URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 14 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Decembrie 2011, 17:52

Doctorul străbunic: la 87 de ani, cel mai longeviv medic din Bihor încă profesează!

Doctorul străbunic: la 87 de ani, cel mai longeviv medic din Bihor încă profesează! SERVESC PATRIA! Vioi ca-n tinereţe, nu e de mirare că şi după două decenii de la pensionare doctorul George Filip încă e socotit unul din cei mai buni specialişti în colposcopie. Modest, spune că nu face decât să dea comunităţii răsplata pentru investiţia pe care ţara a făcut-o în el, chit că - judecând în termenii de azi - aceasta a fost "amortizată" cu prisosinţă...
Doctorul străbunic: la 87 de ani, cel mai longeviv medic din Bihor încă profesează! ACASĂ. De fiece dată când intră în casa din centrul Oradiei, doctorul Filip se opreşte câteva clipe în antreu, în faţa unui tablou pictat chiar de el, ce înfăţişează casa părintească, fratele mai mare scoţând carul cu boi, nepoatele alergând pe uliţă şi părinţii petrecându-l dindărătul gardului pe tânărul ce lua drumul oraşului cu trusa medicală în mână. "Când îl văd mă simt de două ori acasă: aici în Oradea şi în satul natal"...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ştie câte bombe au căzut peste oraş în război şi unde anume, a fost camarad în studenţie cu personalităţi marcante, a făcut "medicină de tranşee" în zorii comunismului, i se datorează înfiinţarea spitalului din Marghita, are un doctorat considerat revoluţionar din vremea când doctoratele nu se cumpărau, a meşterit scule medicale după poze primite clandestin din Occident, s-a pus o întreagă viaţă în serviciul pacientelor şi, mai ales, îşi laudă înaintaşii cu un patos fără margini.

Acesta e doctorul George Filip, cel mai vârstnic medic bihorean încă activ, statornic de peste şase decenii devizei că un bun specialist înseamnă, simplu, ştiinţă plus conştiinţă.

Puterea rădăcinilor

02 tanar.jpgNăscut în 1924 într-un sat din judeţul Satu Mare, George Filip a devenit orădean la vârsta liceului, şi orădean a rămas până la senectute. Sufleteşte, însă, nu şi-a părăsit niciodată satul natal, astfel că în fiecare aşezare bihoreană pe unde a lucrat regăsea o parte din cea în care văzuse lumina zilei. Tatăl său, preot greco-catolic, iar după Marea Unire din 1918 primul primar român al satului, stins la 90 de ani, i-a lăsat moştenire longevitatea, iar maica ideea de respect pe care orice bărbat, la orice vârstă, îl datorează unei femei, mamă, soră, soţie, colegă.

Sosit pe Criş pentru a urma liceul la Szent Laszlo Gymnasium (actualul Gojdu), s-a înrădăcinat adânc ca orădean şi bihorean pe tot restul vieţii. E atât de ataşat oraşului încât îi ştie istoria "la virgulă", chiar şi unde a căzut fiecare bombă în al doilea război mondial: "Raidul american din august '44 a lăsat o bombă la gară, una pe actualul bulevard Magheru, alta pe locul unde e acum Magazinul Crişul, şi care a rămas viran până la ridicarea edificiului, una peste spitalul ce funcţiona în actuala secţie de infecţioase din spatele Tribunalului, alta într-o aripă a Tribunalului şi ultima lângă Podul Ferdinand".

Medic din revelaţie

Bătrânul mărturiseşte că medic a ajuns din întâmplare. Se înscrisese la Teologie, pentru a-şi urma tatăl, iar în ultimele zile de vacanţă din septembrie '44 a fost trimis să-şi viziteze o soră măritată la Poiana Sibiului. "Coborât din tren la Sibiu, în centru dau de o ceată în halate albe cu cruci roşii în dreptul inimii. Între ei, un fost coleg din clasele secundare, care mi-a spus că s-a înscris la Medicină". Facultatea clujeană se refugiase la Sibiu pe perioada horthystă şi se intra fără examen întrucât rectorul Iuliu Haţieganu hotărâse că absolvenţii şcolilor ungureşti meritau această şansă, urmând ca doctori să ajungă doar cei care dovedeau vocaţie, prin cernerea bobului de neghină la finele fiecărui an de studii.

În facultate, George a cunoscut nu doar marii fondatori ai medicinei româneşti, precum Haţieganu ori Victor Babeş, dar a şi avut colegi care urmau să ajungă ei înşişi oameni de vază. Coleg de cameră i-a fost Bartolomeu Anania, fost legionar, creier al marii greve studenţeşti anticomuniste din 1946, arestat, închis, dar devenit colaboraţionist al comuniştilor, trimis după eliberare cu misiune în America. "După '89 a fost uns arhiepiscop la Cluj, iar prin anii 2000, venit la tratament în Felix, ne-am întâlnit şi am povestit din tinereţe. Nu m-am răbdat să nu-i reproşez că a refuzat retrocedarea bisericilor greco-catolice şi că ortodocşii români au dărâmat mai multe biserici de-ale noastre decât ungurii şi austriecii la un loc. Mare făţarnic, Dumnezeu să-l ierte!", spune doctorul cu înverşunare şi împăcare în porţii egale.

Misionar în "sutană" albă

Repartizat doctor de circumscripţie la Popeşti, tânărul Filip a făcut doi ani de apostolat în totală sărăcie, dar cu devoţiune. "Băteam satele la picior, de-am ajuns să cunosc toţi oamenii. Într-o zi, mă pomenesc cu telefon de la Regiune, să mă prezint neîntârziat la Oradea. Nu întrebai pe vremea aia de ce. Mi-am pus costumul şi bocancii, şi am mers pe jos 20 de kilometri până la Marghita, de unde am luat autobuzul".

La Oradea, a fost înştiinţat că era numit medic-şef pe raionul Marghita. Cam nemulţumit, căci abia ce înfiinţase la Popeşti o casă de naşteri (erau doar 22 în total pe vremea aceea), a acceptat de nevoie, iar următorii doi ani i-a risipit ca organizator sanitar. "Era pe atunci un bun obicei, totuşi, ca medicii de circumscripţie să se adune la un raport lunar despre starea de sănătate a populaţiei pe care o aveau în grijă", spune doctorul.

I se cam acrise, însă, căci n-a făcut meserie de medic, ci de "manager", cum se zice acum. Singura satisfacţie a fost că a obţinut înfiinţarea unui spital orăşenesc la Marghita, în vilele ofiţerilor români mutaţi din localitate. "Am copt planul şi m-am dus la Direcţia Sanitară să-l susţin. Apoi am plecat la Bucureşti, unde viceministru era un bihorean. După două luni aveam aprobarea. A fost cea mai mare realizare, dar să nu mă lăudaţi pe mine. Lăudaţi-l pe doctorul Pop Mircea, că apoi el a organizat unitatea", spune bătrânul Filip.

Mereu primul

Pus apoi şef al Casei de Educaţie Sanitară la Oradea, a mai făcut muncă de organizare până s-a săturat. În 1954 a reuşit să scape de funcţie, prin "transfer în interesul construirii socialismului" la Maternitate, ca simplu medic-consultant, căci voia să ajungă ginecolog. După trei ani era medic specialist, luând de pe primul loc examenul susţinut la Cluj, la fel cum, mai târziu, toate examenele le-a luat tot pe prima poziţie. Fie că a fost vorba despre specializarea în oncologie ginecologică (Cluj), fie de cea în endocrinologie ginecologică (Bucureşti), ori de doctoratul de mai târziu (1973, la Timişoara), în amnioscopia femeii cu disgravidie, domeniu pe atunci cu totul nou. Între timp, i s-au mai oferit funcţii, dar le-a refuzat, inclusiv pe cea de şef al Maternităţii. "Am făcut şi bine, pentru că mi-a rămas timp pentru cercetări, dar şi rău, fiindcă mai târziu a trebuit să-mi pun şefii coautori la lucrări".

Nu regretă, totuşi, nici un strop, relatând cu plăcere cum era o zi de muncă obişnuită. "Începeam cu raportul de gardă, care era sacrosanct, nu ca acum, când unii nici nu participă pe motiv că-s universitari. Se puneau în dezbatere toate cazurile din ultimele 24 de ore şi se analizau, pentru a se transmite experienţa tuturor. Confraţii se ajutau, iar în societate medicii erau Dumnezei. Mai ales cei de la Maternitate care, datorită fostului director Alexandru Nemeş, ajunsese a cincea din ţară".

Recordman

Dincolo de diplome, doctorul George Filip a fost mereu un practician care şi-a folosit ştiinţa în serviciul pacientelor. La cele mai mari reuşite a ajuns în anii '70, când a perfecţionat tehnica amnioscopiei (investigarea fătului în uter cu un aparat optic), meşterind trei amnioscoape după poze primite clandestin din Germania, şi în anii '80, când a depistat forme precanceroase de col uterin la peste 104.000 de femei.

Din păcate, spune el, tot ce s-a clădit cu sacrificii s-a pustiit după '90. "Am asistat în viaţă la două reforme sanitare. Naţionalizarea, sub comunişti, a fost un şoc, dar mult mai mic decât cel de acum, căci atunci s-au construit reţele de diagnosticare a stării de sănătate a populaţiei. Reforma de după '90 a fost una haotică, distrugând spitale şi policlinici fără a pune nimic în locul lor. Efectul e că oamenii află târziu că sunt bolnavi şi toată povara sistemului cade pe spitale. La medicul de familie poţi trata un pacient cu un leu, în policlinică cu 3 lei, dar acum ajunge direct în spital, unde costul e de 6 sau 9 lei", zice cu amărăciune bătrânul doctor. În plus, adaugă el, nici nu realizăm răul de durată pe care ni-l facem obligând medicii să plece peste hotare.

Fără urmaşi

Pensionat de la Maternitate în 1993, la 70 de ani (cu doi după vârsta-standard), doctorul George Filip a continuat să lucreze atât la policlinica cu plată, până anul trecut, cât şi la clinica privată a unui mai tânăr coleg, unde e solicitat şi acum mai ales datorită priceperii sale în colposcopie şi în depistarea afecţiunilor colului uterin. Când i se fac complimente pentru puterea de muncă, surâde spartan, fără înflorituri: "Probabil o am datorită drumurilor bătute în tinereţe pas cu pas".

Tot după pensionare, la o vârstă la care alţii renunţă la tot, bătrânul doctor s-a apucat de pictură şi fiecare tablou este pentru el un document. A realizat zeci de peisaje din satele unde a lucrat, scene din sala de operaţii, dar şi portretele părinţilor şi fiicelor, căci şi-a iubit enorm familia, după cum şi suferă pentru ea. "Părinţii mei au avut 15 copii, din care au supravieţuit 10: 7 fete şi 3 băieţi. Fraţii mei n-au avut deloc copii, iar eu am doar două fete, dar nici una nu are copii. Încet, în trei generaţii, numele familiei, deşi cu atâţi copii, se va pierde", spune, înghiţindu-şi lacrimile. O lovitură prea nemiloasă a soartei pentru cineva care şi-a pus toată viaţa în slujba naşterii şi perpetuării...


CULTUL ÎNAINTAŞULUI
Pledoarie pentru Nemeş

BIHOREANUL a smuls greu confesiunile doctorului Filip despre propria persoană, venerabilul medic socotind că mai important e să pledeze ca Maternitatea să fie denumită după mentorul său, doctorul Alexandru Nemeş, fondatorul obstetricii şi ginecologiei moderne din Bihor.

Născut în 1891 în judeţul Someş (acum Sălaj), Nemeş a fost unul din medicii care au pregătit Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia din 1918. Împreună cu Constantin Stanca (al cărui nume îl poartă Maternitatea clujeană) şi Coriolan Tătaru (vestit profesor dermatolog), a fost însărcinat de marele Iuliu Haţieganu (ulterior rectorul Universităţii clujene de Medicină, care-i poartă numele) să preia universitatea şi s-o conducă în numele Statului Român. "Au făcut-o până în 1920 fără să tulbure un medic ori student ungur, dar cu fermitate", spune Filip.

Din 1920, Nemeş a condus Şcoala de Moaşe şi Casa de Naşteri din Oradea, până în 1940, când a fost expulzat de horthyşti. După 1944 a revenit şi a format cea mai bună generaţie de ginecologi din Bihor, până în 1955, când comuniştii autohtoni l-au îndepăratat, fiind recuperat, paradoxal, de sovietici, care i-au oferit şefia Spitalului Nucet, construit după indicaţiile sale.

Alexandru Nemeş a murit în 1973, fiind înmormântat lângă Capela Haşaş a Cimitirului Municipal. "Maternitatea trebuie să-i poarte numele, căci nimeni n-a contat aşa mult ca el în acest spital", consideră doctorul Filip.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
dr FILIP
La multi ani cu sanatate d-lui dr Filip impreuna cu familia dansului! O familie de oameni generosi, care si-au ajutat vecinii dezinteresat atunci cand au fost bolnavi,(imi amintesc ca aveam in subsolurile cladirilor din cartier tot felul de amarati alcoolici pe care niciodata nu i-a refuzat sa-i consulte si trateze indiferent de ora la care eru solicitati. Au fost oameni cu frica lui D-zeu cumpatati si foarte harnici, care dupa noptile lungi si grele de garda se intorceau acasa pt un dus ca sa se reintoarca la spital.Tot asa au crescut-o si pe Liana care munceste de dimineata pana seara si care nu-si refuza cunostintele sa le trateze chiar daca nu au bani de tratament.Imi dau seama ca este nerabdator sa-si cunoasca stranepotii dar cu putina rabdare vor veni si ei ca doar sunt inca afoarte tinere nepoatele dansului. A fost si este o bucurie ca am cunoscut aceasta familie de la care toti am putea invata ce este curatenia la propriu si la figurat, dar mai presus de orice, ce-i munca, ce-i omenia ! Cu oameni ca dansii am fi putut depasi economicGermania.
Postat 20 Decembrie 2011, 14:22 de feli
@lucian
Nesimtitule! Cine te-a invatat sa fii atat de nesimtit? Antal? Craiut? Sau esti chiar unul din acesti doi impostori?
Postat 19 Decembrie 2011, 09:53 de doctor
@lucian
RUSINE!!!!!Din cauza unor nesimtiti ca tine a ajuns tara noastra unde a ajuns.Ar trebui sa iti crape obrazul de rusine! Voi,cei care nu apreciati valorile din cauza complexelor de inferioritate pe care le aveti,nu stiti altceva decat sa denigrati.
Postat 19 Decembrie 2011, 09:19 de mihai
pt lucian
da, ma, voi, sorboneii, numa atata stiti: articole la comanda, bani, bani, bani. nu v-ar satura dumnezo da bani, sa aveti in gura cand muriti numa bani, sa va inecati cu bani, sa nu mai puteti respira de bani. zi, ciumegule, ce interes ar fi avut cineva sa plateasca un asa articol? da nu ma astept la logica de la sorbonei prosti ca noaptea si care toata ziua is numa cu banii in gura. lua-v-ar foc banii pe care ii tineti sub saltele, banii pe care ii indesati in buzunare, banii pe care ii colectionati intre diplomele de vanzare, banii pe care va faceti ca faceti sex, banii pe care aveti orgasm. fi-v-ar crucea din bancnote
Postat 18 Decembrie 2011, 12:34 de ioan
la comanda...
Un nou articol comandat de dr Chitulea (" colegul mai tanar" la care lucreaza Filip ). De altfel el este singurul care are asa o parere buna despre dr Filip. Adevarul este ca acesta face parte dintr-un grup de ginecologi senili care au lucrat multi ani peste varsta pensionarii in diverse policlinici , punand in pericol sanatatea multor paciente ( alaturi de dr Todoran si dr Coroiu ). Felicitari pentru domnul Cris , cred ca a facut o avere anul acesta cu articolele .
Postat 17 Decembrie 2011, 23:57 de lucian
multumesc
multumesc d-le doctor.in urma cu 19 ani mi-ati prescris un tratament pt.o problema pe care o aveam si m-am vindecat.azi am un baiat sanatos de 14 ani.va multumesc!va doresc sanatate si multa putere.
Postat 17 Decembrie 2011, 23:40 de laura
Urare
Va urez multa sanatate domnule doctor, ma bucur ca mai profesati si ca sunteti bine! Va port o amintire frumoasa, de 20 de ani, cand am fost pacienta dumneavoastra. Va doresc sarbatori fericite si un an plin de bucurii!
Postat 17 Decembrie 2011, 21:34 de Angelica
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6156 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON