URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Iulie 2015, 19:30

Dosarul șpăgilor de la Casa de Pensii: Medicii au mai primit mandate de arestare pentru 30 de zile, asistenții ar putea trece în arest la domiciliu

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dezbateri aprinse, cu acuzații grele la adresa procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, au avut loc marți, la procesul în care judecătorul de drepturi și libertăți de la Tribunal a fost chemat să analizeze propunerea de prelungire cu încă 30 de zile a măsurii arestului preventiv dispuse pe numele celor 10 medici și asistenți medicali de la Casa de Pensii anchetați pentru corupție.

În pledoariile lor, avocații celor 10 inculpați s-au plâns în fața judecătorului că li s-a oprit accesul la dosarul cauzei fără nicio justificare, deși potrivit legii ar fi avut dreptul să-l studieze, suspiciunile lor fiind că în spatele acestei decizii stă un război al orgoliilor purtat de procurorii Parchetului Bihor cu colegii lor de la DNA.

Cât au luat şpagă?

Avocatul Alexandru Lele, apărătorul  asistenților, a declarat pentru BIHOREANUL că valoarea mitei dovedite în acest dosar depășește 10.000 euro, sumă de la care cercetările ar trebui să fie efectuate de procurorii DNA și nu de procurorii Parchetului Bihor, care însă acum tărăgănează predarea dosarului.

“Procurorul de la Parchetul Bihor a venit în fața instanței cu o propunere de prelungire a măsurii arestului preventiv în care se susține că mita dovedită este de 9.300 euro și un dosar despre care nu cred că este complet pentru că, din informațiile noastre, din denunțuri și probele administrate suma depășește 10.000 euro. Or, în acest caz, competența efectuării anchetei revine DNA, deci solicitarea făcută acum de Parchetul Bihor, la fel ca toate actele de urmărire penală efectuate în dosar, riscă să fie considerată nulă”, a explicat Lele.

De ce s-ar risca compromiterea unui caz atât de important? Avocatul, fost procuror, este de părere că la mijloc se află dorința anchetatorilor de a duce la capăt investigația. “Într-un fel, e de înțeles. Procurorul Gheorghe Berce a lucrat sute de ore, din ianuarie încoace, și dacă va trebui să renunțe la dosar, laurii îi vor culege cei de la DNA, în timp ce el în raportul de activitate va trece în dreptul dosarului doar o simplă declinare de competență”, a opinat Lele.

Orgolii cu risc

Cert e că, pentru a lămuri situația, marți, în timpul ședinței, judecătorul a suspendat pentru câteva ore dezbaterile, solicitând Parchetului Bihor să verifice dacă dosarul prezentat instanței conține toate probele. Răspunsul? “S-a dat un răspuns cum că s-a trimis tot dosarul, dar eu nu cred. Oricum, din moment ce acum actele vor rămâne în instanță câteva zile, vom contabiliza noi, avocații, toate denunțurile și vom dovedi că procurorii mint și au indus în eroare instanța. Adică au ascuns dovezi din dosar pentru a tărăgăna predarea acestuia în ancheta DNA”, a declarat avocatul.

Dacă suspiciunile se vor confirma, cei mai fericiți vor fi medicii și asistenții arestați. Motivul? Nu doar pentru că procurorii vor fi obligați să anuleze o sumedenie de probe culese împotriva lor, ci și întrucât instanța va fi obligată să-i pună în libertate pentru viciu de procedură. “Ca avocați, trebuie să exploatăm toate informațiile care ne pot ajuta cienții, chiar și orgoliile procurorilor”, a mai zis Lele.

În arest

Cert e că dezbaterile și problema ridicată de avocați l-au pus pe gânduri pe judecătorul de drepturi și libertăți, care a amânat pronunțarea unei soluții până miercuri, la prânz, când a decis să-i țină după gratii pentru încă alte 30 de zile pe medicii Vasile Sălăjan, Emilia Cun, Anca Grigorescu, Ana Guț și Ovidiu Pleșa, iar pe asistenții medicali Gianina Ţigan, Pelle Johannes Ladislaus, Violeta Coşa, Monica Teodora Ignat şi Ioana Precup să îi trimită în arest la domiciliu.

Măsura va intra în vigoare însă doar dacă va fi menținută și de Curtea de Apel Oradea, unde inculpații și procurorii au posibilitatea să o conteste în termen de 48 de ore de la comunicare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Confiscare
Sa li se confiște banii,casele și sa intre sumele la bugetul de stat,sa se alcătuiască o medie ale statelor de plata și sa se împartă la anii lucrați! Astfel de lucruri ilegale nu mai trebuie sa se întâmple într-o tara civilizata,au PREJUDICIAT statul roman,gândiți ca în Bihor peste 60% din pensionarii ce primesc indemnizație de boala sunt perfect sănătoși! Acești oameni beneficiază de niște drepturi obținute ilicit cu ajutorul acestor specimene ce pana mai ieri se numeau doctori, sa li se ia și dreptul de libera PRACTICA! Mariana Dalaban pensie făcută cu 1000 euro dați la Sălăjean ,nu a trebuit sa facă nimic ,tot dosarul,internarile le-a rezolvat mafiotul de dr.Salajean,,Iacob Mirela aceeași filiera ,același dr Sălăjean,aceeași suma 10 00 euro-dosar medical fabricat 2014
Postat 16 Iulie 2015, 11:59 de Eduardhenegariu
Spagarii
Cum sa trimiți acasă asemenea specimene?sunt niște tâlhari, niște derbedei,au furat și au băgat mana în buzunarele oamenilor amărâți, Johannes Pelle, (ionci)pe toată lumea trimitea la doctorita Sălăjean și la medicii de pe secția unde este șefa, sa se verifice toate dosarele din Bihor,și sa fie trași la răspundere hoții! Iar bolnavii închipuiți ce au dat mita sa fie pedepsiți, Dumea Felicia, Abrudan Viorica, pensii făcute ilegal pe filiera dr Popescu ele nu au nici o afecțiune cardiologica
Postat 16 Iulie 2015, 11:49 de Eduardhenegariu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON