URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 August 2013, 11:51

Meşterul higheghilor: Tatăl consultantului în afaceri Dacian Palladi este unul dintre ultimii făuritori de viori cu goarnă din Bihor (FOTO)

Meşterul higheghilor: Tatăl consultantului în afaceri Dacian Palladi este unul dintre ultimii făuritori de viori cu goarnă din Bihor (FOTO) CONSULTANT ŞI HIGHIDIŞ. Mândru de talentul şi priceperea tatălui său, Dacian Palladi l-a însoţit pe 19 iulie la Târgul Meşterilor Populari organizat de Muzeul Ţării Crişurilor în Parcul Bălcescu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pe vremuri, nu era nuntă din Bihor în care tropotelile jucăuşilor să nu fie dictate de ritmul higheghei cu tolcer. Pe înţelesul tuturor, al viorii cu goarnă...

Deşi n-a fost inventat de bihoreni, instrumentul a fost consacrat pe aceste meleaguri şi cu ajutorul unor meşteri populari dedicaţi. Unul dintre ultimii care mai făuresc astfel de obiecte, şi-ncă de peste 30 de ani încoace, este beiuşeanul Cornel Palladi. El a şi inventat un nou tip de vioară cu goarnă, cea electrică!

Vioară pentru fiu

Singurul meşter popular care a expus viori cu goarnă la cea mai recentă ediţie a Târgului organizat de Muzeul Ţării Crişurilor a fost Cornel Palladi, un beiuşean în vârstă de 68 de ani, tatăl cunoscutului consultant în afaceri Dacian Palladi. A început să le confecţioneze prin 1982, când fiul său intrase în orchestra liceului din Beiuş şi avea nevoie de un astfel de instrument. "În vremurile acelea nu stăteam foarte bine financiar, iar tata s-a apucat să-mi facă chiar el o vioară", îşi aminteşte Dacian.

Lui Cornel nu i-a fost teamă că nu va reuşi. "Cum eram fiu de chiabur n-am avut voie să fac liceul, ci am învăţat tâmplărie la şcoala profesională. Tot timpul am meşterit câte ceva...", spune artizanul. S-a inspirat din alte astfel de instrumente pe care le vedea şi la colegii lui muzicanţi, căci Cornel a şi cântat ani de zile la nunţi în Ţara Beiuşului. Nu la vioară, ci la saxofon şi clarinet.

Beiuşean inovator

Procedeul nu e nici pe departe simplu. În atelierul în toată regula pe care l-a construit acasă, Cornel Palladi realizează atât partea din lemn a viorii, cât şi goarnele din alamă. "E o muncă minuţioasă, care nu-ţi permite să greşeşti. Dacă ai băgat dalta prea mult în paltin, e gata stricat", zice meşterul, care a descoperit cum poate realiza chiar el aparatul ce duce vibraţiile corzilor spre goarnă. "Mai demult aparatul acesta se lua de la patefoane, dar acum nu se mai găsesc", spune artizanul.

Prin 1992, când a renunţat la postul de şef de producţie la o firmă profilată pe construcţia de repere pentru maşini şi şi-a deschis propriul atelier de mobilă, Cornel Palladi a lăsat-o mai moale cu viorile. "N-am mai avut timp de ele. Dar după ce m-am pensionat m-am apucat din nou. Nu-s omul care să stea pe scaun...". Aşa a reuşit să facă, zice el, prima vioară cu goarnă electrică, adică una care poate fi cuplată la staţie de amplificare. "Am zis că dacă există chitări electrice şi viori clasice electrice, de ce n-aş putea încerca şi eu?!".

Meşteşug de suflet

La începutul anilor '90 instrumentele lui erau foarte căutate, chiar de francezii de la televiziunea naţională. "Veniseră să facă nişte reportaje prin zona noastră şi mi-au cerut să le fac mai multe. Apoi mi-au comandat şi cimpoaie, căci şi din astea mai făceam", îşi aminteşte meşterul din Beiuş. De ceva vreme, însă, comenzile nu mai vin atât de des. "Nici eu nu lucrez aşa repede, dar nici nu mai sunt aşa mulţi tineri interesaţi de instrumentul ăsta", zice bărbatul, care-şi vinde creaţiile cu 4-500 de euro.

Cum fiul este consultant în afaceri, iar fiica avocat, Cornel nu-şi face prea multe speranţe că va reuşi să transmită priceperea mai departe. Mai ales că a rămas printre ultimii artizani pricepuţi la acest instrument. "Acuma tinerii vor să aibă succes imediat, n-are nimeni răbdare să înveţe un meşteşug. Nepotul meu e încă mic, are 4 ani. Dacă voi fi sănătos l-oi învăţa pe el când va creşte", îşi mărturiseşte, totuşi, speranţa. Căci după zeci de ani de cântat la nunţi rămâne convins că vioara cu goarnă este instrumentul care-ţi bucură cel mai tare sufletul...


PETRECERE LA ROŞIA
Festival de highighişi

Cel mai cunoscut meşter de viori cu goarnă, Dorel Codoban, s-a stins din viaţă în luna februarie a anului trecut, la vârsta de 67 de ani, din cauza unor probleme la inimă. Artistul popular, care, despre deosebire de colegul său din Beiuş, era şi highidiş, a descoperit vioara la 11 ani. În lunga sa carieră, atât ca artizan cât şi ca artist, nea Dorel a fost chemat la numeroase festivaluri din ţară şi străinătate, şi tot el este cel care a inventat vioara cu două goarne. Prieten bun cu artistul, Cornel Palladi a fost invitat să-şi prezinte viorile la prima ediţie a festivalului dedicat acestui instrument şi numit "Dorel Codoban", care va fi organizat pe 18 august în Roşia, comuna natală a highidişului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
Pentru micupaladi
Micupaladi, cu un minim de cultura generala ai fi stiut ce s-a intamplat cu chiaburii la venirea comunistilor si care a fost viata lor dupa momentul acela. Ia da-i un search pe Google!
Postat 04 August 2013, 22:29 de Didi
strutocamila
dacian asta-i baiat bun numa discursurile lui nu le prea intelege nici el(aplicabilitatea lor in tara asta de kkt) si ele suna exact ca vioara cu goarna......adica nici vioara,nici trompeta.......dezmat total,electric.
Postat 03 August 2013, 22:24 de un dirijor
dracul cand imbatraneste se calugareste :)))) e un proverb !!
acum merg foarte bine firmele infiintate in Bulgaria si offshore :))) inclusiv masinile cumparate acolo :)) ce roman poate sa traiasca din asta ? ce consultanta poate da intr o economie subterana agresiva ? SUNT sute de tineri fraieri si disperati dar cand afla taxele in Romania,inchid :))).Oricum ei nu au capacitate sa produca cate taxe sunt si amenzi :))>
Postat 03 August 2013, 20:08 de TEAPA !!
dracul cand imbatraneste se calugareste :)))) e un proverb !!
hai terminati cu toate jeguuuu:))))))))))))))))) a prins si el un val numai el stie cu ce pret ca acum e cu DOMNUL :)))))))))), dracul cand imbatraneste se calugareste :)))) e un proverb !! Nu stiu ce consultanta face dar e clar ca e invatat sa dea si multe .... :))) antreprenoriatul in prezent se rezuma la multa spaga data la politic, deci e clar ce consultant in afacerii este, cine da SPAGA ca asa vrea niste jeguri ? ANTREPRENORIATUL nici macar ca PFA nu se dezvolta dar de firme mai greu :)) taica su ce are firma, PFa sau nimka :)))).CARACTERUL nu talentul :)))
Postat 03 August 2013, 20:05 de TEAPA !!
DENON
De la el (Dacian) , mi-am cumparat primul amplificator mai serios..un DENON PMA-360. RESPECT !!
Postat 03 August 2013, 19:17 de Viki
Ce rai sunteți
Ce comentarii de bins......vai de capul vostru! Lăsați familia Palladi in pace ca este o familie pe care toți ar trebui sa o respectati. Va este ciuda pe ei...............naparcilor........
Postat 03 August 2013, 18:00 de Ce rai sunteți
da cu paladi ce aveti?:)
În vremurile acelea nu stăteam foarte bine financiar, iar tata s-a apucat să-mi facă chiar el o vioară", îşi aminteşte Dacian. Lui Cornel nu i-a fost teamă că nu va reuşi. "Cum eram fiu de chiabur n-am avut voie să fac liceul, ci am învăţat tâmplărie la şcoala profesională. Daca Paladi a`ista consilieaza asa in afaceri precum in dat interviuri inseamna ca eu sunt tampitel. CICA - nu stateau bine cu banii, dar era prunc de chiabur. Chiabur-- inseamna taran instarit, bogat, cu pamanturi. Halal omenie!
Postat 03 August 2013, 17:47 de micupaladi
:)))))
daca vreau sa fac baniiiiiii ma duc la TV si fac pe dreku sa ma vada toate pitipoancele in ale Domnului :)))) urimariti veniturile si o sa vedeti ca nu stiu sa faca o afacere :))) doar cu banul public, dependenti de banul public in rest mor de foame.
Postat 03 August 2013, 16:01 de :)
:)) unul iti spune a ,. altul C, altul z si ai beneficiat de NIMIC :)))
nu cumparati o marfa / servicii dupa gura lumii si ce reclama ii fac unii ca sa castige audienta , priviti calitatea (totalitatea / nu fragmente :)) insusirilor pe care produsul/servicile trebuie sa asigure nevoile consumatorilor) si pe urma pretul.:)) , Unul iti spune a ,. altul C ca de B nu mai e cazul :)) , altul z si ai beneficiat de NIMIC :))) descurca te ! Nu degeaba ne merge bine pe acte :))).
Postat 03 August 2013, 15:59 de :)))))
ce apare la TVA sunt un gen de falsi profesionisti disperati .
pai daca TV promoveaza pe banul nostru doar pe PALADI dece nu ar mai face cativa bani si cu tatal sau :))) FRAIERI inghit momeala !! AVEM CONSULTANTI de afaceri de renume pe care nu i vezi la TV, au demnitate nu vor maruntisuri de la TV :))) numai cei in faliment ajung la TV :)) sa tineti minte asta, FRATII NICULA unde sunt, apareau o vreme la TV ca ne terminau, GHILEA alta muritor de foame pe spinarea banului public :))), ce apare la TVA sunt un gen de falsi profesionisti disperati . Eu m am lamurit :))) si de regula INFRACTORI , vezi si cazul GIGIBECALI imbogatit fortat :))) .Nu am incanta deloc falsi profesionisti promovati la TV , pe frairi ORICE si oricand :)).
Postat 03 August 2013, 15:54 de nu ma incanta
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON