URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 August 2018, 20:16

Episcopia Greco Catolică Oradea explică pierderile suferite în urma incendiului devastator. Numai acoperişul a costat peste 200.000 euro! (FOTO / VIDEO)

Episcopia Greco Catolică Oradea explică pierderile suferite în urma incendiului devastator. Numai acoperişul a costat peste 200.000 euro! (FOTO / VIDEO) Foto: Ovi D. Pop
Episcopia Greco Catolică Oradea explică pierderile suferite în urma incendiului devastator. Numai acoperişul a costat peste 200.000 euro! (FOTO / VIDEO) foto: Oradea Heritage

Episcopia Greco-Catolică Oradea a emis, duminică seară, un comunicat, în care explică pierderile suferite în urma incendiului devastator care a cuprins clădirea înainte cu o zi. Documentul este semnat de purtătorul de cuvânt al episcopiei, Eugen Ivuţ, şi relatează succesiunea faptelor.

Se anchetează

Potrivit acestuia, focul a fost "observat în jurul orei 21.30", la faţa locului sosind mai multe echipaje de pompieri care au încercat să stingă focul. Intervenţia a durat mai multe ore.

"Incendiul a mistuit acoperişul Palatului, în întregime, devastând de asemenea şi etajul întâi al clădirii. Palatul Episcopal nu era racordat la reţeaua electrică, excepţie făcând iluminatul arhitectonic exterior, care este conectat la reţeaua de iluminat stradal", precizează comunicatul.

Documentul mai specifică şi că, duminică dimineaţă, s-a constituit o comisie de expertiză formată din reprezentanţi ai Pompierilor, ai Serviciului Criminalistic al Poliţiei Române şi ai Episcopiei Greco-Catolice, în vederea identificării surselor care au provocat incendiul.

"În momentul în care această comisie va pune la dispoziţie rezultatele finale, acestea vor fi comunicate", arată documentul.

Pagube inestimabile

Comunicatul înşiră, apoi, pagubele suferite de clădire, foarte greu de cuantificat, dar colosale. "Valoarea pagubelor materiale este greu de estimat atât de devreme. Doar manopera refacerii integrale a acoperişului a costat peste 200.000 euro. Învelitoarea metalică din cupru şi decoraţiunile acoperişului au fost primite ca donaţie din Italia", arată documentul.

Au mai fost avariate, total sau parţial, o serie de elemente arhitectonice şi decoraţiuni interioare prin prăbuşirea tavanelor şi intervenţia cu apă a pompierilor. "Clădirea dispune de un foaier de marmură de Vaşcău în două culori, deasupra acestuia găsindu-se un vitraliu în stil Art Nouveau cu elemente renascentiste a căror lumină vitrată lumina toată suprafaţa foaierului de marmură. Pe stâlpul de la intrare se afla o lampa Art Nouveau de bronz, de asemenea pe pereţii laterali se găseau aplice în acelaşi stil. La intrarea în sălile palatului se afla portalul cu emblema ctitorului episcop Demetriu Radu. În sălile palatului se aflau 4 sobe preţioase de maiolica verde, albă şi două maro, în stilul saloanelor respective. În saloane se găseau 2 candelabre de dimensiuni mari, unul în stil neogotic, respectiv Art Nouveau. E greu de estimat valoarea acestora, ţinând cont de vechimea, dimensiunea şi măiestria execuţiei lor", mai scriu reprezentanţii Bisericii.

Şi ferestrele, distruse în totalitate, aveau partea lor de istorie. Aveau sticla de secol XIX cu lemnărie în stilul încăperilor, cu rolete din epoca. "Parchetul din sălile principale era o intarsie cu elemente geometrice în acelaşi stil. Uşile palatului completau desăvârşirea decoraţiunilor în stil eclectic. Inclusiv clanţele din bronz erau adevărate opere de arta", arată comunicatul.

Despre zugrăveală, reprezentanţii Episcopiei spun că "era demonstraţie de măiestrie a artei 1900". La etaj, în holul principal, mai exista un vitraliu. Capela adăpostea decoraţiuni specifice unui lăcaş de cult neobaroc, iar turnurile şi acoperişul aveau decoraţiuni metalice, au mai transmis reprezentanţii greco-catolicilor.

Toate stricăciunile vor fi evaluate de o comisie specială a Episcopiei Greco-Catolice de Oradea pentru a se constata dacă se mai pot recupera.

Şi neasigurate…

"În perioada care urmează, atenţia Episcopiei Greco-Catolice este direcţionată în eliminarea riscului de prăbuşire a pereţilor Palatului, într-o primă fază, iar apoi, în pregătirea unui proiect pentru reconstruirea acestuia. Tristul eveniment reprezintă o tragedie atât pentru Biserica Greco-Catolică, cât şi pentru Oradea, întrucât clădirea, monument istoric, este o emblemă a comunităţii orădene, fiind încărcată de istorie şi semnificaţii", arată documentul.

Comunicatul nu explică, însă, de ce, în ciuda faptului că clădirea este una dintre cele mai frumoase din Centrul Istoric al Oradiei şi în ciuda valorilor pe care le adăpostea, nu a fost asigurată.

De altfel, în finalul conferinţei de presă comune de duminică de la Prefectură, BIHOREANUL l-a întrebat pe reprezentantul Episcopiei prezent la eveniment, Anton Cioba, de ce acest fapt nu s-a întâmplat, dar acesta nu a putut să dea un răspuns.

O istorie bogată

Pe de altă parte, istoria palatului – redată în comunicatul de duminică – are o istorie bogată. Edificiul a fost ctitorit de către episcopul Demetriu Radu, cel care a prezidat împreună cu Gheorghe Pop de Băseşti Marea Adunare de la Alba Iulia, pe 1 Decembrie 1918. Palatul a fost inaugurat în 1905, într-un stil eclectic, proiectat de arhitectul fiind Rimanoczy Kalman jr.

În 1948, odată cu desfiinţarea Bisericii Greco-Catolice de către regimul comunist, clădirea a fost confiscată şi transformată în Şcoală Populară de arte, iar apoi în Biblioteca Judeţeană. Palatul Episcopal a fost retrocedat Episcopiei Greco-Catolice în anul 2005. Au fost restaurate acoperişul, faţada exterioară şi curtea.

"Suntem încrezători în Bunul Dumnezeu care nu ne-a abandonat niciodată. El va fi cel care ne va ajuta împreună cu toţi oamenii de bunăvoinţă", încheie comunicatul de duminică.

Vezi mai jos cum arată acum clădirea Episcopiei! Sursa Video: Darius Cornean

Vezi mai jos momentul prăbuşirii unuia dintre turnurile episcopiei! VIDEO: Diana Mironescu

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Poiu
In Canada (dau exemplu doar Canada ), toți cei care sunt miniștri au studii în domeniul in care sunt miniștri.
Postat 27 August 2018, 23:20 de Sandu1206
Scortosule
In cultura lui crissdumi ignifugarea se face la sfarsit. Iti dai seama dupa aia ce logica poate avea persoana respecriva. Nu se cer cunostinte de constructii, doar o logica elementara.
Postat 27 August 2018, 07:40 de poiu
Da
Normele și legea. Avem norme , dar nu avem legi. Unii s-au bucurat, că, Kovesi a picat. Păduri nu mai avem Etc. Ați votat ILIESCU, no votati-l proștilor. Iliescu ne-a dat cultura democrației, ceva de genul MA DOARE-N P**A.
Postat 27 August 2018, 00:39 de Sandu1206
Ten years after
Acum 10 ani cind s-a refacut fatada si acoperisul era imperios ignifugatul unui acoperis de 100 ani.Daca primaria a solicitat iluminatul ornamental si acesta s-a efectuat in regim de improvizatie putem avea o problema...Din pacate e inutil sa spinzuram in piata publica un dorel electrician sau restartarea campaniei igsu cu securitatea la incendiu...isteria post colectiv. Un incarcator de telefon iti poate da foc la casa cit timp esti plecat la serviciu...mai degraba interdictia pe piata interna a produselor neconforme, turcisme si chinezisme, conductori de aluminiu cuprati la suprafata vinduti sub denumirea savanta de CCA(copper cladded alunimium) ,plus alte smenuri stiute sau nestiute.
Postat 26 August 2018, 23:25 de excalibur
Luminile orasului
Sunt curios.. locatarii din cladirile pe care primaria a montat astfel de "sisteme" de iluminat, mai dorm linistiti noaptea? Da' bolovan? Oare cum se simte?
Postat 26 August 2018, 23:07 de User anonimizat
Eu nu stiu..
Eu nu stiu ce autorizatii avea sau nu avea. Lucrarile la sarpanta au fost finalizate acu 10 ani si trebuia facaute obligatoriu ignifugarea. daca nu s-a facut era strict interzis sa te apropii de lemne uscate de 113 ani nici cu bricheta in buzunar dar sa mai agate cabluri si cablege de acoperis. Din discutii, postari sunt vine multiple, complexe dar trebuie facuta lumina cine poarta ordinul de a poza cablaje pe podul caladirii si cine a executa "doreleste" o asemenea lucratura. Simt eu ca se vor scalda solutionarile ca la ciumperca ca sa uite lumea si pmo va finanta refacerea care daca isi baga birtinezul nasul va iesi un chici care sa dea bine la public! Trist e ca orasul a pierdut enorm la acest incendiu!
Postat 26 August 2018, 22:29 de scortosul
Re: scortosul
Cladirea nu are Autorizatie de Luare in Folsinta, care consfiinteste preluarea de catre beneficiar de la constructor si incheierea tuturor pricedurilor de autorizare a lucrarilor de catre PMO. Asadar, nu avea cum sa aiba incheiate lucrarile de ignifugare a acoperisului, care de regula se face insore final. Asadar e nerelevanta treaba asta. Important e ca palatul avea improvizat un cablaj pentru iluminatul fatadei, urmare presiunilor facute la Electrica si la Episcopie, rand pe rand, de Nero cel Mic (Birta), Nero Mijlociu (Malan) si Nero cel Mare (Bolojan), pe tot parcursul acestui an !?!
Postat 26 August 2018, 21:39 de CrisDumi
Intrebare:
La reparatia acoperisului s-a facut ignifugarea lemnului? Este essential sa se stie acest lucru. Restul.... ce mai conteaza acum?
Postat 26 August 2018, 20:26 de scortosul
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON