URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Noiembrie 2013, 09:16

Descentralizarea de Bihor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă guvernanţii tot n-au fost în stare să facă regionalizarea, s-au gândit să ne adoarmă vigilenţa cu descentralizarea. Acum s-au prins că e mai logic să împartă întâi din atribuţiile de la Centru şi abia apoi să treacă la regionalizare. Deşi, dacă vorbim de logică, ei au mutat instituţiile importante de la Oradea la Cluj înainte de stabilirea euroregiunilor şi a capitalelor acestora. Alt semn de mare inteligenţă!

Adevărul este însă că descentralizarea nu se va face pentru pregătirea regionalizării, ci în locul regionalizării. Cum ar veni, vom asista la un preludiu infinit care nu va avea parte de finalizare.

Vestea descentralizării a fost primită amestecat de şefii din Consiliul Judeţean. Preşedintele Popa, fiind vulpe bătrână, îşi dă seama că transferarea instituţiilor de la Bucureşti nu va însemna neapărat şi dirijarea spre judeţe a banilor aferenţi. Vicele Mang e mai optimist şi speră că decidenţii vor fi mai aproape de cetăţeni, probabil în raza de înjurături a acestora.

Eu cred că marea problemă a descentralizării e totuşi alta. Apar posturi noi de conducere, iar şefii îşi vor irosi energiile cu numirile în noile demnităţi. Dar nu ştiu cum se face că întotdeaua ajung în asemenea funcţii ori cei mai idioţi lipitori de afişe ori cei mai escroci membri de partid. Şi asta în cazurile fericite, pentru că de obicei cei numiţi sunt nişte escroci-idioţi.

Prin descentalizarea asta mă tem că nu Consiliul Judeţean va avea mai mult de lucru, ci tot DNA-ul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Descentralizarea lui Dragnea face drumul mai scurt
Pentru ce trebuie tot bihoreanul, ca si restul tarii de altfel, sa plateasca cu 7 eurocenti mai mult la benzina/motorina, din 2014 incepand pana la urmatoarea crestere de acciza. Pentru viitoarea autostrada Bucuresti-Alexandria, pe care sa faca naveta Dragnea, intre mosia de acasa si cea de la guvern. Bine ca PSD e vioara intai, ca daca era PNL aveam o acciza si mai mare, pentru ca intre Bucuresti si Chitoiu sunt mai multi kilometri.
Postat 03 Decembrie 2013, 19:13 de Love
baronii locali
baronii locali vor putere deplina. baronii locali vor sa nu mai poata fi controlati de nimeni.... baronii locali vor sa aiba LIBER LA HOTII SI LA COMBINATII IAR PROSTIMEA IN IMBECILITATEA EI, II VA SUSTINE, SAPANDU-SI ASTFEL MAI REPEDE GROAPA !
Postat 29 Noiembrie 2013, 19:22 de Jos mafiotii !
baronii locali
ce se vrea de fapt prin descentralizare ? baronii locali vor putere deplina. baronii locali vor sa aiba totul sub control: politia, justitia, etc. cu alte cuvinte: LIBER LA HOTII SI LA COMBINATII !
Postat 29 Noiembrie 2013, 19:19 de Jos mafiotii !
tolvajok
ungurii separatisti sa mearga in ungaria si sa divizeze pusta. nu asa ar trebui ?
Postat 28 Noiembrie 2013, 18:40 de Pisti
@busy
da-te ma dreaq de ungur tembel separatist cu aspiratiile tale morbide. de ce s-a unit Germania ? doar cateteii au fost divizati si slabiti. "Divide et impera".... Cei puternici s-au unit si au devenit si mai puternici.
Postat 28 Noiembrie 2013, 18:34 de Pisti
Incorect, primul pas e descentralizarea care sa determine regionalizarea!
La nivelul de varf al USL, dupa evidentul blocaj ce ar fi venit pentru a ajunge la regionalizare, s-a considerat ca simpla modificare a Legi Descentralizarii existente poate pregati pasii urmatori. Asa incat tocmai ascesta e scopul modificarilor si descentralizarii efective, dupa regionalizarea structurilor importante (ex: finante, fonduri europene, inspectii si control), pentru a pregati regiunile ca structuri administrative, incapand din 2017-2018, astfel incat in ciclul bugetar european ce va incepe dupa 2020 sa putem vorbi de Regiuni in Romania, juridic formate cu toate structurile legislative si executive necesare (parlamente regionale, guverne de regiuni, etc). Viitorul este o Europa a Regiunilor, iar RO ca membra in UE trebuie sa se alinieze similar cu celelalte tari la acest sistem. Daca RO nu o sa vrea, atunci fondurile structurale se vor diminua in favoarea celor de coeziune, astfel ca vor sari localitatile si judetele ca sa se faca ceva pentru a avea mai multi bani. Asadar, menghina financiara europeana este controlul formarii Regiunilor in RO, chiar daca se amana putin acest lucru. Sigur, poate fi si un motiv de incrancenare, asa cum fac britanicii, dar finalul e cert.
Postat 28 Noiembrie 2013, 10:46 de Busy
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON