URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 16 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Aprilie 2023, 19:00

Fără cereale din Ucraina! PSD cere suspendarea importurilor din ţara vecină

Fără cereale din Ucraina! PSD cere suspendarea importurilor din ţara vecină Imagine de la protestul fermierilor din Bihor, din 7 aprilie, în Nojorid
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

PSD a anunţat marţi că va cere Guvernului Ciucă suspendarea importurilor de cereale din Ucraina, susţinând că o astfel de măsură este necesară pentru protejarea fermierilor români.

Daune şi sărăcie 

Potrivit unui comunicat transmis de PSD presei centrale, adoptarea unui act normativ care să suspende temporar importurile de produse agro-alimentare din ţara invadată de ruşi este necesară deoarece compensările aprobate de Comisia Europeană pentru fermierii români nu pot acoperi daunele. 

"PSD va solicita în Coaliţia de guvernare adoptarea unei decizii politice care să dispună Guvernului României să emită în regim de urgenţă un act normativ pentru suspendarea temporară a importurilor de produse din Ucraina, la fel cum s-a întâmplat în celelalte state care au graniţă comună cu această ţară. PSD susţine ca statele din Estul Europei care au fost afectate de exporturile din Ucraina să poarte o negociere comună cu reprezentanţii Comisiei Europene şi cu partea ucraineană, astfel încât măsurile de sprijin destinate agriculturii Ucrainei să nu afecteze interesele fermierilor din statele învecinate. În acelaşi timp, PSD consideră că România trebuie să sprijine în continuare Ucraina prin facilitarea tranzitului de produse agro-alimentare din această ţară, către alte state din Uniunea Europeană sau către rutele comerciale de la Marea Neagră. O astfel de măsură este necesară pentru protejarea fermierilor români, în contextul în care compensările primite din partea Comisiei Europene nu pot acoperi valoarea totală a daunelor suferite de aceștia", se arată în comunicat, notează Digi24.ro

În acest context ministrul Petre Daea, tot membru PSD, a declarat la postul de televiziune Digi24 că în acest caz ar trebui să fie găsite soluţii juridice, care să nu afecteze ţara distrusă de război.

"Este luat în calcul acest lucru (n.r. – interzicerea importurilor din Ucraina) și se așteaptă interpretarea și răspunsul la propunerile pe care noi le-am făcut. Sunt canale diplomatice pe care trebuie să le respectăm. Așteptăm reacțiile europene pentru că această măsură (n.r. – deschiderea pieței europene pentru cerealele din Ucraina) a fost luată de Comisia Europeană", a spus el, adăugând şi că miercuri se va întâlni cu omologul său din Ucraina pentru a discuta această problemă.

Proteste în toată ţara 

În urmă cu câteva zile, Slovacia, Ungaria şi Polonia au suspendat importurile de produse agro-alimentare din ţara vecină, iar Bulgaria a anunţat că va face la fel în curând.

Concurenţa neloială a produselor ucrainene, scutite de taxe şi necertificate fito-sanitar, tratamentul discriminatoriu al Uniunii Europene şi lipsa de implicare a autorităţilor române, care le oferă subvenţii mult mai mici decât fermierilor din ţările vestice, au fost principalele motive pentru care fermierii români, inclusiv din Bihor, au protestat în 7 aprilie în toată ţara.

Atunci ei au fluturat şi şi-au decorat tractoarele şi utilajele agricole cu bannere cu mesaje precum "Vrem să ajutăm, dar nu cu orice preţ", "Solidaritate, nu suferinţa fermierilor", "Calculele voastre, falimentele noastre", "Voi greşiţi, noi plătim" ori "Fermierul român, geografic european, practic singur". Fermierii au spus atunci că, dacă autoritățile nu îi vor lua în seamă, vor ieși din nou să protesteze. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
@CT
In afaceri nu exista echitate! Altfel....
Postat 19 Aprilie 2023, 09:32 de Christa
Christa,
aici e vorba de a crea un cadru echitabil, un mediu concurential, produsele ucrainene fiind scutite de taxe si certificat fito-sanitar.
Postat 19 Aprilie 2023, 09:30 de User anonimizat
Ca de obicei, PSD mănâncă mult kaka ...
... cu lingura împrumutată de la PNL care și-a luat polonic nou. Ciobanul DAEA de la PSD, care se crede ministru pe agricultura anericano-ucraineană din moment ce pe cea românească a cerealelor a pus-o pe chituci, nu a cerut nimic în afară de a fi lăsat în pace.
Postat 19 Aprilie 2023, 08:51 de KP
afacerile se fac pe bani
Daca nu va merge afacerea in agricultura....lasati-va pagubasi. NU cersiti non stop. Sunt si alte afaceri care dau coltul si nu pot cere de la nimeni. Asumati-va propria afacere!
Postat 19 Aprilie 2023, 08:14 de Christa
dubios
Mi se pare putin dubios....cand ceva nu e ok hai sa dam subventie si hai sa punem talpa la altii. E o afacere cu riscuri si suisuri, asumati-va. Si eu am afacere si nimeni nu ma sprijina. Cand nu ploua vreti bani, cand nu se vinde o recolta vreti bani, pt motorina vreti bani, dar pt investitii mai putin, bine ca va luati BMW si AUDI. Un lucru e clar paine s-a scumpit ca naiba. Asa cu graul mai ieftin am fi mancat si noi o paine mai ieftina...poate.
Postat 19 Aprilie 2023, 08:12 de Christa
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.596 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON