URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 Iulie 2018, 18:34

Dezastru demografic: Populaţia României se reduce cu 5 oameni pe oră, suntem pe locul 2 la migraţie, după Siria

Dezastru demografic: Populaţia României se reduce cu 5 oameni pe oră, suntem pe locul 2 la migraţie, după Siria sursa foto: evz.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În anul Centenarului, România se confruntă cu cel mai mare dezastru demografic de până acum. Datele arată că în fiecare oră populaţia scade cu 5 români, iar unde nu scade, pleacă, deoarece suntem pe locul doi la migraţie, după Siria, anunţă agenţia de ştiri Mediafax.

În acest condiţii se pune întrebarea cine va fi aici peste alţi 100 de ani.

Potrivit agenţiei de ştiri, care citează un proiect depus la Parlament prin care se încurajează naşterile noi, una dintre măsuri fiind ca mamele să poată ieşi la pensie mai devreme, rata totală de fertilitate în România a scăzut sub pragul critic (de 2,1 sub care are loc scăderea populaţiei) ajungând la un minim istoric de 1,428 la care vorbim de un declin demografic în care populaţia se reduce cu cinci români în fiecare oră.

Tot mai puțini copii

Mediafax citează expunerea de motive a proiectului, care arată că în ţara nostră se nasc sub 200.000 de copii pe an. "Dacă se menţine acelaşi ritm, în 15-20 de ani va fi pusă în dificultate atât piaţa muncii ce va rămâne fără salariaţi cât şi bugetele de sănătate şi de pensii care vor avea nevoie de sprijn tot mai mare de la bugetul de stat", se menţionează în proiectul depus la Senat, semnat de zeci de parlamentari.

Moldova a înregistrat, de exemplu, în ultimii 20 de ani, o reducere la jumătate a natalităţii. În 1990, în Vaslui, se năşteau 8.377 de copii, iar în 2010 numărul acestora a ajuns la 4.464. Practic se înregistrează o prăbuşire a natalităţii cu 47%. Scăderi majore se înregistreză şi în celelalte judeţe: Botoşani (46%), Neamţ (44%), Bacău (42%) şi Galaţi 40%.

Infertilitatea este şi ea o problemă majoră. Statisticile arătau, în urmă cu câţiva ani, că circa 25% dintre tinerele cupluri au probleme de infertilitate.

Statul a încercat să vină cu un program naţional în acest sens. Totuşi, acesta nu prevede o sumă care să acopere integral procedura de fertilizare in vitro, mai ales dacă ea trebuie repetată. Potrivit normelor anunţate pentru 2017-2018, numărul procedurilor decontate în cadrul acestui program este de 835, iar suma alocată este de 6.188 lei pentru o procedură, una singura fiind aprobată pentru un cuplu care se încadrează în criteriile de eligibilitate. În plus, nu puţine cupluri amână naşterea unui copil din cauza problemelor economice.

Un studiu făcut public de Institutul Naţional de Statistică indică faptul că, în cel mai pesimist scenariu, în anul 2060, în România populaţia va fi de 12,5 milioane locuitori, iar varianta medie- România ar urma să aibă o populaţie rezidentă de 13,8 milioane locuitori.

Românii fug din țară

Mediafax scrie că, la toate se adaugă exodul populaţiei. Potrivit ultimelor estimări, peste cinci milioane de români sunt în străinătate. Un raport ONU subliniază că suntem pe locul doi, după Siria, în ceea ce priveşte migraţia în ultimii 10 ani.

"România nu are o evaluare serioasă a deficitului de pe piaţa forţei de muncă pe sectoare şi ocupaţii şi este departe de a avea o abordare sistematică a imigraţiei ca forţă de muncă şi tampon pentru îmbătrânirea populaţiei", a spus, recent, Luciana Lăzărescu, de la Centrul de cercetare şi documentare în domeniul integrării imigranţilor (CDCDI), în cadrul conferinţei finale a proiectului de cercetare "Move".

De altlfel, agenţia de ştiri anunţă şi că, alături de Gândul, va lansa o campanie media cu privire la situaţia românilor plecaţi, dar şi efectele exodului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
@excalibur + cei ce platesc taxe
ma tu eti psd-ist? umai un psd-ist politruc majit cu bani publici poate posta asemenea prostolovanii, miselii! PIB-ul din traficul de Marfa din import e o miselie propagandistica nu e o crestere economica reala, sanatoasa! Plus valoarea(azi i se spune TVA si este in jur de 40-50% din valoarea muncii tale) create prin munca este baza sanatoasa a PIB-ului tarii! Am corectat valoarea TVA-ului pe munca ta omule caci firma la care lucrezi plateste 19%(TVA) pe brut la care se adauga cei 19%(TVA) pe care ii platesti din netul tau. Poti calcula cat TVA incaseaza statul pe munca ta? Doar TVA?
Postat 02 Iulie 2018, 22:46 de scortosul
@excalibur
ma tu eti psd-ist? umai un psd-ist politruc majit cu bani publici poate posta asemenea protolovanii, miselii! PIB-ul din traficul de Marfa din import e o miselie propagandistica nu e o crestere economica reala, sanatoasa! Plus valoarea(azi i se spune TVA si este in jur de 30-35% din valoarea muncii tale) create prin munca este baza sanatoasa a PIB-ului tarii!
Postat 02 Iulie 2018, 15:42 de scortosul
@ excalibur
Nu doar că te înșeli amarnic dar stai prost și cu aritmetica: acei oameni nu au dispărut complet! Ei au inca familii în tara cărora le trimit bani, de pe urma cărora statul încasează TVA și bineînțeles că acesti bani contribuie cu un procent însemnat la PIB. Și încă ceva: daca scade natalitatea nu va mai fi cine sa muncească când vom ajunge noi la vârsta pensionării. Tinerii incep sa plece cu tot cu copii, rămân aici doar bătrânii care în curând dispar și ei, așa că nu vor mai avea cui trimite bani ... situația e grava.. nici vorba de creștere economică
Postat 01 Iulie 2018, 22:57 de User anonimizat
Titlu parcă e extras din presa rusească&ungurească
Tot e bine, din cei 5 dispăruți/h, unu sigur e propagandist antiromânesc...
Postat 01 Iulie 2018, 21:51 de Vlaicu
PIB-ul creste , populatia scade
Rezulta un venit pe cap de locuitor din ce in ce mai mare.Deci, crestere economica. Speram sa prindem un loc fruntas in clasamentele Forbes
Postat 01 Iulie 2018, 19:01 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON