URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 17 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Aprilie 2016, 12:05

Faţa demnă a medicinei bihorene: Fundaţia pentru Sănătate a premiat încă patru medici pentru devotamentul în slujba pacientului (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Zeci de medici din toate generaţiile, dar şi pacienţi cărora aceştia le-au redat sănătatea, au fost prezenţi sâmbătă dimineaţă în Sala Traian Moşoiu la decernarea Premiilor Dr. Marta Buteanu de către Fundaţia pentru Sănătate Bihor, a Primăriei Oradea şi Consiliului Judeţean Bihor.

Oficiali şi simpli asistenţi au fost, între aceştia, viceprimarul Oradiei, Huszar Istvan, subprefectul Delorean Iulius, senatorul Florian Bodog, totodată decan al Facultăţii de Medicină şi Farmacie, senatorul Cseke Attila, fost ministru al Sănătăţii, economistul Dacian Foncea, preşedintele Comisiei pentru Sănătate a CJ, dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Judeţean, medicii Foldes Adalbert, Ligia Burta, Oreste Straciuc, Călin Hozan, Aurel Mohan, neurochirgul Alin Blaga, dar şi, de pildă, actriţa Elvira Rîmbu şi dirijorul Romeo Rîmbu.

"O etichetă elevată"

"Ne-am întâlnit pentru a-i celebra pe cei care ne-au format", a spus, în deschiderea evenimentului, preşedintele Fundaţiei pentru Sănătate Bihor, dr. Adrian Bumbu. Ca şi acesta, viceprimarul Huszar a subliniat că medicii ce urmau să fie recompensaţi au dus o luptă zilnică pentru viaţă şi pentru sănătate într-un "sistem care de multe ori nu este lăudat", adăugând că "cei care facem parte din executiv încercăm să-l îmbunătăţim mereu" şi că speră "ca şi viitorul executiv să depună cel puţin efortul pe care l-am depus în aceşti ani".

"Fundaţia pentru Sănătate reuşeşte să pună o etichetă elevată sistemului sanitar din Bihor, ne arată faţa demnă a medicinei din Oradea", a spus şi Foncea, în timp ce Bodog a ţinut să salute "iniţiativa Primăriei şi Consiliului Judeţean de a premia profesionalismul şi abnegaţia în contextul în care acest lucru nu se întâmplă totdeauna la adresa medicilor".

Emoţionant a fost dr. Foldes, care şi-a mărturisit bucuria întâlnirii cu atât de mulţi colegi şi a omagiat faptul că "Oradea a devenit stegar în anumite domenii ale medicinei româneşti", având "câteva vârfuri" de incontestabilă valoare la nivel cel puţin naţional, în acest sens dând exemplul medicilor care fac tromboliză pentru salvarea victimelor accidentelor vasculare ischemice.

"Trenul de Cluj" în sens invers

Că afirmaţia doctorului Foldes nu a fost simplă curtoazie a demonstrat-o apoi, inclusiv cu cifre, conferenţiarul universitar Oreste Straciuc, şeful Departamentului Imagistică al FMF şi directorul Centrului de Diagnostic PET-CT. Într-o prezentare care a captat atenţia publicului, Straciuc a amintit că în afară de Oradea, doar la Bucureşti mai există un centru de diagnosticare PET (Post Emissiion Tompgraphy), care foloseşte cea mai avansată metodă de investigare medicală nucleară, cu aplicaţii în numeroase specialităţi, începând de la Oncologie până, mai nou, la Neurochirurgie.

Dr. Straciuc a arătat că din 2008, anul inaugurării Centrului, la Oradea au început să vină bolnavi din toată ţara, inclusiv cu "trenul de Cluj", de atunci şi până la 7 aprilie fiind investigaţi peste 8.000 de pacienţi - 336 în anul de început (2008), cu un vârf de 1.631 în 2012 şi o scădere de până la 987 în 2015, cauzată însă nu de incapacitatea profesională ori tehnică din Oradea, ci doar de faptul că subprogramul naţional de imagistică este subfinanţat de CAS, în ciuda faptului că doar aparent acesta "înghite" bani.

"În Ungaria, în 2016 este finanţată examinarea a 31.000 persoane, autorităţile de acolo au văzut că această metodă aduce de fapt economii sistemului sanitar", a spus dr. Straciuc, evidenţiind că acurateţea diagnosticului asigură eficienţa tratamentului, reducând costurile totale făcute pentru redarea sănătăţii oamenilor.

El a subliniat şi o premieră recentă, înregistrată săptămâna trecută, şi anume folosirea metodei PET în investigarea afecţiunilor neurologice de tip epileptic, ceea ce va permite "vindecarea pe cale chirurgicală" a acestora.

Cinste lor

La ediţia din acest an a Premiilor Dr. Marta Buteanu, Fundaţia pentru Sănătate i-a recompensat pe patru dintre medicii valoroşi ai judeţului: dr. Mariana Mihailov, fizioterapeut la Spitalul de Recuperare din Băile 1 Mai (căreia i-a prezentat Laudatio doctoriţa Daiana Popa), dr. Murvay Szabo Edina,de la Centrul de Oncologie al Spitalului Municipal Dr. Gavril Curteanu (elogiată într-o prezentare făcută de directorul medical al unităţii, dr. Florin Maghiar), dr. Dumitru Mohan, neurochirugul aflat în pragul pensionării de la Spitalul Judeţean şi dr. Ioan Micle, ortoped pensionat tot de la Judeţean, aceştia din urmă fiind prezentaţi de managerul unităţii, dr. Gheorghe Carp.

La ediţiile anterioare, Premiile Dr. Marta Buteanu au mai fost acordate unor personalităţi precum Raed Arafat, Ritli Ladislau, Gheorghe Bumbu, Olivia Ligia Burtă, Gabriela Miculschi şi Ioan Pop de Popa.

Dr. Marta Buteanu a fost la începutul secolului trecut prima femeie medic cadru universitar din România, născută la Beiuş şi conferenţiar la Facultatea de Medicină din Budapesta, în specialitatea Interne, fiind reputată pentru devotamentul faţă de pacienţi, pe care i-a servit chiar şi în ultimele zile de viaţă, decedând la doar 30 de ani, din cauza îmbolnăvirii cu gripă spaniolă, o boală care a făcut ravagii în timpul şi imediat după Primul Război Mondial.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
A LIPSIT ?
N-a bagat capul in poza Carmen Pantis ? Ma mir... In rest premiantii chiar au o carte de vizita remrcabila ! Cinste lor !
Postat 09 Aprilie 2016, 12:12 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON