URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Septembrie 2021, 17:15

Meşteri pe cale de dispariţie: Doi bihoreni au primit titlul de Tezaur Uman Viu

Meşteri pe cale de dispariţie: Doi bihoreni au primit titlul de Tezaur Uman Viu Cornel Palladi (stânga) și Petru Hasas (dreapta) sunt cie doi bihoreni care anul acesta au primit distincția de Tezaur Uman Viu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Doi bihoreni, olarul Petru Hasas din Vadu Crişului şi meşterul de viori cu goarne, Cornel Palladi, din Beiuş, au primit din partea Ministerului Culturii titlul onorific de Tezaur Uman Viu.

Meşterul oalelor

Titlul se acordă meşterilor "pe cale de dispariţie", care creează şi păstrează un patrimoniu imaterial. În fiecare an, centrele judeţene pentru conservarea şi promovarea culturii tradiţionale din ţară propun persoane care ar merita să primească această distincţie.

Comisia Naţională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial alege meşteşugarii care vor primi distincţia, iar anul acesta au fost selectate 12 persoane.

Printre aceştia se numără Petru Hasas, un bihorean în vârstă de 66 de ani, care de când se ştie a creat cu mâinile sale căni, farfurii, ulcioare, cante pentru apă sau oale de sarmale, după o "reţetă" tradiţională. Meşteşugul l-a preluat de la părinţii săi, care au fost şi ei olari pe vremea când în Vadu Crişului majoritatea locuitorilor se ocupau cu acest meşteşug. În prezent, în satul pitoresc au mai rămas doar câteva persoane care mai cunosc tainele olăritului.

Bărbatul și-a transmis pasiunea fiicei sale, Maria (foto dreapta), care, împreună cu soţul său, a început să construiască în curtea lor un atelier de creaţie unde curioşii vor putea participa la întregul proces decreaţie, de la pregătirea lutului, până la modelarea vaselor şi arderea lor.

Artistul viorilor

Cel de-al doilea bihorean premiat este Cornel Palladi, cunoscut în judeţ pentru măiestria cu care creează viorile cu goarnă și totodată tatăl fostului city-manager al Oradiei Dacian Palladi (foto stânga).

În vârstă de 76 de ani, beiuşeanul a început să confecţioneze viori cu goarnă încă din anul 1982. Unele dintre multele higheghi pe care le-a creat au fost livrate în oraşe din Statele Unite, Belgia, Olanda şi Franţa.

De altfel, în luna martie a acestui an, bărbatul a şi amenajat o expoziţie de viori în propria gospodărie, unde au putut fi văzute între altele o vioară cu buchet de goarne, o vioară electrică, vioară cu portavoce, vioară cu goarnă de lemn şi o vioară din coarne de cerb.

Cei doi meșteșugari nu vor avea niciun beneficiu material de pe urma titulaturii nou obținute, deoarece legislaţia din România nu prevede acordarea unor premii pentru cei care deţin titlul de Tezaur Uman Viu, aşa cum se întâmplă în alte state.

Petru Hasas şi Cornel Palladi completează astfel lista bihorenilor care au primit această distincţie. În judeţ, mai deţin titlul de Tezaur Uman Viu încă patru persoane: făuritorul de viori cu goarnă din Pomezeu Gheorghe Rada, lădarul Ioan Oancea din Budureasa, ultimul bituşer de cojoace din Bihor, Moise Gavra, din Vărzarii de Jos, şi meşterul de viori cu goarnă Marius Mihuţ.

Acest articol este un pamflet și va fi tratat ca atare

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON