URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Septembrie 2022, 11:50

Gura păcătosului: Plagiatorul Ioan Mang, șeful PSD Bihor, îi recomandă plagiatorului Cîmpeanu să demisioneze din funcția de ministru, cum a făcut el

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În ultimele trei decenii, România a avut 24 de miniștri ai Educației, iar 7 dintre ei au fost acuzați de plagiat, scrie hotnews.ro. Singurul care a demisionat din funcție în urma acestui scandal a fost șeful PSD Bihor, Ioan Mang, care acum îi recomandă ministrului Sorin Cîmpeanu să facă același gest. Totuși, Mang nu se dezminte și spune și că plagiatul este... discutabil.

Vă mai amintiți?

Politicianul bihorean a fost ministru al Educației în Guvernul Ponta, în anul 2012, și a demisionat după doar 9 zile, pentru că în spațiul public au ajuns informații că a plagiat 7 articole științifice, unul semnat doar de el, iar restul asumate împreună cu soția lui, Erica Mang, și cu doi colegi de la Universitatea din Oradea.

PSD-istul a abandonat conducerea Ministerului Educației, dar s-a pretins nevinovat. Ulterior, o operațiune de mușamalizare s-a pus în mișcare, iar abia în 2015 a devenit publică hotărârea Consiliului Național de Etică (CNE), for care a stabilit că doar unul dintre cele 7 articole este „curat”, restul fiind plagiate.

Totuși, Ioan Mang s-a „scuturat” de vină: atât soția lui, cât și cei doi asistenți, au dat declarații susținând că au plagiat articolele fără știrea liderului PSD Bihor. Urmarea? CNE l-a pedepsit foarte blând: un avertisment scris și suspendarea pe o perioadă de 3 ani a dreptului de a se înscrie la un concurs în învăţământul superior.

„Eu aș pleca”

Acum, când ministrul Sorin Cîmpeanu a fost prins de jurnalista Emilia Șercan cu plagiatul, pentru că și-a pus numele pe câteva lucrări pe care nu le-a scris el, jurnaliștii HotNews l-au contactat pe Mang și i-au cerut opinia privind situația actuală. PSD-istul bihorean a spus că liberalul Cîmpeanu ar trebui să plece din fruntea Ministerului Educației.

„Părerea mea este că acuzațiile acestea de plagiat trebuie să aibă un fundament, eu nu am citit exact ce a plagiat domnul ministru Cîmpeanu. Sigur, cel mai elegant lucru este să demisioneze din funcție și să nu implice și ministerul în așa ceva”, a declarat Mang.

Cu tupeu, politicianul găsește însă și circumstanțe... atenuante. „Pe de altă parte, ar fi trebuit să văd și ce a plagiat și cine a constatat acest plagiat, pentru că eu sunt de părere că plagiatul este o chestiune foarte discutabilă în România și de multe ori nefondată. (...) E un subiect delicat. (...) Fiecare știe cel mai bine ce are de făcut. Eu consider că dacă există... mai ales că este vorba și de modificări la legea educației, eu cred că cel mai sănătos ar fi să își dea demisia, să se retragă și să vadă ce face. Dar fiecare știe exact ce a făcut și ce nu a făcut. Dacă există cea mai mică vinovăție în acest caz, eu aș pleca", a declarat Ioan Mang.

„Spălat” printr-o epistolă

Într-un articol în Press One, Emilia Șercan a dezvăluit că Sorin Cîmpeanu a plagiat un curs pe care, inițial, l-a semnat alături de doi colegi, iar ulterior și-a pus doar numele său.

Deși sunt foarte grave, acuzațiile privind impostura nu sunt luate în serios de Sorin Cîmpeanu. În ultimele zile, demnitarul a avut mai multe declarații sfidătoare și ironice pe această temă, spunând că doritorii ar putea să-i caute și lucrările de la grădinițe ori din școala primară, ca să vadă dacă nu a plagiat și acolo.

De asemenea, a pledat în victima celor care nu vor ca noile Legi ale Educației să fie votate, fără a spune, însă, cine anume nu ar vrea asta, iar miercuri a dat publicității o scrisoare pe care se presupune că ar fi scris-o Ioan Pleșa, fostul său conducător de doctorat, pe care ulterior Cîmpeanu l-a și plagiat. Profesorul cu pricina are 92 de ani, însă în scrisoare a menționat cu exactitate date și zile din trecut, și a spus că i-ar fi donat fostului său student cursul cu pricina, adică i-ar fi dat acordul să-și asume munca lui.

„Ioan Pleșa susține că i-a lăsat lui Sorin Cîmpeanu cursul de îmbunătățiri funciare – de parcă ar fi vorba despre vreo moștenire - , însă una este dreptul de a preda cursul și, eventual, ceea ce a scris Pleșa, și altceva este dreptul de a semna creația lui Pleșa”, a explicat Emilia Șercan, privitor la această scrisoare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Cam cât de prost e Bihoreanul ...
... care persiflează demisia imediată a PSD-istului Mang, după ce a fost acuzat de plagiat, în timp ce PNL-istul Ciucă stă bine mersi într-o totală nesimțire și ignoranță în scaunul de premier ... "acoperit" de "primul liberal al țării" de la Cotroceni, care l-a pus pe PNL-istul Bode să cumpere de la prietenul Schimdt 600 de BMW-uri și 40 de dube polițienești ?!?
Postat 30 Septembrie 2022, 15:17 de KP
cel mai bun ministru de pana acum!
acest jeg de om mang nu are dreptul sa vorbeasca, este un nenorocit platit prea mult din bugetul nostru. ministrul invatamantului de acum este (incredibil, dar adevarat) dornic si poate capabil sa schimbe din continut, nu doar de la suprafata, tot ceea ce inseamna sistem scolar romanesc. nu e o misiune usoara, insa e un mare pas inainte fata de mocirla in care ne zbateam de 30 de ani! sunt multe de facut, va fi nevoie de inca zece ani poate sa devenim eficienti educational, sunt inca multe lucruri intepenite si anormale - dar cred ca este cel mai bun ministru pe care l-am avut pana acum!
Postat 29 Septembrie 2022, 19:39 de roger
BRAVO !!!
In sfarsit vad un lucru bun din partea acestei lipitori sociale care a muls judetul si orasul cat a putut de mult , ma inclin si spun Bravo Mango !
Postat 29 Septembrie 2022, 13:36 de Mare_blue17
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON