URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Aprilie 2019, 12:56

"Descoperă. Învaţă. Acţionează": Elevii din satele Bihorului află cum învăţământul profesional le asigură o carieră (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru că pregătirea elevilor nu este doar o sarcină a şcolii, ci şi a comunităţii, RoMarketing, Asociaţia EduBiz şi Asociaţia Parteneriat pentru Educaţie (fondată de Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea şi companiile Celestica, Nidec, Plexus şi Emsil) derulează un proiect prin care elevii din mediul rural să-şi descopere talentele şi potenţialul, să înveţe despre oportunităţile de pe piaţa muncii din Oradea şi să facă alegerea potrivită când îşi decid parcursul educaţional şi profesional.

Vizite în fabrici

Proiectul "Descoperă. Învaţă. Acţionează – DIA" îi vizează pe elevii din clasele de-a VII-a şi de-a VIII-a din mediul rural şi din oraşe mici, mai precis din Aleşd, Cefa, Nojorid, Diosig, Sălard, Sântandrei, Tărian şi Vadu Crişului. Aceştia participă la activităţi de informare, de orientare şcolară şi profesională, dar şi de valorizare, în cadrul cărora vor înţelege că, dacă fac alegerea educaţională potrivită, vor avea un viitor de succes.

Pe lângă că află, de la profesori anume pregătiţi, dar şi de la iniţiatorii proiectului şi de la reprezentanţii companiilor, ce presupune învăţământul profesional şi care sunt avantajele acestui sistem, elevii vor merge în vizită în companiile din Bihor, pentru a vedea condiţiile în care lucrează persoanele calificate pentru diferite meserii cerute pe piaţa muncii locale.

La aceste vizite participă şi părinţii elevilor, tocmai pentru ca şi aceştia să vadă cu ochii lor cum se face producţia astăzi, ce fel de utilaje există şi care sunt dotările fabricilor.

În plus, iniţiatorii proiectului vor mai organiza şi concursuri de creaţie în şcolile implicate în proiect, elevii urmând să elaboreze eseuri, colaje, filem video sau machete pe temele stabilite. Cele mai bune trei creaţii din fiecare şcoală vor fi premiate.

De asemenea, în cadrul proiectului va fi realizat un videoclip care, ulterior, va fi folosit la promovarea învăţământului dual şi profesional.

Informaţia contează!

Recent, partenerii implicaţi în proiect au avut o întâlnire, pentru a discuta despre rezultatele obţinute deja.

Cu acest prilej, Alina Silaghi, director ADLO, a precizat că elevii trebuie să înţeleagă ce este o meserie, să nu plece din România, "ci să vadă că aici au condiţii bune de muncă şi dezvoltare profesională". "Este foarte important ca tinerii să ştie că au cazarea, masa, transportul şi bursa asigurate pe durata practicii profesionale", a subliniat directoarea ADLO. În opinia acesteia, parteneriatele sunt cheia succesului, iar ceea ce s-a întâmplat până acum, toate proiectele demarate anterior precum şi cele mai noi, implementate sau în curs sunt paşi pentru o schimare.

Prezent şi el la întâlnire, inspectorul şcolar general Alin Novac-Iuhas a subliniat importanţa continuării şi extinderii proiectului, recomandând totodată ca profesorii să le spună elevilor despre colegii lor care au devenit angajaţi ai companiilor la care au mers în practică. Puterea exemplului chiar există...

Uniţi în aceeaşi cauză

La aceeaşi întâlnire, Sorina Bradea, directoarea RoMarketing, a subliniat că "pregătirea elevilor cade nu doar în sarcina şcolii, ci şi a societăţii", motiv pentru care prin proiect este important să se afle ce vor elevii, cum îi pot ajuta profesorii, ce face şcoala profesională pentru ei şi cum îi primesc companiile. De asemenea, Teodora Chifor, coordonatoarea Asociaţiei EduBiz, care merge în şcolile din judeţ şi află direct care sunt nevoile tinerilor, a putut împărtăşi informaţiile astfel aflate.

De cealaltă parte, profesorii spun că dificultăţile cele mai mari apar când discută cu părinţii. Mulţi din aceştia nu îşi lasă copiii să se înscrie la şcoli profesionale, însă adesea nu înţeleg avantajele pe care acest sistem le oferă. Tocmai de aceea, dascălii apreciază proiectul "Descoperă. Învaţă. Acţionează – DIA".

Ascultând toate aceste opinii, reprezentanţii companiilor din Bihor au confirmat că sunt conştienţi că trebuie să menţină entuziasmul copiilor, odată ce aceştia află de oportunităţile învăţământului profesional.

(advertorial)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON