URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 07 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Februarie 2011, 08:13

Despre munca în folosul comunităţii II

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aşa cum arătam şi săptămâna trecută, sancţiunea prestării unei activităţi în folosul comunităţii, denumită popular "muncă în folosul comunităţii", este utilizată des în alte ţări, dar nu poate fi eficientă în România. Mai precis, până în anul 2009, aplicarea unei asemenea sancţiuni era condiţionată de acordul persoanei care urma să o execute.

Ca atare, dacă această persoană (care în majoritatea cazurilor era şi insolvabilă) nu îşi exprima acordul de a executa o asemenea măsură, ea nu putea fi aplicată. Trebuie amintit şi faptul că până la revizuirea Constituţiei din 2003, se putea aplica în cazul unor contravenţii mai grave sancţiunea închisorii contravenţionale, iar în urma modificărilor constituţionale din 2003 închisoarea contravenţională a fost înlocuită cu munca în folosul comunităţii.

Pe de altă parte, şi la ora actuală foarte multe legislaţii ale unor ţări civilizate prevăd în continuare sancţiunea închisorii contravenţionale. Prin Legile nr. 293/2009 şi 294/2009 pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 55/2002 privind regimul juridic al sancţiunii prestării unei activităţi în folosul comunităţii, s-au modificat dispoziţiile din legislaţie care condiţionau aplicarea acestei sancţiuni de acordul contravenientului.

Aceste legi au fost adoptate ca urmare a Deciziei nr. 1354 din 10 decembrie 2008 a Curţii Constituţionale prin care s-a admis o excepţie de neconstituţionalitate cu privire la mai multe texte legale care condiţionau aplicarea sancţiunii prestării unei activităţi în folosul comunităţii de acordul contravenientului, apreciind că aceste texte legale contravin legii fundamentale în sensul în care lipsesc de finalitate o sancţiune aplicată pentru comiterea unei fapte antisociale. Dacă până la apariţia deciziei Curţii Constituţionale nr. 1394/2008, şi, ulterior a Legilor nr. 293 şi 294/2009 aşa cum am mai arătat nu se putea dispune această sancţiune fără acordul contravenientului, teoretic, după anul 2009 această sancţiune ar fi trebuit să se aplice pe scară largă.

Din păcate nu este aşa deoarece, dacă înainte contravenientul se putea sustrage de la aplicarea sancţiunii, în condiţiile legislative actuale, el se va putea sustrage de la executarea acesteia. Aceste aspecte le voi arăta pe larg săptămâna viitoare.

Avocat dr. Mircea Ursuţa, e-mail: m_ursuta@yahoo.com, web: www.ursuta.ro, telefon: 0722-511.476

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON