URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Octombrie 2023, 13:51

Dilema „verde”: Ce soluții au bihorenii din mediul rural pentru a scăpa de deșeurile vegetale

Dilema „verde”: Ce soluții au bihorenii din mediul rural pentru a scăpa de deșeurile vegetale RISCANT. Pe câmp sau în curtea casei, bihorenii obișnuiesc să incendieze vegetația uscată, ceea ce nu este doar ilegal, ci și periculos, căci focul se poate extinde ușor la case sau păduri (sursa foto: ISU Crișana)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Spre deosebire de orașe, în satele Bihorului nu s-a introdus colectarea deșeurilor biodegradabile, ceea ce îi pune pe unii oameni în dificultate: ce fac cu resturile vegetale adunate din grădini?

Autoritățile îi încurajează să le transforme în compost, dar dacă nu vor să facă asta, le rămân doar opțiuni neconvenabile: să le dea foc, ceea ce este interzis prin lege, sau să le predea operatorilor de salubritate, contra unor costuri deloc mici.

Soluția cea mai eco

Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) din Bihor a fost gândit în așa fel încât, în mediul rural, oamenii să fie încurajați să predea cât mai puține deșeuri pentru depozitarea în halda ecologică. De aceea, în toate satele din județ, firmele de salubritate ridică din fața porților doar deșeuri reziduale sau reciclabile.

Primăvara, și mai ales toamna, bihorenii care stau la case adună, însă, multe deșeuri vegetale: crengi din copacii toaletați, resturi de la arbuști ori buruieni uscate. Soluția sustenabilă este ca oamenii să folosească aceste resturi vegetale pentru a produce compost. Pe lângă că obțin gratuit un fertilizant pentru grădina lor, nu contribuie la poluarea atmosferei provocată prin transportul deșeurilor.

Variante costisitoare

Dacă nu vor să producă compost, bihorenii rămân cu posibilitatea de a solicita operatorilor de salubritate să le ridice, la comandă, aceste deșeuri, însă tarifele încep de la 1.400 lei pentru un container de 4 mc, cel mai mic disponibil.

„O soluție este ca primăriile să organizeze campanii de colectare a deșeurilor vegetale și să plătească contravaloarea serviciului operatorului de salubritate”, spune Mircea Mălan (foto), președintele Ecolect Bihor, organismul care coordonează salubritatea județului. Până acum, însă, nicio primărie nu a organizat asemenea acțiuni. Așa că adesea bihorenii apelează la o altă opțiune, clandestină: incendierea deșeurilor vegetale, care legal s-ar putea face doar cu permis de lucru cu focul eliberat de autorități.

Altfel vor sta lucrurile de anul viitor, promite Mălan: sunt în lucru, în diferite stadii, 32 de centre de aport voluntar, răspândite prin Bihor, unde bihorenii vor putea preda, gratuit, deșeuri din construcții, de mari dimensiuni, vegetale ori periculoase. O soluție târzie, dar binevenită...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON