URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Noiembrie 2022, 18:03

Doi concubini din Oradea vindeau bancnote false pe OLX: Peste 200.000 euro măsluiţi au fost ridicaţi. Ancheta ar fi pornit de la o prostituată

O tânără din Oradea, concubinul şi mama ei au fost arestaţi preventiv, marți, după ce s-a descoperit că "fabricau" bancnote false - euro, dolari şi lei - pe care apoi le vindeau la o cincime din valoarea lor reală pe site-uri de mică publicitate. Afacerea a "picat" după ce o prostituată a reclamat că a fost plătită cu bani falși.

Potrivit unui comunicat de presă al Poliţiei Române, cei trei bihoreni au fost reţinuţi, luni, în urma operaţiuni a poliţiştilor Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Ploiești, coordonate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploieşti. Poliţiştii au desfăşurat 17 percheziţii în 9 judeţe - Arad, Bihor, Bistrița-Năsăud, Caraș-Severin, Constanța, Dâmbovița, Prahova, Timiș și Vâlcea -, în finalul cărora au ridicat 13 persoane bănuite de implicare în afacerea cu bancnote false pusă la cale de cei trei bihoreni.

„Din probatoriul administrat, a rezultat că o parte din membrii grupării s-ar fi ocupat de activitatea de contrafacere a bancnotelor, deținând în acest sens mai multe instrumente necesare realizării acestei activități. Ulterior, pachetele cu bani ar fi fost expediate prin intermediul unei societăți de coletărie către alți membri ai grupării, de pe teritoriul României, aceștia ocupându-se de punerea lor în circulație", se arată în comunicatul Poliţiei Române. 

Descinderi în Oradea

Cazul a ajuns în atenţia poliţiştilor din Ploieşti în luna iulie, iar în urma perchezițiilor domiciliare au fost ridicate obiecte ce ar fi fost utilizate la contrafacerea bancnotelor - două imprimante, folii din plastic, coli de hârtie, tonere - dar şi o cantitate uriaşă de bancnote contrafăcute: 222.360 euro în bancnote de 10, 20, 50, 100, 200 și 500 euro, 540 dolari în bancnote de 20, 1.650 lei în bancnote de 50 și 100 lei, 1.161.000 forinți în bancnote de 10.000 și 20.000 forinţi.

De asemenea, au mai fost ridicate 16 telefoane mobile, înscrisuri cu valoare probatorie și o armă neletală deținută ilegal.

Persoanele ridicate au fost conduse la sediul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Ploieşti, iar, după finalizarea audierilor, şase persoane au fost reţinute pentru 24 de ore, iar ulterior trei din ele au fost prezentate la Judecătoria Ploieşti cu propunere de arestare preventivă pentru falsificare de monedă, punerea în circulație de valori falsificate, falsificarea de valori străine, deținerea de instrumente în vederea falsificării de valori și înșelăciune.

Este vorba despre Mozes Renata Brigita, concubinul ei, Egri Tiberiu şi mama tinerei, Andreea Silaghi. Aceştia au fost arestaţi preventiv pentru câte 30 de zile de judecătorul de drepturi şi libertăţi, măsură care mai poate fi contestată la Tribunalul Prahova. 

Banii erau vânduți în mare parte pe OLX (foto sus), ca "recuzită" pentru filmări pe Tik Tok, Youtube, Facebook, Instagram, la unele postări fiind menţionat expres că "nu au valoare monetară, elemente de siguranţă şi nu pot fi folosite pe post de bancnote reale”, dar se preciza că sunt foarte bine realizate, "categoria A+" şi "mărime 1:1".

Prostituată pe bani falși

Preţul era la o cincime din valoarea reală, iar cumpărătorii foloseau bancnotele pentru plata unor bunuri şi servicii. De altfel, aşa a şi "picat" afacerea, potrivit ziare.com, căci o prostituată a reclamat la poliție că unul dintre clienţii săi a plătit-o cu bani falşi iar acesta, luat la întrebări, a dezvăluit sursa bancnotelor. 

Acţiunea de luni a beneficiat de sprijinul Oficiului Național Central pentru combaterea falsului de monedă din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, al serviciilor de combatere a criminalității organizate din Arad, Bistriţa-Năsăud, Vâlcea, Caraş-Severin, al brigăzilor de combatere a criminalității organizate din Constanţa, Oradea, Timişoara și de cel al Inspectoratelor județene de jandarmi și grupărilor mobile de jandarmi din județele menționate.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale și Unitatea Centrală de Analiză a Informațiilor din cadrul Poliției Române.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON