URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 Noiembrie 2017, 16:35

Facultatea de Drept a sărbătorit 25 de ani de la reînfiinţare printr-o conferinţă internaţională şi lansarea primei sale reviste (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Judecători, procurori, avocaţi, notari, consilieri juridici şi alţi specialişti ai domeniului, din ţară şi din străinătate, dezbat, vineri şi sâmbătă, la Oradea, probleme actuale din domeniul ştiinţelor juridice.

Ei s-au reunit la apelul Facultăţii de Drept, care sărbătoreşte 25 de ani de la reluarea învăţământului juridic superior orădean, printr-o conferinţă ştiinţifică. "Să ne bucurăm împreună, să trăim acest moment cu bucurie", a declarat, în deschiderea evenimentului, decanul Facultăţii de Drept, Valentin Mirişan.

Acesta a menţionat că este onorat să aibă oaspeţi din Constanţa, Craiova, Cluj, Bucureşti, Alba, Timişoara, dar şi din străinătate, mai precis din Ungaria şi Polonia. De asemenea, în faţa profesorilor şi studenţilor facultăţii au stat prefectul Ioan Mihaiu, viceprimarul Oradiei Florin Birta, prorectorul Universităţii Gabriel Bendea şi preşedintele Senatului universitar, Sorin Curilă.

Trecut şi prezent

Decanul Mirişan a prezentat apoi, succint, câteva repere din istoria Academiei Regale de Drept, înfiinţată la Oradea în 1777, dar şi nume ale unor profesori care au făcut cercetări aici, precum Eugeniu Speranţia, Bogdan Ionescu, Iuliu Hovan, Andrei Zsigmond, Dumitru Manolescu, Ion Poliodor, Gheorghe Sofronie, Tiberiu Moşoiu ori Liviu Lazăr. În 1934, facultatea a fost desfiinţată, iar în 1992 a reapărut, ca instituţie de sine stătătoare, denumită Facultatea de Ştiinţe Juridice. Şi-a schimbat numele în Facultatea de Drept în anul 2011.

După cum a precizat prorectorul Bendea, astăzi facultatea numără 627 de studenţi (din care 134 masteranzi), 21 de cadre didactice titulare şi şase profesori asociaţi. "Activitatea de cercetare ştiinţifică şi activitatea didactică trebuie să răspundă nevoilor şi dezvoltării societăţii", a precizat şi preşedintele Senatului Universităţii, Sorin Curilă.

De cealaltă parte, viceprimarul Florin Birta, absolvent al acestei facultăţi, le-a mărturisit profesorilor că se simte bizar stând el în faţa lor. "Faptul că am ajuns azi în faţa dumneavoastră, cu această funcţie, se datorează şi dumneavoastră, stimaţi profesori", a spus Birta.

Prima revistă

Conferinţa, desfăşurată în sălile Hotelului Perla din Băile 1 Mai, are în program prezentări pe felurite teme, în trei secţiuni paralele: Drept Privat, Drept Public şi Şiinţe Penale. De pildă, în secţiunea Drept Public. Totodată, o secţiune anume este dedicată studenţilor şi masteranzilor facultăţii.

Cu prilejul acestei conferinţe, facultatea a lansat şi primul număr din prima sa publicaţie. "Revista Facultăţii de Drept Oradea", tipărită de editura Pro Universitaria, se doreşte o publicaţie bianuală, iar în primul număr cuprinde articole, studii şi comentarii pe teme precum uzucapiunea, regulamentele privind procedura internă de adopţie, conflictul de interese ori evaziuna fiscală.

Printre autorii articolelor din primul număr al revistei se numără Diana Cîrmaciu (prodecan al Facultăţii de Drept), Carmen Adriana Domocoş (fost preşedinte al Tribunalului Bihor), Ştefan Herchi (avocat) ori Valentin Mirişan (fost procuror).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON