URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Aprilie 2023, 10:01

Nota 10 la reciclare: Șase școli din Oradea intră într-o competiție a colectării separate, cu premii serioase

Nota 10 la reciclare: Șase școli din Oradea intră într-o competiție a colectării separate, cu premii serioase INSULA RECICLĂRII. În următoarele șase săptămâni, un container digitalizat, cu compartimente diferite pentru patru fracții de deșeuri, se va plimba între șase școli din Oradea și va contabiliza cantitățile de deșeuri aruncate de elevi și profesori
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pe lângă orele de engleză, matematică sau geografie, elevii din șase școli orădene vor învăța, în următoarele săptămâni, o altă lecție importantă: cea a colectării separate a deșeurilor.

Primăria Oradea, compania RER Vest, responsabilă cu colectarea deșeurilor din Oradea, și Eco Bihor, firma care administrează depozitul județean de deșeuri, dau startul unui concurs intitulat „Nota 10 la reciclare”, în care vor testa cunoștințele elevilor privind separarea mizeriilor. Școlile care vor colecta cele mai mari cantități de deșeuri vor fi premiate cu bani, deloc puțini.

În patru fracții

Concursul de colectare separată va începe pe 24 aprilie, la Școala Gimnazială Szacsvay Imre, unde la finalul săptămânii trecute a fost instalată o insulă inteligentă de colectare separată a deșeurilor. 

Cu aspectul unui container uriaș, insula are cinci compartimente distincte, fiecare dedicat unui tip de deșeuri: maro pentru resturi biodegradabile, albastru pentru ambalaje din hârtie și carton, galben pentru plastic și metale, respectiv verde pentru sticle.

Pentru că elevii ar putea să aibă mai multă maculatură, pentru deșeuri din hârtie și carton au fost amenajate două compartimente. De asemenea, nu întâmplător, acestea au fost separate de deșeurile din plastic și metal, cu care, deocamdată, la casele și blocurile din Oradea, se colectează laolaltă: Primăria are de gând să implementeze, în perioada următoare, colectarea separată a hârtiilor și cartoanelor. 

Sesam, deschide-te! 

Regulamentul concursului prevede că fiecare clasă de elevi va primi o cartelă de acces la insulă, care, odată scanată, va permite deschiderea oricărei ușițe. Elevii vor trece mâna prin fața compartimentului în care vor să arunce deșeuri, gest care va declanșa deschiderea ei automată. Dacă vor să arunce sticle, de pildă, vor trebui să fluture mâna prin fața ușii de culoare verde, inscripționată cu „deșeuri sticlă”.

Dotată cu senzori inteligenți și cu un cântar sub fiecare compartiment, insula va „citi” utilizatorul care aruncă deșeuri, adică clasa de elevi, tipul de resturi și cantitatea. „Fanta stă deschisă aproximativ 10 secunde. Dacă una dintre ușițe este deschisă, celelalte sunt blocate, pentru a nu citi greșit informațiile utilizatorului”, explică Laura Dărăban-Breb (foto), responsabilă de comunicare în cadrul RER Vest.

Premii pentru cei mai buni

Insula va sta în curtea Școlii Szacsvay timp de cinci zile, iar apoi, în fiecare săptămână, se va muta la o altă unitate de învățământ, în concurs fiind cooptate și Școala Gimnazială Nicolae Bălcescu, Liceul Reformat Lorantffy Zsuzsanna, Colegiul Național Onisifor Ghibu, Colegiul Național Mihai Eminescu și Școala Gimnazială Oltea Doamna. 

„La finalul celor cinci zile, vom avea un raport în care vom vedea ce cantități de deșeuri a depozitat fiecare dintre clase, iar clasa cu cantitatea cea mai mare de deșeuri colectată va primi un premiu de 1.000 de lei”, spune reprezentanta RER Vest. 

La finalul anului școlar, organizatorii concursului vor face și un top al școlilor, în funcție de cantitățile de deșeuri colectate, iar unitatea de învățământ cu cele mai multe resturi aruncate corect va primi un premiu de 9.000 de lei. Școala de pe locul II va câștiga 7.000 de lei, iar cea de pe locul III, 4.000 de lei.

O lecție utilă

Concursul a fost anume gândit pentru a-i învăța pe elevi și profesori să colecteze separat deșeurile. „Proiectul ar trebui să ducă la creşterea gradului de reciclare şi de valorificare a deşeurilor colectate separat în școli, dar şi să îi facă pe elevi să înțeleagă cât de important este să colecteze deșeurile în fracții”, mai spune Laura Dărăban-Breb.

Ca regulile valorificării deșeurilor să fie mai clare pentru elevi, firma Eco Bihor va dota toate clasele din școlile incluse în concurs cu câte patru coșuri de gunoi, unul pentru fiecare fracție: deșeuri din plastic și metal, hârtie și carton, biodegradabil și rezidual. Așadar, copiii vor putea păstra obiceiul colectării separate și după finalizarea concursului. Mai rămâne de văzut cum se vor descurca la „examenul” reciclării...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON