Pompierii ISU Crișana au derulat un exercițiu de amploare în Oradea, scenariul constând într-un incendiu masiv izbucnit în zori de zi la Teatrul de Stat. În acest exercițiu au fost implicați și reprezentanții Asociației Salvadrone, care au ridicat drone cu termoviziune pentru a furniza informații despre amploarea incendiului și localizând victimele.
„Miercuri, 17 mai a.c., Detașamentul 1 de Pompieri Oradea a organizat şi desfăşurat un exerciţiu tactic cu forţe și mijloace în teren, la Teatrul de Stat Oradea, scopul activității, derulate în cooperare cu Asociația Salvadrone, constituindu-l perfecționarea pregătirii pentru gestionarea unei situaţii de urgenţă produse la un astfel de obiectiv, soldate cu persoane rănite, surprinse în interiorul clădirii”, a transmis joi lt. col. Camelia Roșca, alături de imagini surprinse în timpul exercițiului.
Camelia Roșca a precizat că, potrivit scenariului exercițiului, în jurul orei 05.00, ISU Bihor a fost sesizat prin Sistemul Unic 112, cu privire la izbucnirea unui incendiu la Teatrul de Stat Oradea, apelantul precizând că acoperișul era cuprins de flăcări și întreaga clădire era inundată cu fum.
(imagini: Asociația Salvadrone / ISU Crișana)
„Pentru gestionarea evenimentului, la fața locului au fost mobilizate opt echipaje de pompieri militari din cadrul Detașamentului 1 Oradea, care au intervenit cu șase autospeciale de stingere, o autospecială de lucru la înălțime și o autospecială de descarcerare grea. De asemenea, în misiune au fost angrenați și reprezentanții Asociației Salvadrone, care, cu ajutorul dronelor din dotare, au furnizat în timp real, comandantului intervenției, imagini relevante pentru modul de desfășurare și dezvoltare a incendiului la nivelul acoperișului, inclusiv imagini filmate cu camere de termoviziune, pentru identificarea focarelor și localizarea cât mai rapidă a eventualelor victime, întrucât, la ora respectivă, se executau lucrări de reparație și întreținere a clădirii”, se mai arată în informarea trimisă post-exercițiu.
După ce au ajuns la Teatru, echipajele au intervenit pe sectoare, operaţiunile de căutare și salvare a victimelor desfăşurându-se simultan cu cele de lichidare a focului.
„Principalele obiective urmărite prin desfăşurarea acestui exerciţiu au vizat testarea viabilităţii planului operativ de intervenţie la astfel de evenimente; verificarea modului de organizare, desfășurare și coordonare a acțiunilor de salvare a persoanelor surprinse în interiorul clădirii, verificarea acțiunilor de localizare şi lichidare a incendiului, verificarea tuturor surselor de alimentare cu apă, a căilor de acces și evacuare, precum și verificarea modului de realizare a fluxului informațional”, a încheiat lt. col. Camelia Roșca, fără a preciza dacă rezultatele au fost cele așteptate.
BIHOREANUL a scris recent despre Asociația Salvadrone, formată din voluntari care au licențe europene pentru a putea înălța drone, iar sub umbrela ONG-ului se implică în diferite misiuni de căutare-salvare. Președintele asociației este dr. Emil Boţcău, de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Bihor.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.