URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 03 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În relația cu administrația centrală, Bihorul și Oradea au avut câteva episoade faste, dar și niște ghinioane teribile. Marea lovitură a fost trecerea a zeci de hectare de teren situat în centrul Oradiei în posesia Consiliului Județean, odată cu marea retragere a armatei la minimum 60 de kilometri de graniță. Dar putem spune că am avut și ghinion pentru că...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când apa are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului stăbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.

Salvatori cu drone: Cine sunt piloții „Salvadrone” care ajută autoritățile din Bihor să salveze oameni, cu ajutorul dronelor (FOTO/VIDEO)

Salvatori cu drone: Cine sunt piloții „Salvadrone” care ajută autoritățile din Bihor să salveze oameni, cu ajutorul dronelor (FOTO/VIDEO) LA DEMOLARE. Echipa Asociației Salvadrone a fost prezentă, în urmă cu două săptămâni, la demolarea turnului de apă al fostei fabrici Avântul, unde a filmat din drone momentul dinamitării bazei construcției
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Visul nostru e să putem transporta cu drona un defibrilator portabil ori o trusă de prim ajutor, pentru a ajuta cât mai repede o victimă", spune urgentistul Emil Boţcău, preşedintele Asociaţiei Salvadrone, din care fac parte cinci piloţi orădeni de drone, care lucrează benevol cu pompierii militari în intervenţii. 

Înfiinţată în Oradea de patru luni, organizaţia are ambiţia de a utiliza noile tehnologii în scop umanitar. Mai exact, să ajute victimele unor inundaţii, cutremure ori incendii, folosindu-se de aparatele de zbor.

Ajutor de la piloţi

Doi dintre membrii Asociaţiei Salvadrone, medicul Emil Boţcău de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Bihor şi asistentul medical Dacian Gherle de la SMURD, au fost, înainte de înfiinţarea acesteia, voluntari locali ai Asociaţiei Hecate din Bucureşti, care e specializată în căutarea persoanelor dispărute, atât terestru, cât şi cu drone, în parteneriat cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana. Voluntarii sunt chemaţi la fiecare incendiu, cutremur, inundaţie sau la dispariţia unei persoane, aceştia participând dacă sunt disponibili. 

Salvadron

În 23 decembrie 2022, de pildă, cei doi urgentişti au fost contactaţi pentru a ajuta la căutarea unui bărbat care s-a aruncat în Crişul Repede. Trei ore încercaseră pompierii, poliţiştii şi scafandrii să-l găsească. Corpul celui decedat a fost descoperit după ce Dacian şi Emil au ajuns la faţa locului şi au folosit aparatele de zbor (foto). "L-am găsit după aproximativ 10 minute de la ridicarea dronelor. Am observat o siluetă albă în albie, am anunţat colegii pompieri să meargă să verifice şi s-a confirmat", a spus dr. Boţcău.

Piloţi cu acte

Cum timpul lor liber este limitat, cei doi au realizat că este nevoie de mai mulţi piloţi şi au apelat la prieteni, în ianuarie a.c. punând bazele noii asociaţii, care se concentrează pe situaţiile de urgenţă din Bihor. Li s-au alăturat Şerban Carţiş (foto) - preşedintele filialei judeţene a Uniunii Ziariştilor Profesionişti, Andrei Vanţa - student al Facultăţii de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei, Universitatea din Oradea, care lucrează la o companie din Timişoara pe partea de autonomie a dronelor, şi Istvan Kolcsar - specialist în drone, angajat al unei firme orădene care comercializeaza astfel de echipamente.  

Fiecare deţine câte o dronă personală şi autorizaţie pentru a o înălţa. "Avem licenţe europene, obţinute după examene teoretice susţinute la AACR (Autoritatea Aeronautică Civilă Română). Fiecare dronă are un cod unic, iar acesta poate fi identificat de autorităţi. Când o ridicăm, anunţăm întotdeauna turnul de control de la Aeroportul Oradea, cu care suntem în legătură pe toată perioada zborului. Ei ne anunţă de fiecare dată, în intervenţii, dacă vine elicopterul SMURD în zonă sau un alt vehicul aerian", explică dr. Emil Boţcău, preşedintele Asociaţiei Salvadrone. 

Preţurile dronelor utilizate de cei cinci variază între 1.500 şi 3.500 euro. Asistentul Dacian Gherle o deţine pe cea mai performantă, cu infraroşu, care poate fi folosită deci în întuneric, şi cu termoviziune, capabilă să detecteze corpurile ce emană căldura, cum ar fi persoanele care şi-au pierdut cunoştinţa după un accident şi nu pot cere ajutor.

"Acest tip de dronă poate găsi orice organism viu care emite căldură, chiar dacă este ascunsă de vegetaţie. Desigur, este mai greu în cazul în care o persoană sau un animal a ajuns în apă, aceasta fiind o suprafaţă reflectivă. În cazul incendiilor, imaginea captată de dronă pe telecomandă poate fi vizualizată într-o paletă de culori care ajută la identificarea sursei incendiului. Ea este capabilă şi să monitorizeze căldura radiată de o suprafaţă", explică Dacian.

Ochiul din cer

La scurt timp după înfiinţare, "salvadroniştii" au încheiat un parteneriat cu ISU Crişana. "Suntem singura organizaţie din ţară axată doar pe folosirea de drone în colaborare cu ISU şi, sperăm, în curând şi cu alte autorităţi. La nivel naţional mai există doar asociaţii care folosesc atât drone, cât şi voluntari, în diferite misiuni", spune dr. Boţcău. 

Locomotiva

Voluntarii orădeni au participat la stingerea incendiului izbucnit săptămâna trecută, miercuri, la locomotiva unui tren cu 22 de vagoane pline cu motorină, chiar lângă Gara centrală, iar imaginile luate de drone au fost trimise şi presei (foto: Dacian Gherle)

În căutare de piloţi

Misiunea primordială a Asociaţiei Salvadrone este salvarea oamenilor, iar pentru asta iniţiatorii au nevoie de mai mulţi piloţi, doritorii putând să-i contacteze pe pagina de Facebook a ONG-ului. Viitorii membri vor primi instruirea necesară folosirii dronelor în situaţii de urgenţă.

drona salvadron

"Cele pe care le avem au senzori GPS, ating viteze de 60-90 km/h, le putem dirija pe o distanţă de până la 10 kilometri şi pot sta în aer peste o jumătate de oră, chiar până la 55 de minute, de la o singură încărcare. Există şi aparate de zbor specializate doar pentru căutarea persoanelor dispărute ori care pot transporta obiecte. Acestea sunt, însă, extrem de scumpe, preţurile ajungând chiar și la 15.000 de euro", detaliază Istvan Kolcsar. 

"Visul nostru este să ajungem să putem să transportăm cu o astfel de dronă un defibrilator portabil, ori un dispozitiv de resuscitare care face compresii toracice sau chiar si o trusa de prim ajutor pentru a ajuta cât mai repede o victimă", îl completează dr. Boţcău.

Mânuirea dronelor este, însă, doar o componentă a muncii voluntarilor. "Eu voi lucra la dezvoltarea unui soft de inteligenţă artificială care să adune rapid toate imaginile realizate de dronele aflate în teren, programul urmând să depisteze dacă în acele zone există locuri în care ar putea fi persoana dispărută pe care o căutăm, iar noi, privind imaginile de sus, nu le-am sesizat", explică și Andrei Vanţa.

Cei care vor să-i ajute pe salvatorii orădeni să cumpere aparatele atât de necesare pot dona orice sumă în contul în lei BCRRO34RNCB0032174562020001 deschis de Asociaţia Salvadrone la BCR. În fond, reprezintă o investiţie în viaţă... 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6562 RON
  • 1 EUR = 4.9696 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON