URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Septembrie 2022, 12:01

Ministrul Educației, prins cu plagiatul. O nouă dezvăluire a jurnalistei Emilia Șercan

Ministrul Educației, prins cu plagiatul. O nouă dezvăluire a jurnalistei Emilia Șercan foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a fost prins cu plagiatul de cunoscuta jurnalistă Emilia Șercan, care a demascat, de-a lungul timpului, mai multe personaje publice pentru furt intelectual, cel mai notoriu caz fiind cel al premierului Nicolae Ciucă.

Noua descoperire a făcută publică luni, în articolul „Cum legiferează Sorin Cîmpeanu în interes propriu: a plagiat în 2006, ca universitar, iar în 2022, ca ministru, încearcă să-și auto-amnistieze plagiatul”, de pe site-ul PressOne, în care sunt prezentate și imagini cu paginile la care se face referire.

În esență, Cîmpeanu a fost demascat că și-a însușit, cu modificări neînsemnate, 92 pagini din munca a doi universitari alături de care a semnat în 2000 – ca al patrulea autor –  nouă pagini dintr-un curs universitar.

Se întâmpla în 2006, când, arată sursa citată, „Cîmpeanu a reprodus în toate privințele, sub propria semnătură, 13 capitole semnate anterior de doi autori: ca structură, ca text, ca imagini, ca date prezentate în tabele”.

„În privința titlurilor, contribuția din 2006 a autorului Sorin Cîmpeanu se reduce la eliminarea a cinci cuvinte din totalul de 117 incluse în titlurile capitolelor semnate, cu doar șase ani în urmă, de alți autori”, subliniază jurnalista, care își argumentează în detaliu descoperirea.

Jurnalista Emilia Șercan a publicat și paginile la care face referire, descriind problemele în detaliu.

„Sorin Cîmpeanu nu numai că a plagiat 13 capitole, copiind fără să citeze textele, desenele și datele publicate anterior de alți doi autori, dar și-a însușit și paternitatea creației respectivelor capitole, trecându-și propriul nume pe secțiunile semnate anterior de colegii săi”, mai dezvăluie sursa citată.

Ca și când nu e de ajuns, ministrul încearcă să scape basma curată, diminuând impactul furtului său intelectual, folosindu-se de funcția sa din fruntea Ministerului Educației.

Anul acesta, în calitate de ministru al Educației și promotor al Proiectului „România Educată”, Sorin Cîmpeanu a promovat o lege prin care faptele sale ar urma să fie considerate prescrise la trei ani de la comiterea lor, iar „cele mai dure sancțiuni care i-ar putea fi aplicate pentru cele două abateri de la normele de etică și integritate academică au fost eliminate, în totalitate, din lege”, mai dezvăluie Emilia Șercan.

„Dacă legea învățământului superior promovată de Sorin Cîmpeanu ar intra în vigoare, fapta sa de plagiat din 2006 ar fi prescrisă încă din 2009 – alături de toate faptele similare, comise până în 2019, de toți cei care și-au clădit carierele universitare prin fraudă academică”, precizează jurnalista.

Întreaga demonstrație a plagiatului poate fi văzută în detaliu în articolul de pe www.PressHub.ro.

Într-o declarație făcută publică de Digi24, Cîmpeanu a aruncat în derizoriu tema, pretinzând că articolul ar viza de fapt împiedicarea noii legi a educației, fără să se pronunțe însă cu privire la acuzele de plagiat care-l privesc.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Și totuși …
… nici președinția și nici guvernul nu-i cer demisia! Presedentia este ocupata cu transformarea “României educate” in “România meditata” in timp ce guvernul este virusat și el precum premierul și ministrul educație de nevoia de a aduce salariile demnităților la nivel european. România este plină de “doctori” compensați generos pentru efortul lor de a plagia. Tăiați, domnilor guvernanți, sporurile pe doctoratele plagiate și nu vor mai fi probleme cu “umilirea” pensionarilor cu încă o mărire cu câțiva lei și ceva bănuți a pensiilor. Precum Putin, știți ca frăția minciunii, impostura și frica paralizează poporul!
Postat 26 Septembrie 2022, 16:22 de User anonimizat
Nu există doctorat, după anul 2000, care să justifice tema și abordarea științifică.
Nimic de valoare la toți "doctorii" ... care, în majoritate, ar trebui să fie puși să-și ia examenele de gramatică în primul rând.
Postat 26 Septembrie 2022, 13:08 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON