URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Iunie 2012, 11:20

Drapelul tricolor, onorat la Oradea de oficialităţi şi cetăţeni (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ceremonie sobră

Drapelul Naţional a fost binecuvântat, marţi, într-o slujbă specială săvârşită la Biserica cu Lună, de un sobor de preoţi în prezenţa episcopului ortodox al Oradiei, Sofronie Drincec, şi a unor oficialităţi civile, între care prefectul Claudiu Pop, şeful Consiliului Judeţean, Dumitru Voloşeniuc, viceprimarii Mircea Mălan şi Ovidiu Mureşan, dar şi militare, în fruntea cărora s-a aflat comandantul Garnizoanei, colonelul Grigore Morar.

După încheierea ritualului de binecuvântare, Drapelul a fost scos din biserică de patru subofiţeri care, urmaţi de alaiul oficialităţilor, s-au deplasat spre platoul din faţa clădirii municipalităţii, unde aşteptau - aliniate - subunităţi ale Ministerului Apărării Naţionale de la Centrul Naţional de Transmisiuni şi ale Ministerului Administraţiei şi Internelor din unităţi ale Poliţiei de Frontieră, Jandarmeriei şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

Prefectul Claudiu Pop şi colonelul în rezervă dr. Constantin Moşincat au prezentat, în foarte scurte discursuri, semnificaţia Drapelului, instituit ca steag naţional în zilele Revoluţiei de la 1848 şi celebrat în cadrul unei zile de sărbătoare naţională printr-o lege din 1998.

Capelanul Garnizoanei, preotul Mircea Ioniţă, a binecuvântat din nou Tricolorul, iar prefectul, episcopul, cei doi viceprimari şi comandantul Garnizoanei au fost invitaţi să sărute steagul înaintea arborării acestuia pe catarg, alături de steagul oraşului şi de cel al Uniunii Europene.

În final, subunităţile care au participat la ceremonie s-au retras în defilare, dând onorul la Drapel, iar fanfara Şcolii de pregătire a agenţilor Poliţiei de Frontieră Avram Iancu a oferit publicului un recital de muzică militară, în aplauzele tututor orădenilor prezenţi.

Istoria Drapelului

Tricolorul albastru-galben-roşu adoptat de România ca simbol al suveranităţii statale are o istorie ce datează din 1834, când domnitorul Ţării Româneşti, Alexandru Ghica, obţinea de la otomani "învoirea de a pune steag românesc corăbiilor negustoreşti şi oştirii", steagul destinat corăbiilor având două culori (galben şi roşu), iar cel al oştirii compus din trei culori, cu un vultur la mijloc.

În timpul Revoluţiei paşoptiste, Tricolorul a fost adoptat pe 14/26 iunie, când a avut loc abdicarea domnitorului Gheorghe Bibescu şi instaurarea Guvernului provizoriu de la Bucureşti. Paşoptiştii au arborat steagul tricolor ca simbol al luptei lor, având inscripţionată deviza "Dreptate - Frăţie" şi dându-i denumirea de "stindard al libertăţii".

O lună mai târziu, a fost precizată şi cromatica celor trei culori: albastru închis, galben deschis şi roşu carmin.

În 1859, odată cu dubla alegere ca domnitor al Principatelor Unite a colonelului Alexandru Ioan Cuza, culorile steagului au fost dispuse pe orizontală, iar după întronarea Regelui Carol I s-a revenit la dispunerea lor pe verticală, România aliniindu-se astfel regulilor respectate de steagurile europene.

În România regală, Drapelul avea şi însemnele monarhiei (coroana de oţel şi vulturul cu sabie în cioc), însemne pe care majoritatea statelor care au fost monarhii le păstrează şi după instaurarea formei republicane de guvernământ, ca simboluri ale suveranităţii.

În prezent, alte trei state europene au steaguri tricolore (Franţa, Italia şi Belgia), dispuse vertical. Potrivit regulilor heraldicii, numărul culorilor semnifică desăvârşire, iar orientarea lor în plan vertical înseamnă demnitate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
@alex
Decerebrare (sensul propriu) = indepartarea emisferelor cerebrale cu scop experimental. Decerebrare (sensul figurat) = credinta oarba in contradictiile biblice si in biserica crestina (slujitorii obtuzi ai ortopraxiei, etc.). La urma urma este clar ca exista mai multe specii umane... Homo sapiens (omul intelept??) este mai inapoiat, ichuiat, sujitorul obtuz ai otropraxiei - specia care predomina. Iar Homo superioriensis, specia care aduce progrese, care cu adevarat gandeste, nu crede in basmologia religioasa, etc.
Postat 27 Iunie 2012, 18:49 de stev3
@stv3
Si inca un lucru, ce inseamna acel cuvant "decerbrare" ?
Postat 27 Iunie 2012, 18:18 de Alex
@stv3
Nu stiu daca influenta Biserici in stat a fost un regres, sau este un regres sau mai degraba un progres considerabil. Sa nu uitam ca din punctul de vedere filantropic, social sau moral, Biserica este cea care are cea mai bogata activitate la nivel national, lucu care, din punctul meu de vedere nu este un regres decat pentru niste prosti inculti care din necunostinta de cauza isi dau cu parerea a prostu.
Postat 27 Iunie 2012, 18:17 de Alex
io
NE cacam cu spor pe tricolor
Postat 27 Iunie 2012, 06:51 de Bibescu
@unu @alex
Cre(s)tinismul ca si celelalte religii sunt pentru copii prosti. Apoi sa nu ne miram ca suntem o tara de needucati. Nu zic, cei din clasele inferioare isi pot pastra credinta, este treaba lor. Dar bisericile nu au voie sa se amestece cu statul.... ce vreti? progres sau decerbrare???
Postat 26 Iunie 2012, 23:09 de stv3
Raspuns lui stv3
Nu inteleg care iti este problema referitor la binecuvantarea Bisericii. Avand in vedere ca este un stat crestin care isi are faurita istoria in stransa legatura cu Biserica nu ti s-ar parea logic ca insemnul national sa fie binecuvantat de "institutia" care a luptat in decursul istoriei pentru dobandirea unei demnitati nationale, demnitate reprezentata si de acest drapel????
Postat 26 Iunie 2012, 22:42 de Alex
ba bine
@stvc3, si care`i problema? in sec 21 e interzisa credinta?
Postat 26 Iunie 2012, 22:35 de unu
RUSINE!
Rusine ca dintr-un eveniment oficial se face un circ bisericesc! Traim in secolul XXI !!!! nu in Evul Mediu!!!
Postat 26 Iunie 2012, 15:18 de stv3
onor la drapel
În ultima poza mi se pare sau e chiar ILEA. A venit de la BUCURESTI.
Postat 26 Iunie 2012, 12:40 de fili
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON