URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Decembrie 2020, 18:07

De meserie şef: Povestea lui Ionel Vila, secretarul Consiliului Local Oradea care a lucrat cu 10 primari, încă din comunism

De meserie şef: Povestea lui Ionel Vila, secretarul Consiliului Local Oradea care a lucrat cu 10 primari, încă din comunism DE INTERES. Ajuns la vârsta pensionării, secretarul Consiliului Local Oradea, Ionel Vila, priveşte senin acuzaţiile de corupţie care l-au urmărit de-a lungul carierei. "Dacă eşti funcţionar public de la un anumit statut în sus şi nu se sesizează DNA sau alt Parchet împotriva ta, înseamnă că nu ţi-ai făcut meseria cum trebuie"
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sărăntocii oraşului îl ţin mine de "Ionel", colegii îl menţionează ca "Secre", iar şefii îi spun "domnul Vila". Educat în comunism şi format în tranziţie, secretarul Consiliului Local Oradea, Ionel Vila, este una dintre constantele administraţiei locale post-decembriste. 

"Toţi au vrut să mă schimbe. Când au venit democraţii la putere, m-au făcut comunist, liberalii care le-au urmat m-au făcut PD-ist, iar mai nou se zice că am bătut palma cu Bolojan", spune zâmbind Vila. Are şi de ce. Pe 9 ianuarie iese la pensie, după 34 de ani în Primărie. De bunăvoie, nesilit de nimeni...

Ionel din Botean

Ionel Vila a pornit de jos. Născut în 1956 în Botean, comuna Ineu, a absolvit Liceul Industrial 2 din Oradea la seral, aşa cum dădea bine în comunism la dosarul de cadre. Prima licenţă, în Drept, a obţinut-o abia la 42 de ani, în 1998, la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, urmată în 2005 de alta în sociologie, întărită în 2008 de un doctorat susţinut la Bucureşti.

Mândru de începuturile muncitoreşti, Vila şi-a trecut în CV primele joburi, de electromecanic la Poşta din Alba Iulia şi la CET Oradea. "La 23 de ani eram muncitor cu categoria a cincea din şase posibile", spune, cântărindu-şi cuvintele. Un zâmbet larg îi luminează obrazul proaspăt ras şi cei doi ochi ca din oţel, de om călit. 

Ascensiunea unui tovarăş 

Vila nu a ascuns nici cei 6 ani în care, până în 1988, a fost activist în cadrul Comitetului Judeţean al Uniunii Tineretului Comunist. "Am făcut parte din conducerea şantierului tineretului de la Crivina, de lângă Anina, unde am dormit 6 luni în «oraşul de carton». Am fost şef de cadre pe Bihor, însărcinat cu selectarea, creşterea şi promovarea cadrelor partidului, şi am lucrat la Comitetul Central în corpul celor 41 de instructori ai lui Ceauşescu care organizau toate activităţile din judeţe, de la Cenaclul Flacăra la întrecerile sportive Daciada", povesteşte Vila. 

Căsătorit în 1985, după un an, comuniştii i-au descoperit o rudă în străinătate şi l-au mazilit. Activiştii PCR nu aveau voie să aibă rude până la gradul IV plecate din ţară. "Ioan Vulturar (foto), care era secretarul Comitetului Judeţean de partid, m-a chemat şi mi-a zis: «Am hotărât să te dăm afară». Şase luni am fost şomer politic. Oriunde mergeam, nu mă angaja nimeni". Deşi prigonit, nu s-a gândit însă niciodată să se dea disident.

Omul cu organizarea

Vila s-a angajat la Consiliul Popular Municipal, Primăria de astăzi, în 1987. A intrat direct ca şef al serviciului Organizare, chemat de prim-vicepreşedintele Ioan Bondar. "Organizam audienţele, asociaţiile de locatari, comisiile de încorporare, alegerile şi altele".

Activitatea actualei Primării nu poate fi comparată cu cea a administraţiei comuniste. "Atunci nu se punea problema locuinţelor, că numai în ʼ89 s-au construit 3.000 de apartamente, ci a confortului. Cel cu garsonieră voia două camere, cel cu două voia trei... Problemele acestea se rezolvau la sindicate şi la întreprinderi", zice Vila.

Revoluţia l-a prins în Primărie. "A fost haos. Au intrat tot felul de oameni. Unii umblau să distrugă acte. Împreună cu un miliţian şi câţiva băieţi sportivi am făcut un cordon ca să nu intre". Momentul încă îl emoţionează: "Parcă îl văd şi acum pe Mircea Bradu învelit în pătură, pe balconul de la sala mare, iar oamenii scandând: «Mir-cea Bra-du». Lumea voia schimbare...".

În premieră pe ţară 

Schimbarea din ʼ89 i-a deblocat cariera. Obişnuit să vorbească, să conducă, să laude în public şi să critice în particular, Vila s-a făcut util şefilor şi plăcut colegilor. "Toţi orădenii îşi cumpăraseră locuinţele, dar încă erau organizaţi în asociaţii de locatari. Eu am înfiinţat primul condomeniu din România, printr-un program al USAID pentru Oradea, Braşov şi Foşcani", povesteşte secretarul.

Ajuns şef al Direcţiei Sociale, a fost însărcinat apoi de primarul Petru Filip (foto) să înfiinţeze Administraţia Socială Comunitară Oradea, care să gestioneze toate problemele sociale. "Modelul ASCO a fost implementat apoi în toată ţara de Guvernul Năstase". Vila e mândru că a înfiinţat primele cămine sociale, primul azil de noapte şi a făcut prima diagnoză socială din România. "Când am făcut harta sărăciei, am avut un şoc: cei mai săraci orădeni locuiau în centrul oraşului. Erau foştii ştabi comunişti ajunşi pensionari", povesteşte funcţionarul.

În 2007, conştient că urmează o perioadă de schimbări, a schimbat funcţia fragilă de director, dependentă de capriciile primarului, cu cea mult mai stabilă de secretar al Consiliului Local, subordonat prefectului.

Filip vs Bolojan

În 34 de ani în Primărie, Vila a lucrat cu 10 primari, de la comunistul Gheorghe Groza, înlocuit în decembrie ʼ89 cu primul edil post-decembrist, Mircea Bradu, până la Petru Filip, Ilie Bolojan şi mai nou Florin Birta. 

Cel mai mult l-au marcat Filip şi Bolojan, care au condus oraşul trei mandate fiecare. "De Filip le era ruşine angajaţilor Primăriei. De Bolojan se temeau", explică el, simplu. Primul avea probleme de comunicare. "Filip era un om rece şi introvertit, nu vorbea cu oamenii. Odată a prins angajaţi ai Primăriei pe terasă, la bere, în timpul programului. În loc să-i avertizeze, m-a sunat: «Zi-le să meargă înăuntru, că-i vede lumea»".

În schimb, obişnuit să forţeze lucrurile, Bolojan avea nevoie nu de intermediari, ci de executanţi. "Bolojan mergea la limita maximă a legii. Când îi spuneam «până aici se poate merge», el insista: «Domnule Vila, să încercăm. Nu poate rămâne Oradea oraşul câinilor fără stăpân». Am încercat, iar apoi măsurile luate au devenit model în ţară", povesteşte Vila.

Vila, penalul

Apropierea de cercurile puterii, pânza de relaţii în toate domeniile şi nivelul de trai peste medie sunt explicate de Vila prin faptul că soţia sa provine dintr-o familie înstărită, ceea ce i-a adus o publicitate nedorită. Secretarul susţine că a fost mai vânat de procurori decât de Securitatea ceauşistă. "Am fost urmărit cu filori, cu ascultători, mi-au pus aparatură de interceptare în birou, au pus om să îmi ofere bani în timpul unei discuţii în Pasajul Vulturul Negru...".

Secretarul a avut cel puţin trei dosare penale. "Întâi a fost povestea cu ANL-ul din Bulevardul Ştefan cel Mare, unde procurorii doreau să ajungă la primarul Filip, pe ideea că eu aş împărţi locuinţele pe bani şi i-aş da lui". Dosarul, vechi din 2004, l-a avut în centru pe fostul şef al Serviciului Administrativ al ASCO, Silviu Chiriac, apropiat al lui Vila, care a şi fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru că a primit 2.000 dolari de la o orădeancă pentru a-i rezolva o locuinţă.

Pentru cel de-al doilea scandal, din 2010, Vila îi poate "mulţumi" lui Bolojan. Angajat în lupta cu taximetria la negru, primarul a impus reautorizarea taximetriştilor, lucru care s-a lăsat cu scandal. "Atunci am şi apărut la OTV în două după-amiezi. Se zvonea: «Dacă vreţi autorizaţii taxi, mergeţi la Vila, că el rezolvă». De fapt, voiau să dea în Bolojan prin mine", spune secretarul. Apoi, povestea s-a stins de la sine.

"Vă ajut s-o porniţi?" 

Cel mai recent dosar a pornit de la o discuţie telefonică. "DNA m-a ţinut doi ani şi ceva sub supraveghere. Am picat pe interceptări. Fostul consilier local Pavel Mercea vorbea cu primarul de Paleu, Somogyi Ludovic, care avea nu ştiu ce dosar: «Lasă că te scapă Vila, vorbeşte el cu nepotu-său, prim-procurorul Vasile Popa»", spune secretarul că i-a zis Mercea lui Somogyi. Afirmaţia avea un sâmbure de adevăr: Vila şi Popa erau prieteni, căruia îi mai zicea în glumă "nepoate".

De altfel, prim-procurorul Parchetului Bihor, Vasile Popa (foto), a şi fost condamnat ulterior pentru fapte de corupţie, dar nu în legătură cu Vila, care spune că "DNA mi-a comunicat prin 2017 că am fost supravegheat". "Secre" oricum ştia asta, doar ajunsese să se salute cu filorii. "În faţa casei mele era sistematic o maşină. Doi inşi în salopetă, unul mai amărât ca altul, se făceau că repară. Am şi făcut o glumă: «Măi băieţi, vă ajut s-o porniţi? Spuneţi-le celor care v-au trimis că n-au cu ce mă prinde, că nu fac prostii»". 

Nici acum nu ştie dacă mesajul a fost transmis, dar după o vreme maşina a dispărut, iar interesul pentru persoana sa pare să fi scăzut. În fond, a ajuns la vârsta pensionării...


ULTIMA ŞEDINŢĂ DE LUCRU
"Mulţumesc că m-aţi suportat"

Secretarul Ionel Vila a fost aplaudat de membrii Consiliului Local joia trecută, la încheierea ultimei şedinţe la care a participat în această calitate. "Îmi revine onoarea să îi înmânez o diplomă în semn de recunoştinţă şi apreciere pentru întreaga activitate desfăşurată în slujba administraţiei locale orădene", a spus primarul Florin Birta.

Suprins de gest şi vizibil emoţionat, Vila a mulţumit pentru onoarea făcută. "Vă mulţumesc că m-aţi suportat, pentru că munca de secretar de multe ori vine în contradicţie cu ce se doreşte, cu oportunitatea. Am căutat de-a lungul activităţii mele să nu intru pe contrasens, cum se spune, şi să rezolvăm problemele cu temeinicie şi legalitate", a spus fostul secretar.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Ionel, Ionelule!
Îți dorim să te bucuri, mulți și linișțiți ani de ... pensioară! - dragul nostru prieten!
Postat 27 Decembrie 2020, 23:13 de Sorin_din_Oradea
Țară mică, mese puține!
Educat precar, slugarnic, intelect modest, caracterizat optim de educatia lui la seral la liceu. Ce poate fi mai dezolant penreu cetateni decat sa aiba un secretar, dupa nula de Drecin, pe un semidoct cu facultate la 40+. Nici comunele bihorene din anii 60 nu aveau secretari cu educatie precara la nivelul acesta. De aia suntem atat de prapaditi dupa 30 de ani, pentru ca "cei mai buni" functionati pe care i-am avut au fost semidocti facuti tarziu prin scoli, ca Vila sau Bolos...
Postat 27 Decembrie 2020, 18:54 de decalog
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6253 RON
  • 1 EUR = 4.9757 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON