URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 28 NOIEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ne așteaptă un cincinal în care principalele șantiere din oraș vor fi pasajele rutiere. După spusele primarului Florin Birta și ale șefului Consiliului Județean, Ilie Bolojan, acum s-a deschis axa mersului pe sub pământ, care are ca motivație creșterea siguranței circulației, prin urmare se vor construi o grămadă de asemenea pasaje.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
La cinci ani după adoptarea legii care trebuia să asigure salarizarea unitară a bugetarilor, tot mai multe categorii de bugetari fac „greve spontane” pentru salarii mai mari, reclamând că le au sub ale colegilor din alte instituții subordonate acelorași ministere. Unii, precum cei din Finanțe și din Asigurările de Sănătate, au și avut câștig de cauză după ce au paralizat activități vitale: în vară finanțiștii nu mai colectau taxe, în toamna asta cei din CAS nu au mai procesat plățile către spitale. Slabi de înger și incapabili de soluții sistemice, politicienii au cedat, încurajând alți bugetari, practic, să facă la fel. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Eroarea judiciară reprezintă, într-o definiție populară generică, eroarea de judecată care conduce la greșita soluționare a unui proces. În această viziune, ideea de eroare judiciară sau eroare de judecată poate fi calificată ca orice aspect care conduce la pronunțarea unei hotărâri care nu reflectă adevărul și, pentru aceste situații, sunt reglementate, atât în penal cât și în civil, căile de atac. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Uterul este un organ situat în pelvis, între vezica urinară şi rect, continuându-se în partea inferioară cu vaginul. Uterul este împărţit în trei porţiuni: superioară (corpul uterin), inferioară (colul uterin), care se deschide la nivelul vaginului şi medie (istmul), de legătură între corp şi col.
24 Aprilie 2023, 14:46

Elevii din Oradea, primii care colectează deșeurile în 5 fracții. Șase școli din oraș au intrat într-un concurs al reciclării (FOTO)

Elevii din Oradea, primii care colectează deșeurile în 5 fracții. Șase școli din oraș au intrat într-un concurs al reciclării (FOTO) Elevii de la Szacsvay Imre, primii care au intrat în concursul reciclării (foto: Szilagyi Lorand)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Autoritățile din Oradea vor să-i transforme pe elevii din oraș în specialiști ai reciclării, care vor putea ține lecții și pentru părinții ori bunicii lor.

Pentru a stimula colectarea separată a deșeurilor, Primăria și cele două firme protagoniste în sistemul local de salubritate, RER Vest și Eco Bihor, au dat startul unui concurs școlar, la finalul căruia vor câștiga elevii care aruncă cele mai mari cantități de deșeuri corect separate.

„Lansăm astăzi concursul de educație ecologică „10 cu felicitări la colectare separată”, care pune bazele colectării separate și reciclării în școlile din municipiul Oradea. Prin proiect ne propunem, pe de-o parte, să încurajăm copiii să practice colectarea separată și să îi sfătuiască pe părinți, respectiv pe prieteni, să aplice principiile colectării separate. De asemenea, ne propunem să transformăm școlile în unități de colectare separată și reciclare și să punem bazele colectării în municipiul Oradea pe cinci fracții”, a explicat Adina Popa, directoare adjunctă în cadrul Direcției Tehnice din Primărie, luni, într-o conferință de presă.

Arunci corect și câștigi!

Prima unitate de învățământ intrată în concurs este Școala Gimnazială Szacsvay Imre, unde deja a fost montată o insulă digitalizată destinată colectării separate a deșeurilor.

Cu aspectul unui container uriaș, insula are în interior cinci recipiente de mari dimensiuni pentru colectarea separată a deșeurilor din sticlă, hârtie și carton, plastic și metal, respectiv a bio-deșeurilor. Fiecare clasă din Școala Szacsvay Imre a primit un card de acces, care permite deschiderea fantelor prin care elevii aruncă deșeurile la locul potrivit. Astfel, insula înregistrează clasa care aruncă deșeurile, dar și cantitățile, fiecare recipient având un cântar sub el.

În mai puțin de 10 minute, elevii dintr-o singură clasă de-a VI-a au umplut unul din cele două containere destinat deșeurilor din hârtie și carton, elevii venind pregătiți de-acasă cu saci plini cu cartoane, caiete, calendare vechi și alte obiecte de maculatură. La finalul săptămânii, clasa cu cele mai mari cantități de deșeuri adunate, pe cap de copil, va câștiga un premiu de 1.000 de lei.

Ulterior, insula va fi instalată în curțile altor școli din oraș: Școala Gimnazială Nicolae Bălcescu, Liceul Reformat Lorantffy Zsuzsanna, Colegiul Național Onisifor Ghibu, Colegiul Național Mihai Eminescu și Școala Gimnazială Oltea Doamna. La finalul anului școlar, vor fi premiate și școlile cu cele mai bune rezultate, cea de pe locul I urmând să primească 9.000 de lei, cea de pe locul doi 7.000 de lei, iar școala de pe locul III - 4.000 de lei.

Pe la toate școlile

Din următorul an școlar, insula va trece, câte o săptămână, prin toate unitățile de învățământ din Oradea.

„Este un concurs prin care încercăm să conștientizăm generația tânără a Oradiei, și prin școlari încercăm să comunicăm și cu adulții din oraș. (...) Containerul stă 5 zile într-o școală, iar în săptămânile care au mai rămas până la vacanța de vară va parcurge șase școli care au intrat în acest concurs, urmând ca din septembrie să continue această caravană la următoarele școli din oraș. Ținta noastră este ca să nu rămână nicio instituție de învățământ din Oradea care să nu fie colindată de acest container, astfel să încercăm să conștientizăm fiecare elev și astfel să intrăm în fiecare gospodărie cu această informație, să se știe că Oradea trece la o colectare separată în cinci fracții”, a spus și directorul Eco Bihor, Pásztai Zoltán.


Un container pentru hârtii și cartoane s-a umplut în mai puțin de 10 minute

Promotorii colectării în cinci fracții

Așa cum BIHOREANUL a scris, Primăria lucrează la un nou regulament de salubritate, care va prevede obligația de colectare separată în cinci fracții pentru toți orădenii, ceea ce înseamnă că deșeurile din hârtie și carton nu se vor mai arunca în sacul galben, cum se întâmplă acum.

În pregătirea acestei schimbări, fiecare școală care intră în concursul de reciclare va primi și coșurile de gunoi necesare pentru colectarea separată în cinci fracții. Mai precis, Eco Bihor va dota fiecare sală de clasă cu cinci coșuri mici, câte unul pentru fiecare fracție.

Chiar dacă regula colectării în cinci fracții nu este încă implementată în Oradea, școlile o vor respecta și după săptămâna în care concurează. Altfel spus, la Școala Szacsvay Imre, de pildă, elevii și profesorii vor arunca deșeurile tot în cinci fracții și după ce insula va fi mutată din curtea unității, iar operatorul de salubritate RER Vest va ridica deșeurile tot separat.

Adina Popa a mai precizat că peste vară, când elevii vor fi în vacanță, insula va fi plimbată între asociațiile de proprietari, într-o campanie de conștientizare.

Containerul de colectare separată, făcut de firma Eurosalub SRL Brașov, este similar eco-insulelor pe care Primăria le va cumpăra pentru Oradea, cu bani din PNRR.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Autoritățile locale nu vor să facă "specialiști" din elevi ...
... acestea doar vor să-i transforme într-o nouă generație de "manipulați", care să gândească cu capul "neterminaților" ce lucrează pentru operatorii de salubritate, nu pentru contribuabilii care merg ca proștii la vot. Pe cale de consecință, rezultatul acestui demers de înmulțire a fracțiilor va fi de creștere a tarifelor de ridicare și colectare a deșeurilor.
Postat 25 Aprilie 2023, 08:44 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5369 RON
  • 1 EUR = 4.9702 RON
  • 1 HUF = 0.0131 RON