URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Septembrie 2022, 21:26

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și-a anunțat demisia în mijlocul scandalului de plagiat

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și-a anunțat, joi seară, demisia din funcție, la scurt timp după acuzațiile de plagiat demonstrate de jurnalista Emilia Șercan.

Anunțul a fost făcut printr-o lungă postare pe Facebook, în care Cîmpeanu susține că a decis „din proprie inițiativă” să plece din funcție.

La fel ca în ultimele zile, nu a spus, însă, niciun cuvânt cu privire la acuzele de plagiat care i se aduc.

În schimb, a înșirat numeroase „schimbări” pe care le-ar fi adus sistemului de învățământ (mesajul lui, integral mai jos).

Așa cum BIHOREANUL a arătat, într-un articol în Press One, Emilia Șercan a dezvăluit că Sorin Cîmpeanu a plagiat un curs pe care, inițial, l-a semnat alături de doi colegi, iar ulterior și-a pus doar numele său.

Deși sunt foarte grave, acuzațiile privind impostura nu sunt luate în serios de Sorin Cîmpeanu. În ultimele zile, demnitarul a avut mai multe declarații sfidătoare și ironice pe această temă, spunând că doritorii ar putea să-i caute și lucrările de la grădinițe ori din școala primară, ca să vadă dacă nu a plagiat și acolo.

De asemenea, a pledat în victima celor care nu vor ca noile Legi ale Educației să fie votate, fără a spune, însă, cine anume nu ar vrea asta, iar miercuri a dat publicității o scrisoare pe care se presupune că ar fi scris-o Ioan Pleșa, fostul său conducător de doctorat, pe care ulterior Cîmpeanu l-a și plagiat. Profesorul cu pricina are 92 de ani, însă în scrisoare a menționat cu exactitate date și zile din trecut, și a spus că i-ar fi donat fostului său student cursul cu pricina, adică i-ar fi dat acordul să-și asume munca lui.


Mesajul intergral al lui Sorin Cîmpeanu:

„Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru al educației. A fost o șansă și o onoare pentru mine sa încep reformarea din temelii a sistemului national de învățământ.

Am preluat mandatul de ministru nu pentru că nu aveam ce face sau pentru a-mi trece ministeriatul in CV. Aveam și una și alta. Am venit într-un moment extrem de dificil cu dorința de a schimba lucrurile în bine.

Mi-am început mandatul într-o criză sanitară fără precedent și am luptat pentru ca în toată acea perioadă elevii să meargă la școală cu prezență fizică. Am militat în mod constant și am asigurat cadrul legal pentru ca finanțarea educației să crească.

În mandatul de ministru al educației am reușit schimbări care au pus bazele reformei “România Educată”:

1. un sistem de educație timpurie integrat, prin preluarea creșelor în sistemul de învățământ;

2. îndeplinirea jaloanelor PNRR care asigură suportul financiar atât de important pentru reforma sistemului de învățământ; am preluat mandatul cu un buget de 1 miliard euro pentru educație, iar acum educația are doar în PNRR un buget de 3,6 miliarde de euro. Până acum am contractat și sunt în derulare toate cele 1402 proiecte pentru reducerea abandonului școlar - prima rundă (1,14 miliarde lei) și toate cele 61 de proiecte pentru digitalizarea universităților românești (1,24 miliarde lei);

3. organizarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de director în școli;

4. mărirea burselor elevilor;

5. recunoașterea meritelor olimpicilor prin recompensarea acestora la justa valoare;

6. rezolvarea problemei decontării integrale a navetei elevilor;

7. demararea reformării planurilor-cadru și curriculumului aferent - o schimbare atât de mult așteptată;

8. extinderea programului Masă caldă în școli de la 150 de unități la 450 de unități de învățământ;

9. introducerea învățământului dual la nivel universitar;

10. internaționalizarea universităților românești prin reglementarea diplomei joint degree;

Și multe altele………

Am elaborat proiectele Legilor “România Educată” și am parcurs procedura de dezbatere publică, în urma căreia am finalizat cele două proiecte, preluând foarte multe amendamente care au adus plus valoare, astfel încât aceste proiecte sa răspundă pe deplin așteptărilor și nevoilor reale ale societății.

Sunt omul care construiește și nu sunt omul care dărâmă!

Cu toții avem obligația să contribuim și să susținem reforma în educație!

Cred în România Educată și voi susține Legile “România Educată” din calitatea mea de profesor, de rector și de senator.

Proiectele legilor “România Educata” reprezintă cea mai buna șansa pentru o educație așa cum cred ca ne dorim cu toții. Altfel, în lipsa unui acces echitabil la o educație de calitate, vor fi și mai mulți oamenii care nu percep conținuturi și nu înțeleg adevăratul sens al cuvintelor.

Le mulțumesc tuturor celor care, cu onestitate, au ales sa susțină educația!”

Articol în curs de actualizare

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Cine urmeaza?
Mai sunt si altii..Ei cind demisioneaza?Si banii incasati nemeritat trebuie returnati...!
Postat 30 Septembrie 2022, 12:04 de grigore
O veste mai buna era doar demisia lui Putin!
Domnule Ciucă, urmați-i exemplul! Fiți primul! Grabiti-va sa prindeți un loc in fata … Domnilor, parca sunteți “plagiați” din “Ferma animalelor” a lui Orwell, adevărați guițători! Așteptăm următorii, avem și noi destui in curtea noastră!
Postat 29 Septembrie 2022, 22:29 de User anonimizat
I s - a cerut
Președintele nu a mai suportat atarea prostii și s a răstit la el sa plece. A inaugurat legalitatea plagiatului care e furt intelectual și ar trebui pedepsit.. Nu pleca el... La câte partide a fost.!.Epoleții ordona. ii debarca când își depasesc... si nu mai asculta. Și când ii vrea altul locul. Puterea le ia mintile. sunt nesatui. Cu P și Dancila negocia în 2019 pe vremea asta? Aia au dispărut. cameleonul s a adaptat docil la orice putere. Vai și amar! Cum e cu rectorstul? - pe viata. S au suspendat 1 luna plecând în turism de la facultate și au prins 3 ture gașca. Acum voiau pe viata rector. Ghici cu mai care? De a locului oare?
Postat 29 Septembrie 2022, 21:59 de Feliciana
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON