URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Iulie 2019, 18:03

Fostul ministru al Finanţelor lui Ponta despre actualul ministru al Finanţelor lui Dăncilă: „Nu i-aş da notă de trecere, a luat multe măsuri fără nicio analiză”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fost ministru al Finanţelor din Guvernul Ponta, Ioana Petrescu, s-a aflat luni la Oradea pentru întâlniri cu oameni de afaceri locali, dar şi cu "activul de partid" al Pro România, gazdă fiindu-i unul dintre cei doi coordonatori ai organizaţiei judeţene, Octavian Bara, şi purtătorul de cuvânt al acesteia, Claudia Timofte.

"Vrem să ştim care sunt exact problemele mediului de afaceri", a motivat Ioana Petrescu, adăugând că înainte de a formula iniţiative legislative pentru îmbunătăţirea acestuia este necesară o documentare corectă.

Pensiile: "Ştiu că nu sunt bani"

Fostul ministru a comentat despre ideea impozitării aşa-numitelor pensii speciale lansată de actualul şef al Finanţelor, Eugen Orlando Teodorovici, afirmând că impozitarea progresivă pe care acesta ar intenţiona-o ar fi nefezabilă şi discriminatorie, instituind inechităţi, de pildă, între un beneficiar care nu mai prestează şi alte activităţi şi unul care are şi alte venituri, şi care ar urma să fie impozitat cu "doar 10% pe salariu şi mai mult pe pensia specială".

"Sunt sigură că se pot găsi soluţii pentru aceste pensii speciale. Poate avea o pensie specială un ofiţer antidrog, dar nu şi funcţionara care a bătut la maşină procese-verbale", a exemplificat Petrescu.

În acest context, fostul demnitar a criticat şi declaraţiile lui Orlando Teodorovici despre "sistemul învechit" de recalculare a pensiilor în vederea majorării prin noua lege a pensiilor şi despre ideea acestuia "să se aloce pensionarilor o sumă anticipată şi apoi (n.r. – după recalculare) să se regularizeze sumele", punând la îndoială nu doar sinceritatea intenţiei PSD de a majora pensiile, ci şi existenţa surselor financiare necesare.

"Noi am cerut, mai simplu, ca punctul de pensie să crească din septembrie de la 1.265 la 1.865 lei. E uşor de făcut (n.r. – majorarea punctului de pensie, spre deosebire de recalcularea pensiilor), nu trebuie să se schimbe modul de calcul şi programele informatice. (...) Dacă ei (n.r. – PSD şi ALDE, cu susţinerea UDMR) voiau să mărească pensiile, făceau acest lucru (n.r. – majorarea punctului de pensie), dar nu l-au făcut pentru că ştiu că nu au bani. Doar sunt în campanie electorală", a spus fostul ministru al Finanţelor.

Teodorovici, prestaţie "devastatoare"

Pe de altă parte, solicitată de BIHOREANUL să îşi expună opinia asupra altor decizii "marca Teodorovici", cum sunt OUG 114 ori subordonarea sistemului vamal lui însuşi, personal şi direct, prin scoaterea vămilor din subordinea ANAF, Ioana Petrescu a criticat ferm prestaţia actualului ministru.

Cel mai mult a insistat asupra OUG 114, pe care a apreciat-o drept "dezastruoasă" în ce priveşte efectele produse de prevederile referitoare la taxarea aberantă a sistemului Pilonului II de pensii şi taxarea pe cifra de afaceri în domeniile bancar, energetic şi comunicaţii.

De altfel, întrebată ce notă i-ar acorda lui Teodorovici, Ioana Petrescu a arătat că l-ar lăsa corigent de-a dreptul: "Nu i-aş da notă de trecere, în primul rând pentru că a luat foarte multe măsuri fără nicio analiză de impact, a introdus o impredictibilitate şi mai mare în această zonă a fiscalităţii".

De asemenea, fostul ministru al Finanţelor din Guvernul Ponta a afirmat că dacă i-ar succeda în funcţie lui Teodorovici primul lucru pe care l-ar face ar fi să revină la "o mai mare predictibilitate", aşa încât companiile să-şi poată face planuri de afaceri pe mai mulţi ani, nu să fie nevoite să le schimbe după cum crede un ministru, fără a se fi consultat cu ele.

În context merită amintit că în cursul anului trecut Guvernul Dăncilă a modificat Codul Fiscal de 237 de ori, un număr mai mare decât cel al zilelor lucrătoare ale anului 2018.

Ioana Petrescu a fost ministru al Finanţelor din martie până în decembrie 2014, rămânând în memoria unor observatori ai fenomenului politic pentru că în cadrul unei întâlniri pe care a avut-o la Cotroceni cu preşedintele Traian Băsescu, împreună cu premierul de atunci, Victor Ponta, nu i-a putut da lămuriri şefului statului cu privire la aşa-numitul MTO - Medium Term Objective -, adică obiectivele bugetare pe termen mediu, ceea ce ar fi arătat nivelul discutabil al pregătirii profesionale în domeniul finanţelor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON