URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 16 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Februarie 2015, 00:35

E oficial: Elena Udrea poate fi arestată!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deputatii au votat în şedinţa de luni seară, cele 6 cereri ale DNA care o privesc pe Elena Udrea şi care vizează încuviinţarea urmăririi penale şi arestarea preventivă în dosarele "Gala Bute" şi "Microsoft", precum şi încuviinţarea urmăririi sau a extinderii urmăririi penale în cele două dosare.

Camera s-a întrunit pentru a se pronunţa, prin 6 voturi distincte cu bile, iar cele 6 solicitări ale DNA au fost aprobate cu majorităţi covârşitoare. Votul s-a desfăşurat între orele 20 şi 00.30.

"Parlamentul a avut o şansă, dar a ratat-o. Eu îmi asum destinul. Subiectul nu trebuie să fie ce se întâmplă cu mine, ci cum va arăta România condusă din umbră discreţionar şi ocult, odată ce adevărul a fost suprimat", a fost prima reacție a Elenei Udrea, pe Facebook, după ce deputaţii au votat arestarea ei în dosarul Gala Bute.

Înainte de începerea votului, fosta "Blondă de la Cotroceni" a susţinut un discurs în care le-a cerut deputaţilor să se pronunţe pentru cercetarea sa penală, dar împotriva cererilor de arestare, cerându-le să nu fie părtaşi la încercarea de arestare a sa, pe care a definit-o ca fiind un "abuz".

"Suntem în faţa unei situaţii excepţionale, trei cereri de începere de urmărire penală. O să am un discurs după care vă las să votaţi. Daţi-mi voie să vorbesc despre democraţie, libertate, exercitare a puterii în mod transparent, un discurs cinstit, onest", a arătat Udrea de la tribuna Camerei Deputaţilor.

"În faţa dumneavoastră, Parlamentul României, declar încă o dată că tot ceea ce am spus este adevărul pe care îl ştiu. Dacă există acuzaţii la adresa mea, atunci ele trebuie cercetate. Justiţia trebuie să-şi urmeze cursul şi în cazul Elenei Udrea. Nu mă apăr în Parlament şi nu vă cer să fiţi judecători. Nu intru pe fondul cauzelor în care sunt acuzată. Voi merge în faţa procurorilor şi a judecătorilor pentru a-mi susţine nevinovăţia. De aceea vă solicit să aprobaţi favorabil cererile de începere a urmăririi penale în ceea ce mă priveşte", a spus Udrea, citată de agenţia de ştiri Mediafax.

În esenţă, fostul ministru s-a victimizat, spunând că cererile de arestare vin după ce a lansat acuzaţii publice la adresa actualului şef interimar al SRI, Florian Codlea, că în dosarul "Microsoft" nu sunt alte noutăţi faţă de informațiile în baza cărora s-a luat măsura controlului judiciar asupra ei şi că în dosarul "Gala Bute", unde se fac cercetări de 3 ani, nici măcar nu a fost chemată la declaraţii.

"Pentru prima dată în istorie pe numele unui parlamentar s-au emis trei cereri de arestare preventivă în numai două ore în două dosare penale intitulate «Gala Bute» şi «Microsoft»", a arătat Udrea. "Dacă sunt acuzaţii care se formulează împotriva mea, cred că era normal să fiu chemată să-mi spun punctul de vedere. Nu s-a dorit să-mi spun punctul de vedere, s-a dorit direct arestarea mea. În dosarul «Microsoft», motivele şi probele pentru care se cere arestarea preventivă existau şi în 29 ianuarie, când am fost chemată la DNA, cu mandat, pentru a fi pusă sub control judiciar. Arestarea preventivă a venit după denunţul şi interviul public în care l-am acuzat pe actualul şef al SRI", a spus Udrea.

Fostul ministru le-a cerut colegilor săi să voteze pentru cercetarea sa, dar împotriva arestării.

"Ştiu că există o presiune publică asupra dumneavostră. Ştiu că există presiuni şi de altă natură şi chiar calcule politice. Ceea ce vă cer au azi nu este clemenţă. Nu este să blocaţi Justiţia, din contră. Vă cer să lăsaţi Justiţia să funcţioneze şi în cazul Elenei Udrea. Vă cer ca Elena Udrea, dacă este acuzată de ceva, să fie anchetată. Ceea ce vă cer în schimb este să nu fiţi părtaşi la un abuz care este încercarea de arestare a mea", a spus aceasta. "Vă cer să fiţi puternici, să votaţi conform conştiinţei pe care o aveţi, dând Parlamentului rolul şi importanţa pe care această instituţie ar trebui să o aibă într-un sistem democratic în care fiecare putere îşi exercită atribuţiile în mod legal şi nicio putere nu poate exercita asupra altei puteri din stat un abuz", a adăugat Udrea.

După discurs, Elena Udrea a părăsit sala, spunându-le jurnaliştilor că poate să vadă votul şi "din altă parte".

Ca fapt divers, luni seară, Udrea s-a remarcat la Camera Deputaţilor şi printr-un gest inedit, în care a fost surprinsă de televiziuni punându-şi în repetate rânduri arătătorul pe nas. "Văd că gestul meu din Parlament în care am dus mâna la nas a creat mare vâlvă şi s-a transformat în subiect de analiză semiotică. În realitate, e un semn pe care l-am făcut unei persoane dragi mie, căreia am vrut să-i transmit că "totul e în regulă"", a explicat ea, ulterior, pe Facebook.

În dosarul "Microsoft", Udrea este acuzată de trafic de influență (fapte în legătură cu încheierea și derularea acordului cadru de licențiere Microsoft din anul 2009, a contractelor subsecvente și a actelor adiționale la acestea), trafic de influență (fapte în legătură cu derularea contractului e-România), trafic de influență, spălare de bani şi fals în declarații de avere.

Totodată, în dosarul "Gala Bute", fostul ministru al dezvoltării e cercetat pentru abuz în serviciu; tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene; folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite şi luare de mită.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.596 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON