Incident la ceremonia organizată luni, la ora amiezii, la bustul din faţa fostei Comenduiri a Garnizoanei, în cinstea intrării Armatei Române în Oradea Mare.
În ciuda atmosferei festive de evocare a momentului istoric de acum 96 de ani, când Armata Română condusă de Traian Moşoiu a intrat în Oradea la patru luni după proclamarea Marii Uniri la Alba Iulia, un orădean a fost înfuriat de faptul că, în discursul său, primarul Ilie Bolojan şi-a permis nu doar să se refere la înaintaşi, ci şi, pe de o parte, să-i îndemne pe oficialii prezenţi să-şi facă datoria la fel ca aceştia, iar pe de altă parte, pe orădenii de rând să se prezinte la referendumul pentru unirea Oradiei cu Sînmartin.
Pledoarie pentru unire
"Este nu doar un moment de evocare, ci şi de reflecţie", a spus primarul. Bolojan a arătat că, din multele sărbători ale oraşului, cele legate de unire sunt cele mai importante, şi a spus că "mulţi dintre cei care suntem aici ar trebui să reflectăm" la unire. El a spus că, la nivel naţional, opoziţia nu trebuie să se opună atunci când puterea propune legi bune, iar la nivel local nu trebuie să blocheze proiectele bune.
"Lipsa de credibilitate a lumii politice, din care fac şi eu parte, trebuie remediată, pentru că altfel şi eficienţa acţiunilor politice este afectată", a mai spus primarul, după care a atins şi subiectul unificării Oradea-Sînmartin pentru care va avea loc referendumul din 10 mai: "Suntem în situaţia în care putem opta pentru o dezvoltare singulară a oraşului sau pentru o dezvoltare integrată a zonei. Rugămintea mea e să vă documentaţi în legătură cu referendumul şi, indiferent cum veţi vota fiecare, să vă prezentaţi la vot".
"Lacheule!"
Nervos, în momentele când primarul îşi încheia discursul, un orădean de aproximativ 35 de ani a strigat: "Gura! Mai repede, lacheule!", ceea ce nu a oprit asistenţa să-l aplaude pe Bolojan.
Jandarmii care au asigurat buna desfăşurare a festivităţii au preferat să nu intervină imediat, aşteptând ca oficialii şi reprezentanţii unor şcoli şi organizaţii să depună coroanele de flori la statuia generalului Traian Moşoiu, iar corul botezat după numele acestuia să-şi încheie recitalul, dar la final au încercat să-l legitimeze pe orădean.
Iniţial, acesta a refuzat să-şi decline identitatea şi a susţinut că nu are nici acte asupra sa. Profitând apoi de prezenţa jurnaliştilor, cărora în schimb le-a spus că se numeşte Mircea Tincuţ şi că lucrează ca "reprezentant vânzări", bărbatul şi-a explicat gestul spunând că "nu am venit aici să-l aud pe Bolojan că-şi face publicitate" şi că a fost deranjat că edilul şi-a permis să amestece o festivitate istorică cu un subiect lipsit de acest caracter, politic sau chiar, cum a spus el, "comercial".
Luat cu duba
"Dumneavoastră vă uitaţi ce interese are primarul?", a spus omul, iar când a fost întrebat ce interese are Bolojan a răspuns "comerciale". El a adăugat, de altfel, de mai multe ori, doar că edilul "are interese obscurse şi comerciale". Întrebat în ce anume ar consta aceste interese, bărbatul a acuzat reporterul că "vă prefaceţi că nu ştiţi" şi a spus că "presa ar trebui să ştie mai bine". "Nu vreau eu să vă fac treaba", a aruncat el.
În cele din urmă, deşi iniţial a spus că vrea să-şi sune avocatul, bărbatul a acceptat să urce în maşina Jandarmeriei, la al cărei sediu, cel mai probabil, îi va fi stabilită identitatea şi îi va fi determinată o sancţiune contravenţională, avertisment sau amendă, pentru tulburarea liniştii şi ordinii publice.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.