URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Martie 2018, 16:21

Se lasă rău! Ajuns în Consiliul de Administraţie al CAS Bihor, Dacian Foncea a renunţat la salariul directorial de la Spitalul Municipal

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un consilier judeţean PNL renunţă la un salariu directorial în favoarea unui principiu. Numit luna trecută, prin votul PSD şi ALDE, în Consiliul de Administraţie al Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate Bihor, în condiţiile în care adversarii politici ştiau că în era director economic la Spitalul Municipal Dr. Gavril Curteanu – aşadar îl puneau într-o situaţie de incompatibilitate – consilierul judeţean Dacian Foncea a ales, contrar aşteptărilor acestora, ba şi ale propriilor colegi de partid, să rezolve situaţia renunţând nu la poziţia prospăt dobândită, remunerată cu o indemnizaţie lunară de 148 lei, ci la funcţia de director, plătită cu 4.900 lei net.

Incompatibil, deci bun

Pe 30 ianuarie 2018, când în Consiliul Judeţean alianţa la putere, formată din PSD-UDMR-ALDE era, ca şi acum, la egalitate cu opoziţia liberală, având acelaşi număr de consilieri, 17, aleşii bihorenilor au avut pe ordinea de zi aprobarea unui reprezentant al CJ în Consiliul de Administraţie al CAS Bihor.

În numele UDMR, preşedintele Pásztor Sándor a propus-o pe Pallag Anamaria, sora unui alt UDMR-ist important, Ritli Ladislau Csongor, fost consilier municipal, şi fiica fostului ministru al Sănătăţii Ritli Ladislau, prodecan la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Oradea, în timp ce PNL, prin liderul de grup Ionel Avrigeanu, l-a propus pe consilierul Dacian Foncea, director financiar-contabil la Spitalul Municipal.

Înainte de vot, Pásztor a atenţionat că, dată fiind funcţia sa de la Municipal, Foncea ar fi incompatibil, însă Avrigeanu a răspuns că, potrivit legii, acesta putea fi desemnat, ulterior având la dispoziţie 30 de zile pentru a renunţa la una dintre funcţii. Pe neaşteptate, şeful PSD Bihor, Ioan Mang, după o consultare cu omologul său de la UDMR şi cu cel de la ALDE, Traian Bodea, a anunţat că formaţiunea sa şi a acestuia din urmă îl vot vota pe liberal.

Omul din interior

Foncea declara atunci că vrea să fie membru în CA al CAS Bihor ca să demaşte un „furt de 700.000 euro” din banii contribuabililor care s-ar fi petrecut la nivelul acestei instituţii, şi că în 30 de zile va prezenta în plen un raport despre felul în care CAS împarte banii.

De notat că, potrivit legii, nu pot fi membri în Consiliile de Administraţie ale CAS persoanele care au „funcţii de conducere în cadrul Ministerului Sănătăţii, direcţiilor de sănătate publică, furnizorilor de servicii medicale din sistemul de asigurări sociale de sănătate ale căror servicii se decontează din fond, unităţilor sanitare, cabinetelor medicale".

„Renunţ la bani”

BIHOREANUL a aflat că, între poziţia remunerată cu o indemnizaţie de doar 148 lei lunar la CAS şi cea directorială, plătită lunar cu 4.900 lei net la Spitalul Municipal, Foncea a renunţat la cea de-a doua. Mai mult, însă, a renunţat şi la dreptul de a încasa banii, chiar şi puţini, de la CAS.

„Pe 8 februarie mi-am depus demisia din funcţia de director financiar-contabil al Spitalului Municipal, unde aveam un salariu de 4.900 lei în mână, ca să rămân la CAS, dar am renunţat în scris inclusiv să încasez îndemnizaţia de aici. L-am anunţat şi pe Ionel Avrigeanu, liderul de grup al PNL din Consiliul Judeţean, care a fost surprins, pentru că PSD-UDMR-ALDE mă pot schimba şi de la CAS imediat ce vor avea din nou 18 consilieri. Sunt conştient de asta”, a declarat Foncea, miercuri, pentru BIHOREANUL.

Care pe care

„Am vrut să demonstrez că nu sunt dependent de salariu, chiar dacă asta înseamnă că o vreme familia mea va trăi doar din ce câştigă soţia şi din sprijinul de la socri şi părinţi. Am vrut să evit o stare de incompatibilitate, dar rămânând la CAS, pentru a demonstra cum sunt împărţiţi discreţionar banii asiguraţilor din Bihor, de către doamnele Luciana Dorca şi Mirela Laza”, a adăugat Foncea.

Acesta a completat, însă, că are „dificultăţi”, deoarece nu i se pun la dispoziţie actele pe care, ca membru în CA al CAS, este îndreptăţit să le studieze. „Conducerea, cele două doamne, fac tot ce pot să nu primesc documentele”, a mai spus el.

Fost director al Spitalului TBC, pe care l-a schimbat radical în primul mandat de primar al lui Ilie Bolojan, iar ulterior manager al Clinicii NewMedics până cu doi ani în urmă, Dacian Foncea a fost în ultimii cinci ani în conflict cu conducerea CAS Bihor, pe care a acuzat-o că împarte discreţionar fondurile către prestatorii de servicii medicale din sectorul privat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON