URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 August 2012, 18:01

De vineri, salvatorii de vieţi dau năvală în Padiş: tabăra MASH, la a XVII-a ediţie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tabăra MASH, unică în România, are o tradiţie de 12 ani şi a ajuns în această vară la cea de a XVII-a ediţie. Locaţia preferată de organizatori este Platoul Padiş (zona Glăvoiu), din Munţii Apuseni. "Vor fi zile de foc continuu", a declarat miercuri într-o conferinţă de presă doctorul Hadrian Borcea, şef al Unităţii de Primire Urgenţe din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (UPU) Oradea şi coordonatorul SMURD Bihor, omul de numele căruia se leagă proiectul MASH.

MASH 2012, dublu special

"Comparativ cu ediţiile anterioare, MASH 2012 va aduce în plus două zile de instruire specială pentru misiuni de salvare din medii închise şi greu accesibile. Studenţii vor avea parte de aceleaşi condiţii austere la fel ca în cadrul unor misiuni de salvare reale, de la cazare şi masă, până la mediile simulate de salvare a victimelor", a explicat Hadrian Borcea. Pentru cele două zile speciale, locul de intervenţie va fi Peştera Gheţarul Barsa.

O altă caracteristică ce evidenţiază MASH 2012, în comparaţie cu ediţiile anterioare, este faptul că, la finalul taberei, 26 dintre participanţi vor fi selectaţi într-un proiect iniţiat de asociaţia SARTISS Oradea, partener al SMURD Bihor în taberele MASH. E vorba despre proiectul "Resuscitează non-formal!", care îi va instrui pe aplicanţi cum să-i înveţe, la rândul lor, pe elevii din şcoli despre ceea ce înseamnă primul ajutor.

"Orice om ar trebui să cunoască ce înseamnă noţiunea de prim ajutor, să înveţe non-formal, nu de la catedră, ci prin practică şi întâlniri cu grupuri de lucru, şi să îl poată acorda oricui, în orice condiţii", a declarat Roxana Şuhanea, directorul de proiect din cadrul SARTISS.

Tabăra MASH este doar prima etapă în proiectul "Resuscitează non-formal!", care va continua în octombrie, cu un weekend prelungit la Sântion.

Vor scoate untul din ei

La rândul său, Lucian Nistor, directorul tehnic al Salvamont Bihor, a spus că în tabăra MASH 2012 nu va fi loc de lâncezeală. "Anul acesta am decis să îi alergăm mai mult. Pe lângă traseele clasice din zona Padiş-Glăvoiu, am adăugat altele de travaliu: Circuitul Cheilor Galbenei, Cetăţile Rădesei şi Circuitul Cheilor Someşului Cald. Vom scoate untul din ei!", a spus Nistor.

MASH 2012 va debuta vineri, iar sâmbătă Salvamont Bihor va organiza, în Poiana Ponor, o demonstraţie spectaculoasă de evacuare din peşteră. Restul zilelor vor fi dedicate cursurilor intensive. Până în 10 august, studenţii vor urma cursuri de resuscitare cardio-respiratorie, traumă, salvare şi orientare montană, salvare din abrupt, cursuri de tehnici de salvare cu câini. Cei 50 de aplicanţi vor primi de la specialişti în domeniu bagajul minim de cunoştinţe necesare salvării şi managementului unui pacient, victimă a unui accident montan.

La fel ca în fiecare an, tabăra MASH este organizată de UPU-SMURD Bihor, Serviciul Judeţean Salvamont-Salvaspeo Bihor şi SARTISS, în parteneriat cu Asociaţia Studenţilor Medicinişti din Oradea, Universitatea Oradea, cu aportul financiar al Consiliului Judeţean Bihor şi al Primăriei Oradea. Pe toată perioada taberei MASH, în Glăvoiu va fi organizat un punct de prim ajutor pentru întreaga populaţie din zona respectivă.

De la prima sa ediţie, din 2001, până în prezent, MASH a pregătit peste 640 de studenţi, dintre care 35 sunt acum medici care activează în cadrul serviciilor de medicină de urgenţă din România.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON