URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 August 2018, 16:10

Festivalul viorii cu goarnă: O orchestră formată din olandezi îndrăgostiţi de folclorul românesc a făcut spectacol la Roşia (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În Roşia s-a desfășurat, duminică, o nouă ediţie a Festivalului Concurs Vioara cu Goarnă "Dorel Codoban", care a reunit mai mulţi concurenţi, marele premiant fiind desemnat Rareş Mihai Mîrza.

Platoul de la poalele munţilor, locul tradiţional unde se ţine festivalul, s-a umplut de spectatori, care i-au aplaudat inclusiv pe mai mulţi invitaţi din Olanda, care au interpretat cântece din folclorul românesc.

Răsplătiţi cu pălincă

La fel ca la ediţiile trecute, festivalul a fost organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Bihor şi Primăria comunei Roşia.

Anul acesta, juriul competiţiei a fost format din interpretul Leontin Ciucur, dirijorul Adrian Miescu şi instrumentistul Vasile Căbuţa (Stângaciu).

După ce fiecare concurent şi-a prezentat momentul artistic, cântând evident la vioară cu goarnă, au fost desemnaţi câştigătorii. Marele premiu i-a revenit lui Rareş Mihai Mîrza, premiul I lui Andrei Ionuţ Chirilă, premiul al doilea lui Raul Claudiu Berche, în timp ce premiul al treilea l-a primit o invitată din Olanda, prof. Marjolijn Mellema.

Fiecare câştigător a primit de la gazde un dar tradiţional, câte o carafă de 5 litri de palincă de Roşia, dar şi diplome şi plachete pregătite de organizatori. De asemenea, au fost oferite premii în bani, iar marele câştigător a mers acasă şi cu o vioare cu goarnă anume făcută. 

Olandezi îndrăgostiţi de România

La ediţia de anul acesta a fost invitată şi o orchestră din Olanda, condusă de un român, Mihai Scarlat, plecat în urmă cu 32 de ani din România, după ce a absolvit Conservatorul. Pe lângă faptul că îşi conduce propria orchestră, cu care a venit la Roşia, românul este şi contrabasist în Filarmonica Naţională a Olandei.

Formată din instrumentişti olandezi, orchestra a interpretat piese din folclorul românesc, spre încântarea publicului, inclusiv melodii din repertoriile lui Gheorghe Zamfir şi Dumitru Fărcaş. Câştigătoarea premiului al treilea în concursul viorii cu goarnă cântă şi în această orchestră.

Pe scenă au mai urcat "Zestrea Budureşii", condusă de Ioane Dobaşu, Ansamblul "Codrenii Bihorului", câştigătorii marelui premiu la Festivalul Naţional de Folclor "Peştişorul de aur" de la Tulcea, care au prezentat ritualul de nuntă din Roşia, "Roşieniţele", Bianca Popa, Ansamblul "Floarea Barcăului", surorile Tomele, Daniela Rada, "Stelele Bihorului" şi "Nuntaşii Bihorului".

Festival şi târg

La evenimentul din Roşia a participat şi o delegaţie din comuna înfrăţită cu cea gazdă, Iezerenii Vechi, din Republica Moldova, formată din 10 persoane, în frunte cu primarul comunei.

Participanţii la festival au putut descoperi şi obiecte şi bunătăţi locale. Printr-un proiect european, Primăriei comunei Roşia a amenajat pe platou 25 de căsuţe din lemn unde producătorii şi meşterii locali şi-au expus bunătăţile şi obiectele de artizanat. În cadrul aceluiaşi proiect au fost achiziţionate şi trei corturi de sărbătoare, cu mese şi scaune.

Viorel Orbai

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON