URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Februarie 2021, 13:01

Maestrul higheghilor: Un meşter al viorilor cu goarnă din Bihor a devenit Tezaur Uman Viu la doar 49 de ani (FOTO / VIDEO)

Maestrul higheghilor: Un meşter al viorilor cu goarnă din Bihor a devenit Tezaur Uman Viu la doar 49 de ani (FOTO / VIDEO) DE TREI ORI HIGHEGHE. Dintre sutele de viori cu goarnă pe care le-a construit, Marius Mihuţ (foto) are câteva preferate, între care şi o higheghe cu trei goarne, făcută la începutul anului trecut. Pe aceasta o va duce la Bucureşti, să le cânte celor de la Ministerul Culturii, care vor să-l invite curând la o festivitate de premiere a noilor posesori ai titlului de Tezaur Uman Viu

"Nunta bihoreană fără higheghe îi ca mireasa fără nănaşi", descrie neaoş Marius Mihuţ instrumentul consacrat în judeţul Bihor. Lucrează de zori şi până-n seară, într-un atelier la câţiva kilometri de Oradea, pentru a transforma o bucată de lemn într-o vioară cu goarnă ale cărei sunete va ridica de pe scaune petrecăreţi însufleţiţi.

BIHOREANUL vă prezintă povestea unuia dintre cei mai pricepuţi meşteri populari de higheghi din judeţ, care la finalul anului trecut a primit titlul de Tezaur Uman Viu, la doar 49 de ani, devenind astfel cel mai tânăr "laureat" din judeţ.

Muzicant de mic

Înconjurat de zeci de viori cu goarnă şi diplome de la concursuri şi festivaluri, Marius Mihuţ, din Cihei, îşi aminteşte cu patos de prima întâlnire cu muzica. "Pe când aveam numa` 16 ani, tata mi-o pus în braţe un acordeon. El şi mama n-au fost muzicanţi, dar aveau un prieten ce-şi câştiga traiul din asta, iar când venea la noi şi ne cânta io tot pă lângă el eram. Atunci au zis c-oi fi şi io ca el".

Au avut dreptate. În numai un an, Marius a învăţat de unul singur să interpreteze la acordeon mai multe piese populare la acea vreme, chiar dacă nu cunoştea notele. Talentul său a convins apoi mai mulţi prieteni ai familiei să-l cheme la petrecerile lor, să le cânte.

Abia după câţiva ani avea să descopere vioara cu goarnă. "La doi ani după ce am terminat şcoala profesională în Oradie, unde am învăţat tăbăcăria, în 1992, m-am înscris la Şcoala Populară de Arte (n.r. actuala Şcoală de arte Francisc Hubic) c-am vrut să-nvăţ teorie. Acolo am făcut patru ani lecţii de acordeon şi încă doi de vioară. Abia atunci am pus mâna şi pe vioara cu goarnă şi d-atunci n-am mai lăsat-o", povesteşte bărbatul.

Un glonţ uitat

Odată cu trecerea timpului, Marius a devenit tot mai priceput şi, chiar dacă pe atunci muncea ca tăbăcar la o firmă de prelucrare a pielii din Oradea, în timpul liber cânta pe la petreceri şi nunţi, fiind tot mai căutat. Descurcăreţ din fire şi autodidact, a devenit încet-încet şi "doctorul" propriei viori cu goarnă, reparând-o ori de câte ori se strica. "Atunci muzica era cel mai de preţ lucru primit de la Dumnezău. Eram atât de fericit...".

La 39 de ani, o grea încercare i-a schimbat însă destinul. La începutul lunii mai 2010, Marius s-a dus cu un prieten la un sculptor să-i repare patul de lemn al unei puşti pe care tocmai o primise. Neştiind că arma era încărcată, meşterul l-a împuşcat în piciorul stâng şi a trebuit operat. De atunci, nu s-a recuperat complet nici până azi, trecând prin şase operaţii la femur.

Nemaiputând merge la evenimente şi nici la serviciu, a trebuit să se reprofileze pentru a-şi câştiga traiul. "M-am apucat să repar viorile pretinilor mei muzicanţi şi după câteva luni am zîs, de curiozitate, să fac şi eu una", îşi aminteşte el. Deşi primele producţii proprii n-au fost deloc reuşite, a perseverat şi în câţiva ani a ajuns între cei mai pricepuţi meşteri.

Sculptură pe vioară

Artistul îşi începe ziua pe la ora 10, în atelierul din spatele casei, unde ţine toate materialele. Întâi desenează vioara pe scânduri de paltin, cea mai potrivită esenţă pentru acest instrument, apoi decupează, şlefuieşte şi face loc rezonatorului care amplifică sunetele, "furat" de la vechile gramofoane.

"Rezonatoarele care se potrivesc viorilor cu goarnă îs cele care au fost fabricate, pă vremuri, în Cehoslovacia. Eu le iau de la colecţionari sau de pe Ebay (n.r. - site de vânzări), dar de ceva vreme mi-am cumpărat o presă specială şi pot să le fac singur", explică bărbatul.

După ce reglează corzile şi ataşează suportul pentru bărbie, Marius lăcuieşte vioara şi o decorează după bunul plac. Goarna se pune la final, fiind cea mai rară şi scumpă componentă. "Io aş putea pune şi goarne chinezăşti, dar mi-aş bate joc de muzică şi de munca me`. Sîngurele care pot da sunetu’ perfect sunt goarnele folosite de pioneri în timpul comunismului. Ajung să coste şi 500 de euro, numai că eu cumpăr multe deodată şi cei care mai au se bucură şi-mi fac reduceri", spune bărbatul.

Treaba începe într-o zi şi se încheie în cealaltă, după ce vopseaua de pe vioară s-a uscat şi îi poate ataşa celelalte componente.

Vioară pentru Micula

Highidişul n-a numărat câte viori a vândut până acum, dar crede că au fost peste 500. Alte 20 a decis să le păstreze şi să le folosească pe la festivaluri sau emisiuni folclorice la care este invitat adesea. Dintre toate, cea mai dragă îi este vioara la care, în locul melcului din capăt, i-a desenat un cap de tigru (foto). "La asta am lucrat cel mai mult, mi-o trăbuit răbdare".

Marius Mihuț, meșter vioară cu goarnă

Pe un perete din camera unde-şi ţine colecţia are o altă vioară, decorată cu coarne de cerb. Frumuseţea instrumentului l-a impresionat şi pe afaceristul Victor Micula, fiul magnatului Viorel Micula, care a cumpărat de la artist una asemănătoare, cu 1.000 de euro, doar pentru decor.

La loc de cinste se află şi o vioară cu trei goarne, cu care impresionează la fiecare festival. Prin camera muzicii se mai regăsesc un acordeon vişiniu la care mai cântă uneori, o tobă şi cele mai noi creaţii: două instrumente cu goarnă ce seamănă cu violoncelul. "Am văzut prima dată într-un muzeu din Belgia şi mi s-a părut inedit, aşa că am vrut să fac şi io".

De peste Ocean

Deşi unii ar crede că afacerea nu e profitabilă, Marius are succes. Înainte de pandemie vindea săptămânal cam patru viori, acum câte una sau două, cu preţuri între 500 şi 1.500 de euro, în funcţie de mărime, calitatea goarnei şi decoraţiuni.

Cei mai importanţi cumpărători sunt străini care îi văd creaţiile pe contul său de Ebay. Bărbatul spune că a trimis viori cu goarnă în SUA, Belgia, Austria, Italia şi Marea Britanie, iar în urmă cu două săptămâni şi unui japonez, prin poştă.

Unii clienţi l-au contactat şi chiar l-au vizitat în Cihei. Printre ei, un folkist din New York, Bob Armistead, care i-a trimis şi o scrisoare tradusă în română pentru a-l felicita pentru talentul său, precum şi o cunoscută violonistă newyorkeză, Zoe Aqua (video), care a şi cântat cu Marius la el acasă.

Onorat cu diplomă

Măiestria l-a făcut cunoscut pe bihorean şi în ţară, bineînţeles. În octombrie 2020, la propunerea Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, Ministerul Culturii i-a oferit titlul onorific de Tezaur Uman Viu, acordat meşterilor "pe cale de dispariţie", chiar dacă Marius are doar 49 de ani.

"Este cel mai tânăr din Bihor care a primit această distincţie. Cei trei de dinainte au primit titlul la vârste înaintate", spune Mircea Jacan, fostul director al CJCPCT, referindu-se la Moise Gavra, ultimul meşteşugar de cojoace din Bihor, Gheorghe Rada, făuritor de viori cu goarnă din Pomezeu, şi Ioan Oancea, lădar din Budureasa.

Marius nu şi-a primit încă diploma, din cauza pandemiei, dar oficialii Ministerului Culturii speră ca în curând să organizeze o festivitate în Capitală. Chiar şi aşa, bihoreanul nu va avea alt beneficiu decât cel al reputaţiei şi al mândriei, deoarece legislaţia nu prevede şi acordarea unor premii în bani.

Nădejde în nepoată

Chiar dacă nu are soţie şi nici copii, Marius nu duce lipsa unei familii, avându-le alături pe cele două surori, Mirela şi Mariana, precum şi pe Iulia (foto), fiica celei din urmă, care adesea îl şi ajută la făurirea viorilor.

Marius Mihuț, meșter vioară cu goarnă, și nepoata sa, Iulia

Curioasă şi jucăuşă, la cei 4 ani ai săi, fetiţa îşi urmăreşte atent unchiul şi încearcă să cânte la vioară ori acordeon. "Ambiţioasă e, om vedea cum s-a descurca când a mai creşte oleacă", spune bărbatul. Sperând, fireşte, ca meşteşugul său să nu piară în incertitudinile viitorului...


MADE IN UK
Vioară cu goarnă, inventată la Londra  

Vioara cu goarnă, instrumentul muzical emblematic pentru Bihor, este originar din Londra, unde, în urmă cu mai bine de un secol, John Stroh, un german emigrat în Anglia în anii 1850, a căutat o modalitate prin care sunetul viorii să fie auzit în sălile mari de spectacole, pe vremea când nu existau sisteme de sonorizare, care să amplifice sunetul.

El a creat o vioară cu un trunchi din lemn subţire şi cu o goarnă ataşată, pentru a răspândi sunetul asemenea unui megafon. Inovaţia n-a avut succes, sunetul rezultat nefiind potrivit muzicii clasice, dar ideea a ajuns şi în Transilvania, unde a avut succes, chiar dacă înfăţişarea originară a viorii cu goarnă a fost modificată de-a lungul timpului.


(Sursa foto: steampunkworkshop.com)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Ați stricat frumusețe de articol ...
... aruncând cu lături de 1.000 Euro "investiți" de "infractorul" Victor Micula, căruia la 25-26 de ani câți are i-ați acordat calitatea de "om de afaceri". Jenant ... să vorbești de afaceri inexistente într-un asemenea context.
Postat 07 Februarie 2021, 10:59 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON