URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Aprilie 2018, 08:03

Gianluca non grata! Un italian stabilit în Bihor se plânge că e persecutat de "mafia" UDMR

Gianluca non grata! Un italian stabilit în Bihor se plânge că e persecutat de 'mafia' UDMR BASTA! În cei 16 ani de când face afaceri în Sălard, Gianluca Laneri a avut relaţii bune cu angajaţii, vecinii şi autorităţile. Şi-a plătit dările integral şi la timp, ba chiar a sponsorizat cu generozitate sărbătorile comunale, iar Primăria îi rezolva prompt toate cererile. De când se ştie că va aduce concurenţa pe capul "investitorilor" locali, însă, solicitările primesc răspuns în ultima din cele 30 de zile legale şi cel mai adesea acesta e negativ
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mafia! Aşa descrie italianul Gianluca Laneri un grup care de doi ani îi pune beţe în roate, împiedicându-l să facă spaţiu comercial dintr-un fost atelier de tâmplărie pe care îl deţine în Sălard.

Motivul? Spaţiul ar urma să fie închiriat lanţului de magazine Profi, iar teama de concurenţă i-a băgat în sperieţi pe patronii ABC-urilor din zonă, majoritatea consilieri locali, rude, prieteni şi sponsori ai acestora, toţi colegi cu primarul UDMR-ist Nagy Miklós.

De la haine la imobiliare

Gianluca Laneri locuieşte în România din 1997, când şi-a înfiinţat în Oradea prima firmă, de confecţii. Cum majoritatea angajaţilor erau din comunele din jur, în 2001 şi-a mutat-o la Sălard, cumpărând un vechi hambar din centrul localităţii, pe care l-a renovat şi transformat.

În ultimii ani, afacerea a scârţâit, aşa că a renunţat la producţie şi a început să-şi închirieze proprietăţile. Astfel a ajuns în contact cu proprietarii lanţului Profi, cărora în 2013 le-a închiriat un spaţiu în Biharia, iar în 2016 le-a oferit şi hambarul din Sălard. Având statut de monument istoric, clădirea construită în 1792 are un front de 50 metri la strada principală, deci e ideală pentru un magazin alimentar. Atât doar că pentru a-i schimba destinaţia, Laneri avea nevoie de autorizaţie de la Primărie. Atunci au început problemele...

De la Ana la Caiafa

Procedura începută în iulie 2016 cu solicitarea unui certificat de urbanism nu s-a încheiat nici azi. Purtat între instituţii, ba fiindcă nu era bun proiectul, ba pentru că trebuie să demoleze o clădire lipită de hambar, anul trecut italianul s-a trezit cu actul expirat. A cerut prelungirea, dar primarul l-a refuzat. Ca atare, a luat-o de la capăt, solicitând un nou certificat, la care răspunsul a fost tot "Nu". Doar motivul a devenit altul: proiectul contravenea Planului Urbanistic General al localităţii.

Supărat, Laneri a deschis proces şi s-a plâns Inspectoratului în Construcţii, unde i s-a dat dreptate: refuzurile au fost nejustificate. Atunci, funcţionarii Primăriei au găsit altă chichiţă. L-au pus să ceară un nou certificat, dar a doua zi i-au răspuns că nu pot să-l emită deoarece arhitectul comunei nu este înscris în Registrul urbaniştilor. "M-au trimis la Consiliul Judeţean, condus de colegul de partid al primarului", spune italianul, referindu-se la preşedintele Pásztor Sándor.

Previzibil, nici la Judeţ nu i-a mers mai bine. Urbanistul CJ a cerut acordul Primăriei Sălard, care a scris pe document doar cuvântul "aviz", în loc de "aviz favorabil", aşa că a trebuit să aştepte un altul, obţinut abia în luna martie a acestui an.

Unii da, alţii mai puţin

Laneri a reclamat hărţuirea birocratică atât Ambasadei Italiei din Bucureşti, cât şi Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării. "Suntem discriminaţi că nu suntem de etnie maghiară, că nu aparţinem partidului majoritar din zonă, că nu facem parte din acel grup etnico-afaceristico-politic, condiţie ca să-ţi dezvolţi afacerile în Sălard", acuză el.

Laneri a invocat şi un sondaj de opinie realizat de o firmă specializată, potrivit căruia 99% din localnici vor deschiderea magazinului. "Doar gaşca primarului se opune", spune bărbatul, explicând că toate magazinele din centrul comunei aparţin unor consilieri, rude sau sponsori ai acestora. "UDMR are 70% voturi în Sălard", zice italianul.

Primarul din Sălard, Nagy MiklosPrimarul Nagy Miklos (foto) neagă însă că vrea să-l încurce pe afacerist. "Dintre toate comunele, la noi funcţionează cele mai multe firme", argumentează acesta, susţinând că baiurile vin din modificările la legislaţia privind construcţiile şi din statutul de monument istoric al hambarului. "Nu este un interes mafiot, nu protejăm pe nimeni. Poate că în Italia e altfel, dar aici avem legi pe care trebuie să le respectăm. Tot ce am făcut a fost să protejez monumentul de eventuale modificări nepermise", zice edilul.

Dezbatere anti

Între timp, Laneri a obţinut acordul Direcţiei pentru Cultură Bihor, deocamdată doar pentru schimbarea destinaţiei clădirii. Pentru modificări - montarea unor uşi şi înlocuirea geamurilor - trebuie să revină cu un proiect tehnic, pentru un nou aviz. "Specialiştii l-au consiliat şi dânsul a respectat tot ce i s-a cerut. Noi nu ne opunem", spune şeful Direcţiei, Lucian Silaghi.

Mai nou, însă, pentru a permite înfiinţarea magazinului, Primăria a impus şi consultarea localnicilor, iar la dezbatere au ajuns săptămâna trecută doar patroni de ABC-uri şi apropiaţi ai acestora care i-au găsit nod în papură "Ba că hambarul are igrasie, ba că magazinul nu va avea lumină şi nu va fi igienic. Niciun argument just", susţine italianul, care nu vrea să se dea bătut şi spune că în final va răzbi. Ca David, zice el, care l-a învins pe Goliat…

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON