URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Octombrie 2022, 19:45

Doi highidiși și un olar din Bihor, premiați la gala Tezaurelor Umane Vii (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Trei meşteri populari din Bihor, doi highidişi şi un olar, au fost premiați în această săptămână în cadrul Galei Tezaurelor Umane Vii, care a fost organizată de Ministerul Culturii la Pitești. A fost o ediție dedicată persoanelor care au primit această distincție în ultimii trei ani.

Gală la Piteşti

Cele trei „Tezaure Umane Vii” din Bihor menționate în cadrul galei sunt făuritorii de viori cu goarnă Marius Mihuţ din Cihei şi Cornel Palladi din Beiuş, şi olarul Petru Hasas din Vadu Crişului.

„Gala Tezaure Umane Vii 2022 este o ediţie complexă, care reuneşte titlurile acordate în ultimii trei ani. Au fost invitaţi 38 de creatori şi păstrători ai valorilor tradiţionale româneşti. În 2020 şi 2021 ceremoniile nu au putut avea loc, din cauza pandemiei de Covid-19. Gazdele noastre, Consiliul Judeţean Argeş, s-au străduit să ofere nu numai o zi de gală, ci o întreagă suită de manifestări pe parcursul săptămânii", a explicat preşedinta Comisiei Naţionale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial din subordinea Ministerului Culturii (care oferă titlurile de Tezaur Uman Viu în fiecare an), Gabriela Nedelcu-Păsărin, pentru agenţia de presă Agerpres.

Din cei trei, doar Marius Mihuţ şi Petru Hasas au reuşit să ajungă la ceremonie.

„Aseară (n.r. marţi) a avut loc premierea, iar astăzi (n.r. miercuri) participăm la o excursie organizată la Curtea de Argeş", a spus, pentru BIHOREANUL, Maria Hasas Póli, fiica olarului din Vadu Crişului.

Highidişul Cornel Palladi nu s-a putut prezenta la eveniment. „Am primit invitaţia şi mi-aş fi dorit să merg, dar deocamdată mă deplasez cu cârje", a spus acesta pentru BIHOREANUL.

Cei trei meşteşugari nu vor avea niciun beneficiu material de pe urma titulaturii obţinute, deoarece legislaţia din România nu prevede acordarea unor premii pentru cei care deţin titlul de Tezaur Uman Viu, aşa cum se întâmplă în alte state.

Poveşti scrise

BIHOREANUL a prezentat poveştile celor trei meşteri populari.

Highidişul Marius Mihuţ a primit titlul de Tezaur Uman Viu în 2020, pe când avea 49 de ani, când a devenit cel mai tânăr "laureat" din judeţ.

În tinereţe s-a remarcat ca instrumentist, iar în anul 2010, după ce a fost împuşcat din greşeală în picior, s-a reorientat şi a început să repare viorile cu goarnă ale prietenilor, iar apoi chiar să le făurească. De atunci, a vândut mii de viori cu goarnă chiar și în ţări precum Belgia, Austria, Italia, Marea Britanie şi în SUA.

Anul trecut, Tezaur Uman Viu a devenit şi Cornel Palladi, beiuşeanul care a început să confecţioneze viori cu goarnă încă din anul 1982.

De altfel, bărbatul a şi amenajat o expoziţie de viori în propria gospodărie, unde pot fi văzute o vioară cu buchet de goarne, o vioară cu goarnă de lemn şi o vioară din coarne de cerb. Cornel Palladi este tatăl fostului city-manager al Oradiei, Dacian Palladi (foto)

Tot în 2021 a fost premiat şi Petru Hasas din Vadu Crişului, care de când se ştie a creat cu mâinile sale căni, farfurii, ulcioare, cante pentru apă sau oale de sarmale, după o "reţetă" tradiţională. Meşteşugul l-a preluat de la părinţii săi, care au fost şi ei olari pe vremea când în Vadu Crişului majoritatea locuitorilor se ocupau cu asta. În prezent, în satul pitoresc au mai rămas doar câteva persoane care mai cunosc tainele olăritului.

Cei trei completează astfel lista bihorenilor care au primit această distincţie. În judeţ, mai deţin titlul de Tezaur Uman Viu încă patru persoane: făuritorul de viori cu goarnă din Pomezeu Gheorghe Rada, lădarul Ioan Oancea din Budureasa şi ultimul bituşer de cojoace din Bihor, Moise Gavra.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON