URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Martie 2021, 17:53

Prima expoziţie de viori cu goarnă în Beiuş: Highidişul Cornel Palladi şi-a prezentat comorile (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Meşterul popular bihorean de higheghi Cornel Palladi a prezentat, sâmbătă, prima expoziţie de viori cu goarnă din Beiuş, amenajată în propria gospodărie.

Evenimentul a avut loc la ora prânzului, în curtea casei meşterului popular, care i-a invitat pe 15 participanţi într-o casă de lemn din spatele gospodăriei, unde a amenajat expoziţia. În încăpere pot fi văzute diverse instrumente: vioară cu buchet de goarne, vioară electrică, vioară cu portavoce, vioară cu goarnă de lemn şi chiar o vioară din coarne de cerb.

Printre cei prezenţi s-a numărat şi Mircea Câmpean, reprezentantul Comisiei Naţionale de Patrimoniu Cultural din Ministerul Culturii, care a spus că bihoreanul merită să primească titlul de Tezaur Uman Viu (titlu onorific acordat meşterilor "pe cale de dispariţie"), dar şi că va face demersuri pentru ca expoziţia să devină un muzeu al higheghilor.

"Mă bucur că am cunoscut acest meşter popular care a dus meşteşugul rudimentar al viorii cu goarnă din anii `70 la aceste opere pe care le puteam vedea astăzi. Este foarte important că avem asemenea oameni. Tocmai de aceea sunt aici, să-l facem cunoscut pe domnul Palladi şi la Bucureşti. Avem gânduri mari pentru el şi, împreună cu colegii de la Centrul de cultură al judeţului Bihor, trebuie să ne unim şi să promovăm aceste valori", a adăugat Câmpean.

La deschiderea expoziţiei au mai luat parte şi membrii familiei, între care şi fiul meşterului, Dacian Palladi, fost city-manager al Oradiei, primarul Beiuşului, Gabriel Popa, dar şi baritonul Florin Mariş Hinsu, managerul Centrului de cultură Bihor, care a spus că va promova acest meşteşug şi peste hotarele judeţului.

După discursuri, invitaţii au avut parte de momente artistice. Dirijorul orchestrei populare din Oradea, Adrian Miescu (foto) a cântat la vioara cu goarnă "Balada" lui Ciprian Porumbescu, iar clarinetistul Petrică Popa, alături de violonistul Florin Cristian Laboş, au interpretat la instrumente o suită de Bihor.

Beiuşeanul Cornel Palladi, în vârstă de 76 de ani, este cunoscut în judeţ pentru măiestria cu care creează viorile cu goarnă, pe care a început să le confecţioneze încă din anul 1982. Până în prezent, bihoreanul a vândut multe higheghi, unele dintre ele fiind livrate în oraşe din Statele Unite, Belgia, Olanda şi Franţa.

Viorel Orbai 
Mădălina Sim 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
M-am născut lângă Carpați dintr-o mamă și doi tați...
Incontestabil meritul seniorului Palladi în domeniul marketingului, al public-relationului sau al entertainingului, la fel ca și în cazul juniorului Palladi care se remarcă și în specializarea de speacker motivațional. Totuși trebuie precizat că nici unul dintre cei doi domni Palladi nu au nimic de a face cu tradiția locală cu meșteșugurile specifice sau cu orice se încadrează în înțelesul zicalei românești: "meseria e brățară de aur". Cei doi se pricep să se deghizeze unul în artist altul în specialist, iar expoziția prezentată aici este un mini disneyland într-o căsuță kitsch cu acoperiș de azbest. Mai trebuie să-i certifice ca meșteri autentici un expert habarnist absolvent de colegiu de apărare cu master la Spiru Haret.
Postat 16 Martie 2021, 08:38 de decalog
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON