URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Mai 2018, 18:21

Deputatul PNL Ioan Cupşa: Judecătorii sunt îngropaţi în dosare, instanţele sunt în ruină, dar ministrul Justiţiei... rezistă!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

„Sistemul judiciar funcţionează mai prost de la un an la altul. Numărul inspectorilor de probaţiune şi al grefierilor este prea mic, judecătorii sunt încărcaţi cu dosare în soluţionare mult peste optim, instanţele funcţionează în spaţii improprii. Avem un tribunal amenajat într-un fost cămin de nefamilişti”, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă organizată la Oradea, deputatul PNL Ioan Cupşa.

Avocat de profesie şi vicepreşedinte al Comisiei parlamentare pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul Justiţiei, Cupşa a anunţat că liberalii vor solicita în următoarele zile demisia ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, imputându-i lipsa de implicare pentru soluţionarea problemelor reale din sistemul judiciar.

Între acestea se numără şi recursul compensatoriu, „acea eliberare în masă a celor condamnaţi”, care a fost aplicat „defectuos”. „În jur de 60-70% din cei eliberaţi s-au întors în penitenciare în termen foarte scurt, în condiţiile în care situaţia penitenciarelor nu a fost rezolvată, nefiind alocate fonduri pentru îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie. Statul va pierde bani, în continuare, din pricina condiţiilor de detenţie, dar proiectele stagnează”, spune deputatul.

Potrivit lui Cupşa, în timp ce sistemul judiciar se află în pragul unui dezastru, ministrul Toader şi Alianţa PSD-ALDE sunt preocupaţi de modificarea „pe repede înainte” a legilor Justiţiei.

Liber la pensie

„Pentru că pot, ei redefinesc noţiuni în aşa fel încât să dezincriineze anumite fapte şi să nu răspundă penal. Şi-au pierdut uzul raţiunii. Propunerile făcute sunt deseori aberante, uneori răuvoitoare”, zice Cupşa.

Una dintre cele mai grave probleme generate de modificările făcute „fără responsabilitate” se referă la pensionarea magistraţilor. „Dacă legile Justiţiei nu vor fi respinse în ansamblu, magistraţii se vor putea pensiona dacă au 20 ani petrecuţi în profesie. Aici se încadrează între 80 şi 90% din judecătorii Înaltei Curţi, dar şi alţi peste 1.000 de judecători şi procurori din întreaga ţară. Dacă îşi vor exercita acest drept, această instituţie va fi paralizată de a doua zi. Poate acesta este scopul ultim pe care îl urmăresc colegii noştri de la PSD şi ALDE", a declarat deputatul PNL.

Potrivit lui Cupşa, şansele ca proiectele să devină lege sunt "de sută la sută, dacă nu se răzgândesc cei de la putere".

„Dacă legile Justiţiei, în urma demersurilor pe care preşedintele României le-a făcut, de sesizare a Curţii Constituţionale a României şi a Comisiei de la Veneţia, nu vor fi respinse în ansamblu, atunci şansa ca iniţiativa privind pensionarea să devină normă juridică prin publicarea în Monitor este de sută la sută. Am discutat aceste aspecte cu colegii de parlament din PSD, dar nu au înţeles să reacţioneze în niciun fel. Se pare că există interese mult mai mari şi ascunse pe care noi nu le cunoaştem”, a mai spus Cupşa.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
!!!
@Sandu1201: Dau în judecată nu dă, mai și câștigă din când în când...
Postat 13 Mai 2018, 07:23 de dani-e-let
Dani-e-let
Unii ca tine nu au ce face , si atunci da in judecata tot ce misca , nu câștigă nici un proces, doar ii fac pe judecători BUSY.
Postat 13 Mai 2018, 01:26 de Sandu1201
halatul
Pe vremea Prunei era exact la fel! Ea nu a rezistat pentru că au câștigat alții alegerile! Atunci de ce ați tăcut?
Postat 11 Mai 2018, 20:28 de dani-e-let
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON