URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Septembrie 2022, 18:19

„Dacă mă vezi, să plângi”: Avertismentul vechi de câteva secole, lăsat pe „pietrele foamei”, le dă fiori europenilor (FOTO)

„Dacă mă vezi, să plângi”: Avertismentul vechi de câteva secole, lăsat pe „pietrele foamei”, le dă fiori europenilor (FOTO) sursa foto: theguardian.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După o vară caldă și lipsită de precipitații, toate râurile din Europa sunt la debite foarte mici.

În Cehia, un avertisment vechi de câteva secole, gravat pe pietrele de pe fundul râului Elba, a provocat fiori. „Dacă mă vezi, să plângi”, este mesajul lăsat de oamenii de-atunci, semn că seceta a avut efecte drastice.

Pe râul de lângă orașul Děčín din nordul Cehiei sunt zeci de „pietre ale foamei”, cum au fost denumite, adică pietre care conțin mesaje care au marcat secetele istorice și menite să avertizeze generațiile următoare de foametea și greutățile aduse de lipsa apei.

Cercetătorii cehi au explicat că seceta a însemnat o recoltă slabă, lipsă de mâncare, prețuri mari și foamete, mai ales pentru săraci. 

Cel mai timpuri an care poate fi citit pe „pietrele foamei” este 1616, dar mai există inscripții și privind secetele din anii 1417 și 1473. Alți ani secetoși care au urmat între 1707 și 1893 au fost de asemenea menționați. 

Secetă record

Experții susțin că seceta din acest an ar putea fi considerată cea mai gravă din ultimii 500 de ani, iar consecințele pentru industrie, transportul maritim de mărfuri, energie și producția de alimente ar putea fi drastice.

„Nu am făcut încă o analiză definitivă, pentru că seceta se manifestă în continuare. Dar anul 2018 a fost cel mai secetos din ultimii 100 și credem că anul acesta este și mai rău”, a spus Andrea Toreti, de la Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene.

Oamenii de știință estimează că și lunile de toamnă vor fi secetoase pe continent, ceea ce înseamnă că fluviile și râurile vor rămâne cu debite scăzute.

Pe anumite tronsoane, Loara, cel mai lung râu din Franța, poate fi străbătut pe jos, Rinul se apropie de momentul în care nu va mai putea suporta traficul maritim, iar nivelul fluviului italian Pad a scăzut cu 2 metri.

În Dunăre, temperatura apei a crescut semnificativ, ceea ce a redus oxigenul și a dăunat vieții piscicole. În plus, în Serbia, România și Bulgaria, fluviul a avut nevoie de dragare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6253 RON
  • 1 EUR = 4.9757 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON