URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 14 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 August 2015, 17:43

De la 1 septembrie, cardul de sănătate devine obligatoriu pentru validarea şi decontarea serviciilor medicale

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele-director general al Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate, dr. Ionuţ Gheorghe, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că de la 1 septembrie cardul naţional de sănătate devine unicul instrument pentru validarea şi decontarea serviciilor medicale în sistemul public de sănătate pentru asiguraţii în vârstă de peste 18 ani.

În ciuda noului ultimatum, al treilea din acest an după 1 ianuarie şi 1 mai, şi după 1 septembrie asiguraţii care "din motive religioase şi de conştiinţă" refuză cardul de sănătate vor putea evita folosirea cardului, putând să prezinte furnizorilor de servicii medicale – începând de la medicul de familie până la cei specialişti din cabinetele private, policlinici şi spitale – o adeverinţă care să le ateste calitatea de asigurat şi pe care şi-o pot ridica de la sediul CAS, valabilitatea acesteia fiind de trei luni.

"În Bihor avem 80-90 asemenea persoane care, din motive de conştiinţă sau din motive religioase, au refuzat să primească un card de sănătate", a explicat şeful CAS Bihor.

Asiguraţii care au pierdut, deteriorat sau li s-a furat cardul pot solicita CAS unul nou, în schimbul contravalorii acestuia şi a cheltuielilor de distribuţie prin poştă, în cuantum de 15,5 lei, până la primirea noului card putând utiliza o adeverinţă.

"Atât în cazul în care asiguratul refuză, cât şi în cazul în care aşteaptă un duplicat al cardului furat, pierdut ori deteriorat, adeverinţa nu rămâne la furnizorul de servicii medicale, ci la asigurat", a mai precizat dr. Ionuţ Gheorghe.

Şeful CAS a mai spus, de asemenea, că instituţia pe care o reprezintă emite şi distribuie în permanenţă carduri pentru asiguraţii care devin majori şi pentru persoanele care dobândesc calitatea de asigurat după ce anterior nu au avut-o.

Invocând date statistice centralizate la nivelul Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate, şeful CAS Bihor a afirmat că în ultimele luni s-a constatat că numărul serviciilor medicale validate şi decontate în baza cardului l-a depăşit pe cel al serviciilor medicale validate şi decontate prin mijloacele clasice folosite până în 1 mai (raportarea online în termen de 72 ore de la efectuarea serviciilor). Cu toate acestea dr. Ionuţ Gheorghe nu a putut preciza volumul celor două categorii de validări/decontări, astfel încât să poată fi făcută o comparaţie şi să fie cuantificate, eventual, şi economiile realizate la Fondul Naţional Unic al Asigurărilor de Sănătate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
buna ziua
demisia pt incoptenta crasa
Postat 26 August 2015, 06:18 de pop2
Dezinformare
"În Bihor avem 80-90 asemenea persoane care, din motive de conştiinţă sau din motive religioase, au refuzat să primească un card de sănătate", a explicat şeful CAS Bihor. Sa aveti atatea bube in cap cu cat se depaseste 100 de persoane? Va dau si marja de eroare de 10. Stau cardurile la medicii de familie si de pe o zi pe alta, pt ca nu se valideaza reteta, iar bolnavii raman fara medicamente. Asta nu spuneti????? Va injura si medicii si pacientii, gunoaie ordinare ce sunteti, cu controlul vostru cu tot, si cu dezinformarile voastre. Lasa ca o sa ajungeti sa va bucurati din belsug de cardurile astea, voi care le-ati implementat. Gunoaie ordinare!!! Lasa ca sunt boli si pt voi, vanzatori de neam si tara!!!!!
Postat 25 August 2015, 22:19 de detectiv
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6156 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON