URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 15 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Octombrie 2022, 13:15

Fanii lui Cîmpeanu: Doi rectori din Oradea, pe lista susținătorilor fostului ministru acuzat de plagiat

Fanii lui Cîmpeanu: Doi rectori din Oradea, pe lista susținătorilor fostului ministru acuzat de plagiat Ministrul Sorin Cîmpeanu (stânga), susținut de doi rectori orădeni: Constantin Bungău (foto, în fundal) și Paul Negruț (dreapta)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Rectorul Universității din Oradea, Constantin Bungău, și cel al Universității Emanuel, Paul Negruț, se numără printre cei 53 de rectori din țară care au semnat un comunicat prin care Consiliul Național al Rectorilor (CNR) și-a arătat susținerea față de fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, despre care jurnalista Emilia Șercan a arătat că a plagiat un curs universitar. Tot Șercan a dezvăluit acum și lista „fanilor” lui Cîmpeanu.

Vor „exclusivitate” la plagiate

Comunicatul CNR a fost transmis unei părți a presei pe 13 octombrie și, pe lângă laude la adresa fostului demnitar, a cuprins pretenția rectorilor ca impostura academică să fie cercetată doar în universități.

„Consiliul Naţional al Rectorilor din România consideră şi susţine integritatea academică ca fiind o valoare fundamentală a învăţământului superior. Respectarea principiilor de etică şi integritate academică se analizează însă prin mecanisme specifice învăţământului superior şi statului de drept, verdictele emise de către persoane fizice pe reţelele de socializare neputând fi luate în considerare, nici măcar atunci când persoana vizată este şi om politic”, s-a arătat în comunicat.

„Consiliul Naţional al Rectorilor se delimitează ferm de orice „sentinţe” de natură mai mult sau mai puţin politică, emise de veritabile „tribunale digitale”. Universităţile au un rol esenţial în fundamentarea şi promovarea principiilor civice menite să asigure funcţionarea adecvată a statului român şi a societăţii româneşti. Astfel, considerăm oportun şi necesar să ne manifestăm acest rol, inclusiv prin adoptarea unor poziţii ferme de fiecare dată când etica academică în activitatea unui membru al comunităţii universitare este judecată şi apreciată într-un cadru lipsit de valoare profesională şi juridică”, a mai transmis Consiliul Rectorilor.

„De acord”

Contactați de jurnaliști din presa centrală, trei rectori din țară au declarat că nu au semnat acest comunicat, fiind vorba de Marian Preda, rectorul Universității București, Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai, și Remus Pricopie, rectorul SNSPA.

Jurnalista care a dezvăluit plagiatul comis de Cîmpeanu a publicat, luni seară, pe contul ei de Facebook, atât lista semnatarilor comunicatului, cât și conversația purtată de rectori într-un grup al lor. Mesajele demonstrează că unii rectori au și probleme de scriere, necunoscând regulile gramaticale și ortografice ale limbii române.

Conversația arată că inițiatorul comunicatului a fost rectorul Universității de Medicină și Farmacie Iași, Viorel Scripcaru:

Viorel Scripcaru (UMF Iași): „Stimati Colegi, In ultima perioada de timp, am constatat cu totii, ca, s-a cam lăsat linistea pe grupul nostru CNR. In contextul ultimelor evenimente, cred că CNR ar trebui sa aiba o pozitie a noastră a tuturor, sub forma unui comunicat. Cum presedintele nostru nu ar avea puterea sa faca acest lucru acum, cred ca ar fi bine sa facem noi toti. Bineinteles cei care agreaza această idee. De aceea vă propun un text, cu care dacă veti fi de acord, am putea sa-l adoptăm ca un comunicat CNR. Va multumesc tuturor. Va trimit și textul”.

Dumitru Chirleșan (Universitatea din Pitești): „De acord. Integritatea academică să fie totusi apreciată și judecata de către mediul academic”

Viorel Jinga (UMF București): „De acord cu textul comunicatului propus de colegul și prietenul Viorel Scripcaru”.

Valentin Popa (Universitatea "Ștefan cel Mare", Suceava): „Este un text bun! De acord!”

Leonard Azamfirei (UMF Tg. Mures): „De acord! Foarte bun textul!”

Paul Negruț (Universitatea "Emanuel" din Oradea): „De acord cu textul de susținere a Domnului Președinte CNR.”

Dan Marcel Iliescu (Universitatea Ovidius din Constanța): „Absolut de acord cu propunerea”.

Sorin Cîmpeanu: „Vă mulțumesc tuturor, pentru inițiativă și pentru un nivel atât de ridicat de încredere! O încredere care mă obligă să susțin cel puțin la fel de mult ca până acum toate universitățile românești, în interesul primordial al studenților. Despre subiectul de azi, după cum am spus deja, solicitarea de clarificare am făcut-o chiar eu, încă de ieri. Comunicatul CNR votat astăzi va fi făcut public în cursul zilei de mâine. Mulțumesc încă odată și aștept să ne revedem la Craiova”.

Violeta Ciucur (Universitatea Maritimă din Constanța): „Multă sănătate, domnule Ministru. Toate vin, toate trec! Important este să nu lase răni.”

Cornel Cățoi (USAMV Cluj-Napoca): „Multă sănătate Domnului Ministru!”

Marilen Pirtea (Universitatea de Vest din Timișoara): „Sănătate Sorin! Si tuturor ,dragi colegi! De acord”.

(Aproape) Toți pentru unul

Lista celor 54 de rectori semnatari publicată de Emilia Șercan dezvăluie că doi din cei patru rectori din Oradea, mai precis Constantin Bungău (Universitatea din Oradea) și Paul Negruț (Universitatea Baptistă Emanuel), au susținut comunicatul de presă, în forma propusă de Scripcaru.

De asemenea, printre susținători se mai regăsesc doi bihoreni, care acum conduc universități din țară: Marilen Pirtea (originar din Ștei), rectorul Universității de Vest Timișoara și, totodată, parlamentar PNL, și Ion Abrudan (originar din Beiuș), rectorul Universității Transilvania din Brașov.

Lista publicată de Emilia Șercan:

1. Viorel Scripcaru – Universitatea de Medicină și Farmacie Iași

2. Viorel Jinga - Universitatea de Medicină și Farmacie București

3. Dan Marcel Iliescu - Universitatea Ovidius din Constanța

4. Valentin Popa - Universitate “Ștefan cel Mare” Suceava

5. Gerard Jităreanu - USAMV Iași

6. Ovidiu Puiu - Universitatea "Constantin Brâncoveanu" din Pitești

7. Dumitru Chirleșan - Universitatea din Pitești

8. Leonard Azamfirei - Universitatea de Medicină și Farmacie Târgu Mureș

9. Cătălin Bălescu – Universitatea Națională de Arte București

10. Cezar Spînu – Universitatea din Craiova

11. Radu Văcăreanu - Universitatea Tehnică de Construcții București

12. Ion Abrudan - Universitatea Transilvania din Brașov

13. Paul Negruț - Universitatea "Emanuel" din Oradea

14. Tudorel Toader – Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

15. Dan Cașcaval - Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași

16. Nicolae Istudor – Academia de Studii Economice

17. Luminița Popescu – Universitatea "Constantin Brâncuși" din Târgu-Jiu

18. Costel Negricea – Universitatea Româno-Americană

19. Liviu Lucaci - UNATC

20. Florin Pelin - Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport din București

21. Violeta Ciucur - Universitatea Maritimă din Constanța

22. Ion Pană - Universitatea Petrol-Gaze Ploiești

23. Daniel Mariș - Institutul Teologic Baptist din București

24. Cornel Cățoi – USAMV Cluj-Napoca

25. George Daniel Papari - Universitatea "Andrei Șaguna" din Constanța

26. Sorin Crișan - Universitatea de Arte din Târgu Mureș

27. Puiu Lucian Georgescu - Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați

28. Alecu Toma - Academia Navală "Mircea cel Bătrân" din Constanța

29. Anca Buzoianu – UMF Cluj-Napoca

30. Vasile Țopa - Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca

31. Dan Gheonea – UMF Craiova

32. Vasile Jucan - Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca

33. Andi Pușcă – Universitatea Danubius din Galați

34. Ghiță Bârsan - Academia Forțelor Terestre "Nicolae Bălcescu" din Sibiu

35. Marius Șerbeszki - Academia Forțelor Aeriene "Henri Coandă" din Brașov

36. Daniel Pop - Universitatea Națională de Apărare "Carol I"

37. Constantin Bungău - Universitatea din Oradea

38. Ramona Lile - Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad

39. Mihai Adrian Hotca – Universitatea „Nicolae Titulescu”

40. Coralia Cotoraci - Universitatea de Vest "Vasile Goldiș" din Arad

41. Tonk Marton - Universitatea Sapientia Cluj-Napoca

42. Marilen Pirtea – Universitatea de Vest din Timișoara

43. Giuliano Tevi - Universitatea Ecologică din București

44. Carol Schnakovszky - Universitatea "Vasile Alecsandri" din Bacău

45. Radu Sorin Mihai - Universitatea din Petroșani

46. Diana Moș - Universitatea Națională de Muzică din București

47. Aurelian Bălăiță - Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași

48. Mihnea Costoiu – Universitatea Politehnică din București

49. Crețu Octavian – UMF Timișoara

50. Laura Gheorghiu - Universitatea Valahia din Târgoviște

51. Marian Moiceanu – Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu”

52. Cosmin Alin Popescu USAMV Timișoara

53. Daniel Breaz – Universitatea „1 Decembrie” din Alba Iulia

54. Daniel Cochior – Universitatea "Titu Maiorescu" București

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
rectorii se fac de ras cu votul de sustinere
dar mica corectie la articol: 'Vor „exclusivitate” la plagiate' ...'pretenția rectorilor ca impostura academică să fie cercetată doar în universități' in timp ce tot in citatul lor zice 'mecanisme specifice învăţământului superior şi statului de drept', adica si in justitie in tribunale, intr-un cadru oficial.
Postat 18 Octombrie 2022, 15:39 de unu
plagiatori din toate orasele, uniti-va
Probabil si ei se simt cu musca pe caciula. Ar trebui verificate si doctoratele lor.
Postat 18 Octombrie 2022, 14:51 de unul
NU
Nu, măi. Plagiatul poate fi stabilit și de un copil din clasa I; nu-i nevoie de 'mecanisme specifice învăţământului superior şi statului de drept', ca să citez din comunicatul de-a dreptul tembel scris de musiu Scripcaru și semnat de așa-zișii rectori din infama listă. Cu Scripcaru în frunte, pseudo-rectorii cobzăresc valorile morale ale activităților științifice fără rușine și pe față.
Postat 18 Octombrie 2022, 14:48 de Shogun
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6109 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON