Dezbateri aprinse, cu acuzații grele la adresa procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, au avut loc marți, la procesul în care judecătorul de drepturi și libertăți de la Tribunal a fost chemat să analizeze propunerea de prelungire cu încă 30 de zile a măsurii arestului preventiv dispuse pe numele celor 10 medici și asistenți medicali de la Casa de Pensii anchetați pentru corupție.
În pledoariile lor, avocații celor 10 inculpați s-au plâns în fața judecătorului că li s-a oprit accesul la dosarul cauzei fără nicio justificare, deși potrivit legii ar fi avut dreptul să-l studieze, suspiciunile lor fiind că în spatele acestei decizii stă un război al orgoliilor purtat de procurorii Parchetului Bihor cu colegii lor de la DNA.
Cât au luat şpagă?
Avocatul Alexandru Lele, apărătorul asistenților, a declarat pentru BIHOREANUL că valoarea mitei dovedite în acest dosar depășește 10.000 euro, sumă de la care cercetările ar trebui să fie efectuate de procurorii DNA și nu de procurorii Parchetului Bihor, care însă acum tărăgănează predarea dosarului.
“Procurorul de la Parchetul Bihor a venit în fața instanței cu o propunere de prelungire a măsurii arestului preventiv în care se susține că mita dovedită este de 9.300 euro și un dosar despre care nu cred că este complet pentru că, din informațiile noastre, din denunțuri și probele administrate suma depășește 10.000 euro. Or, în acest caz, competența efectuării anchetei revine DNA, deci solicitarea făcută acum de Parchetul Bihor, la fel ca toate actele de urmărire penală efectuate în dosar, riscă să fie considerată nulă”, a explicat Lele.
De ce s-ar risca compromiterea unui caz atât de important? Avocatul, fost procuror, este de părere că la mijloc se află dorința anchetatorilor de a duce la capăt investigația. “Într-un fel, e de înțeles. Procurorul Gheorghe Berce a lucrat sute de ore, din ianuarie încoace, și dacă va trebui să renunțe la dosar, laurii îi vor culege cei de la DNA, în timp ce el în raportul de activitate va trece în dreptul dosarului doar o simplă declinare de competență”, a opinat Lele.
Orgolii cu risc
Cert e că, pentru a lămuri situația, marți, în timpul ședinței, judecătorul a suspendat pentru câteva ore dezbaterile, solicitând Parchetului Bihor să verifice dacă dosarul prezentat instanței conține toate probele. Răspunsul? “S-a dat un răspuns cum că s-a trimis tot dosarul, dar eu nu cred. Oricum, din moment ce acum actele vor rămâne în instanță câteva zile, vom contabiliza noi, avocații, toate denunțurile și vom dovedi că procurorii mint și au indus în eroare instanța. Adică au ascuns dovezi din dosar pentru a tărăgăna predarea acestuia în ancheta DNA”, a declarat avocatul.
Dacă suspiciunile se vor confirma, cei mai fericiți vor fi medicii și asistenții arestați. Motivul? Nu doar pentru că procurorii vor fi obligați să anuleze o sumedenie de probe culese împotriva lor, ci și întrucât instanța va fi obligată să-i pună în libertate pentru viciu de procedură. “Ca avocați, trebuie să exploatăm toate informațiile care ne pot ajuta cienții, chiar și orgoliile procurorilor”, a mai zis Lele.
În arest
Cert e că dezbaterile și problema ridicată de avocați l-au pus pe gânduri pe judecătorul de drepturi și libertăți, care a amânat pronunțarea unei soluții până miercuri, la prânz, când a decis să-i țină după gratii pentru încă alte 30 de zile pe medicii Vasile Sălăjan, Emilia Cun, Anca Grigorescu, Ana Guț și Ovidiu Pleșa, iar pe asistenții medicali Gianina Ţigan, Pelle Johannes Ladislaus, Violeta Coşa, Monica Teodora Ignat şi Ioana Precup să îi trimită în arest la domiciliu.
Măsura va intra în vigoare însă doar dacă va fi menținută și de Curtea de Apel Oradea, unde inculpații și procurorii au posibilitatea să o conteste în termen de 48 de ore de la comunicare.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.