania, Portugalia si chiar si Franta) si ca toti au migrat in Asia (nu doar China ci si Taiwan, Vietnam, Singapore etc.) Du-te si te culca PDL istule... Primaria le ofera ce conditii poate, care oricum nu vizeaza criterii salariale. Hai sa le punem salar minim in Bihor 1500 net, sa vezi cum pleaca toti in Satu - Mare, Arad sau alte judete de granita, doar pe ei ii doare in cur unde isi fac business ul atata timp cat o fac CU COSTURI CAT MAI MICI. Sa nu se inteleaga gresit! IMI PARE RAU PT CEI CARE LUCRAU ACOLO. Decat sa nu aiba nimic de lucru, mai bine era asa!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Postat 16 Iunie 2012, 15:32 de fostul PDL ist
@Bossu
Deci legătura cu Bolojan e că ”mulți orădeni lucrează la Hanil”? Aste era legătura? Vorbești serios?
Postat 16 Iunie 2012, 15:11 de Dumitru
Bai, daca ar plati cineva ptr asta, as fii bogat in scurt timp
Totuşi are legătură, Dumitru, mulţi din Oradea lucra pe acolo.Cer info in legătură cu anunţul de 2lei/comentariu: Şti tu ceva post în care se plătesc ptr comentarii? Eu mă angajez acolo dacă imi dai o persoană de contact (dar cred totuşi că numai pentru cei de la uniunea S&L au drept la această informaţie) :( Trist.
Postat 16 Iunie 2012, 14:23 de bossu
@Bossu
@Bossu: deci asta n-are nici o legătură cu faptul că Samsung, Nokia și RIM dau afară oameni într-o veselie în toată lumea? Nu. E Bolojan de vină. Mă lași? Ești și tu cumva unul din cei plătiți cu 2 RON per comentariu?
Postat 16 Iunie 2012, 13:59 de Dumitru
bolojan o fi primar si la Biharia...
numai oameni bolnavi vad o legatura intre Bolojan si Hanil!!! în 2008, Groza și echipa lui de atunci au vrut sa le dea astora vreo 30 de hectare în Iosia, in zona fermelor de porci portocalii. dupa ce Bolojan a devenit primar, povestea a cazut si astia s-au mutat la Biharia, unde au primit teren de la primarie. @luky: ce parc industrial, mă nărodule? acolo e o alta firma coreeană! Si in plus, daca o firma isi inchide fabrica in care au bagat milioane de Euro, ce treabă ai tu? o sa o vanda altora sa-si recupereze din bani si sa o fie alta firma in locul ei
Postat 16 Iunie 2012, 13:34 de rossi
Exact astai legatura
A o gramada de prieteni care lucrau acolo, pentru bani marunti, dar nici bani aia nu mai exista in cursul luni viitoare.Legatura care o cauti domnle USL FAN, ca in patru ani nici draqu nu o facut investitii mari in oradea, si nici de aici incoace nu va fii nimic, fiind ca nu are "viziune" Bolo :D. Acum veti afla ce bine ii usl-ul singur in aceste 4 ani, si Ponta nu o facut nimic dupa Ungureanu inafara ca o blocat toate conturile din tara care apartineau primariilor si au retras niste sume de bani care nu chiar erau "nesemnificativ". In oradea pana acum au fost locuri de munca, dar dute tu cu 540 de lei pe 8 ore, si plateste chirie, intretinere, masina, parcari etc. si vom vedea cum te descurci. Pa
Postat 16 Iunie 2012, 13:27 de Bossu
@@bosu
Are legatura cu parcul industrial,cu selectarea firmelor care vor dori sa investeasca in romania,cu condiitiile de concesionare pe termen lung,iar in privinta angajatilor de la Hanil fiti siguri ca-l doare pe bolovan undeva daca nu-si vor putea plati intretinerea la iarna,el stie una si buna,tot inainte indiferent cit ne va costa ideile lui in viitor
Postat 16 Iunie 2012, 13:07 de luky
@Bossu
Totuși... ce legătură are Bolojan cu Hanil? Ești normal la cap? Ce legătură are un primar oarecare cu o firmă comercială oarecare? Mâine, când va falimenta Grecia, tot Bolojan va fi de vină, eh? La voi totul se reduce la Bolojan?
Postat 16 Iunie 2012, 12:47 de @Bossu
Trist, dar ...
Este trist ce se intampla la Hanil, dar e si mai trist ca asta e doar inceputul. Motivele sunt multe: Lipsa de munca calificata in Oradea si Bihor, universitatea e apa de ploaie, scoli profesionale ioc, oameni slab pregatiti (cam la fel e si in tara) Lipsa de facilitati, impozite peste impozite, birocratie, taxe aberante .... Criza din Europa care nu se va incheia decat printr-o terapie de soc foarte dura. Si daca toate pc de mai sus se rezolva, e cam tardiv ... 90% din industria mondiala va fi in Asia, in special China, asa ca noi va trebui sa regandim tot, din pacate nu stiu cum vom scapa oricum Parcurile industriale ale lui Bolojan sunt o idee buna, dar sincer, parerea mea e ca nici in 10 ani nu vom avea macar unul plin.
Postat 16 Iunie 2012, 12:05 de Opinatorul
HAI BOLOJAN, DĂI ASFALT SI PODURI LA OAMENI ASTIA!
Acum ce mai faci, parc industrial? Ce vor face aceste oameni?? Vor primi facturile in continuare.... Si carei faza, te doare in cot :| domnu bolo, abea astept sa vad ce va fii. Hai sai dam poduri si parcari la oamenii! De astea au nevoie in momentul de fata...
Postat 16 Iunie 2012, 11:46 de Bossu
Hanil
Mda, era de asteptat asta, la Hanil se angaja oricine lucra pe bani marunti, nu conteaza ce stii, ce ai mai lucrat, cata experienta ai, important este sa lucrezi ieftin si repede... uite rezultatul! La urma urmei cu totii am invatzat, calitatea totusi conteaza. Nu poti lucra in electronica cu oameni care multi dintre ei habar nu aveau ce e un LCD, ce este electronica....dar ei asamblau...... sunt multi oameni cu vaste cunostinta in electronica, dar care nu vor lucra niciodata ptr 5,5 mil pe luna!
Postat 16 Iunie 2012, 10:42 de Eva
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON