În Roşia s-a desfășurat, duminică, o nouă ediţie a Festivalului Concurs Vioara cu Goarnă "Dorel Codoban", care a reunit mai mulţi concurenţi, marele premiant fiind desemnat Rareş Mihai Mîrza.
Platoul de la poalele munţilor, locul tradiţional unde se ţine festivalul, s-a umplut de spectatori, care i-au aplaudat inclusiv pe mai mulţi invitaţi din Olanda, care au interpretat cântece din folclorul românesc.
Răsplătiţi cu pălincă
La fel ca la ediţiile trecute, festivalul a fost organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Bihor şi Primăria comunei Roşia.
Anul acesta, juriul competiţiei a fost format din interpretul Leontin Ciucur, dirijorul Adrian Miescu şi instrumentistul Vasile Căbuţa (Stângaciu).
După ce fiecare concurent şi-a prezentat momentul artistic, cântând evident la vioară cu goarnă, au fost desemnaţi câştigătorii. Marele premiu i-a revenit lui Rareş Mihai Mîrza, premiul I lui Andrei Ionuţ Chirilă, premiul al doilea lui Raul Claudiu Berche, în timp ce premiul al treilea l-a primit o invitată din Olanda, prof. Marjolijn Mellema.
Fiecare câştigător a primit de la gazde un dar tradiţional, câte o carafă de 5 litri de palincă de Roşia, dar şi diplome şi plachete pregătite de organizatori. De asemenea, au fost oferite premii în bani, iar marele câştigător a mers acasă şi cu o vioare cu goarnă anume făcută.
Olandezi îndrăgostiţi de România
La ediţia de anul acesta a fost invitată şi o orchestră din Olanda, condusă de un român, Mihai Scarlat, plecat în urmă cu 32 de ani din România, după ce a absolvit Conservatorul. Pe lângă faptul că îşi conduce propria orchestră, cu care a venit la Roşia, românul este şi contrabasist în Filarmonica Naţională a Olandei.
Formată din instrumentişti olandezi, orchestra a interpretat piese din folclorul românesc, spre încântarea publicului, inclusiv melodii din repertoriile lui Gheorghe Zamfir şi Dumitru Fărcaş. Câştigătoarea premiului al treilea în concursul viorii cu goarnă cântă şi în această orchestră.
Pe scenă au mai urcat "Zestrea Budureşii", condusă de Ioane Dobaşu, Ansamblul "Codrenii Bihorului", câştigătorii marelui premiu la Festivalul Naţional de Folclor "Peştişorul de aur" de la Tulcea, care au prezentat ritualul de nuntă din Roşia, "Roşieniţele", Bianca Popa, Ansamblul "Floarea Barcăului", surorile Tomele, Daniela Rada, "Stelele Bihorului" şi "Nuntaşii Bihorului".
Festival şi târg
La evenimentul din Roşia a participat şi o delegaţie din comuna înfrăţită cu cea gazdă, Iezerenii Vechi, din Republica Moldova, formată din 10 persoane, în frunte cu primarul comunei.
Participanţii la festival au putut descoperi şi obiecte şi bunătăţi locale. Printr-un proiect european, Primăriei comunei Roşia a amenajat pe platou 25 de căsuţe din lemn unde producătorii şi meşterii locali şi-au expus bunătăţile şi obiectele de artizanat. În cadrul aceluiaşi proiect au fost achiziţionate şi trei corturi de sărbătoare, cu mese şi scaune.
Viorel Orbai
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.