URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 14 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Iunie 2021, 10:16

Fostul primar al comunei Pietroasa, Cornel Pîlea, cu pedeapsă amânată şi sub supraveghere pe 2 ani. Ce acuzaţii i-au adus procurorii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Curtea de Apel Oradea a pronunţat verdictul final în procesul fostului primar al comunei Pietroasa, Cornel Pîlea, judecat pentru conflict de interese după ce şi-a angajat fratele, pe Alin Pîlea, ca buldozerist la Serviciul de alimentare cu apă şi canalizare al Primăriei.

Cornel Pîlea a fost trimis în judecată în aprilie 2019 de procurorii Parchetului Curţii de Apel Oradea.

Potrivit rechizitoriului, procurorii susţin că fratele edilului, şi el trimis în judecată în acelaşi dosar, a fost angajat ca urmare a unui concurs organizat de Primăria Pietroasa în iulie 2014, pentru ocuparea a 6 posturi în cadrul Serviciului public de alimentare cu apă şi canalizare al Primăriei, serviciu înfiinţat prin Hotărâre de Consiliu Local.

Alin Pîlea a fost declarat admis pentru postul de buldozerist, iar pe 29 august 2014 edilul i-a semnat contractul individual de muncă, “obţinând astfel un folos patrimonial pentru acesta din urmă, reprezentat de salariul lunar încasat aferent postului de buldozerist, stabilit în contract ca fiind în sumă de 936 lei brut", susţin procurorii.

Ulterior, în perioada ianuarie 2015 - august 2017, primarul a semnat mai multe acte adiţionale prin care a majorat salariul brut al fratelui său, de la 936 lei şi până la 1.700 lei.

"Se impune supravegherea"

În urma dezbaterilor care au început la Judecătoria Beiuş, instanţa a decis pe 4 februarie, în acest an, că fapta fostului edil “întrunește elementele de tipicitate ale infracțiunii de folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane” însă acesta a recunoscut fapta comisă, este la prima abatere şi, ca atare, “aplicarea imediată a unei pedepse nu este necesară, dar se impune supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată”.

Prin urmare, Pîlea a primit o pedeapsă de 9 luni de închisoare şi interdicţia de a fi ales ori de a ocupa o funcţie publică pentru 3 ani. Aplicarea pedepsei a fost amânată, însă, pentru 2 ani, timp în care fostul edil va rămâne sub supraveghere.

Potrivit soluţiei, pe durata termenului de supraveghere, Pîlea trebuie să respecte o serie de măsuri: să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Bihor, la datele fixate de acesta; să primească vizitele consilierului de probaţiune, să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei, deplasările care depăşesc 5 zile, precum şi întoarcerea, dar şi  eventuala schimbare a locului de muncă.

De asemenea, edilul a fost obligat la plata sumei de 1400 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.

Fratele, achitat

Trimis în judecată alături de fratele său sub acuza de complicitate la folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane în formă continuată, Alin Pîlea a fost achitat pe motiv că fapta care îi este imputată nu există.

“Prin angajarea sa, inculpatul nu a cerut sprijinul fratelui său. El a participat ca orice simplu cetățean la un concurs organizat în cadrul primăriei la serviciul de salubritate, în condiții de legalitate”, se mai arată în sentinţa menţinută, joi, şi la Curtea de Apel Oradea.

Verdictul Curţii de Apel Oradea este definitiv.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6156 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON