URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Martie 2021, 17:53

Prima expoziţie de viori cu goarnă în Beiuş: Highidişul Cornel Palladi şi-a prezentat comorile (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Meşterul popular bihorean de higheghi Cornel Palladi a prezentat, sâmbătă, prima expoziţie de viori cu goarnă din Beiuş, amenajată în propria gospodărie.

Evenimentul a avut loc la ora prânzului, în curtea casei meşterului popular, care i-a invitat pe 15 participanţi într-o casă de lemn din spatele gospodăriei, unde a amenajat expoziţia. În încăpere pot fi văzute diverse instrumente: vioară cu buchet de goarne, vioară electrică, vioară cu portavoce, vioară cu goarnă de lemn şi chiar o vioară din coarne de cerb.

Printre cei prezenţi s-a numărat şi Mircea Câmpean, reprezentantul Comisiei Naţionale de Patrimoniu Cultural din Ministerul Culturii, care a spus că bihoreanul merită să primească titlul de Tezaur Uman Viu (titlu onorific acordat meşterilor "pe cale de dispariţie"), dar şi că va face demersuri pentru ca expoziţia să devină un muzeu al higheghilor.

"Mă bucur că am cunoscut acest meşter popular care a dus meşteşugul rudimentar al viorii cu goarnă din anii `70 la aceste opere pe care le puteam vedea astăzi. Este foarte important că avem asemenea oameni. Tocmai de aceea sunt aici, să-l facem cunoscut pe domnul Palladi şi la Bucureşti. Avem gânduri mari pentru el şi, împreună cu colegii de la Centrul de cultură al judeţului Bihor, trebuie să ne unim şi să promovăm aceste valori", a adăugat Câmpean.

La deschiderea expoziţiei au mai luat parte şi membrii familiei, între care şi fiul meşterului, Dacian Palladi, fost city-manager al Oradiei, primarul Beiuşului, Gabriel Popa, dar şi baritonul Florin Mariş Hinsu, managerul Centrului de cultură Bihor, care a spus că va promova acest meşteşug şi peste hotarele judeţului.

După discursuri, invitaţii au avut parte de momente artistice. Dirijorul orchestrei populare din Oradea, Adrian Miescu (foto) a cântat la vioara cu goarnă "Balada" lui Ciprian Porumbescu, iar clarinetistul Petrică Popa, alături de violonistul Florin Cristian Laboş, au interpretat la instrumente o suită de Bihor.

Beiuşeanul Cornel Palladi, în vârstă de 76 de ani, este cunoscut în judeţ pentru măiestria cu care creează viorile cu goarnă, pe care a început să le confecţioneze încă din anul 1982. Până în prezent, bihoreanul a vândut multe higheghi, unele dintre ele fiind livrate în oraşe din Statele Unite, Belgia, Olanda şi Franţa.

Viorel Orbai 
Mădălina Sim 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
M-am născut lângă Carpați dintr-o mamă și doi tați...
Incontestabil meritul seniorului Palladi în domeniul marketingului, al public-relationului sau al entertainingului, la fel ca și în cazul juniorului Palladi care se remarcă și în specializarea de speacker motivațional. Totuși trebuie precizat că nici unul dintre cei doi domni Palladi nu au nimic de a face cu tradiția locală cu meșteșugurile specifice sau cu orice se încadrează în înțelesul zicalei românești: "meseria e brățară de aur". Cei doi se pricep să se deghizeze unul în artist altul în specialist, iar expoziția prezentată aici este un mini disneyland într-o căsuță kitsch cu acoperiș de azbest. Mai trebuie să-i certifice ca meșteri autentici un expert habarnist absolvent de colegiu de apărare cu master la Spiru Haret.
Postat 16 Martie 2021, 08:38 de decalog
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON