URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Noiembrie 2023, 16:39

Cum arăta Colosseumul roman în perioada de glorie. Roma antică reconstituită în varianta 3D

Cum arăta Colosseumul roman în perioada de glorie. Roma antică reconstituită în varianta 3D Sursa foto: Flyover Zone
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Roma antică prinde viaţă printr-o reconstrucţie 3D ce oferă oamenilor şansa de a se "plimba" pe străzile Cetăţii Eterne. O aplicaţie dezvoltată de o companie de tehnologie educaţională permite privitorilor să exploreze oraşul aşa cum arăta în perioada sa de glorie, iar printre obiective se numără inclusiv Colosseumul, Arcul lui Constantin şi Colosul lui Nero.

Sub numele "Rome Reborn: Flight over Ancient Rome", aplicaţia a fost dezvoltată de experţi în tehnologie şi oameni de ştiinţă. 

Turul virtual ce durează aproape două ore, prezentat de Flyover Zone, un site specializat în turism virtual, oferă o incursiune în istoria Romei antice la apogeul său, când avea o populaţie de un milion de locuitori, făcându-l unul dintre cele mai populate oraşe din Europa.

Vizitatorii au parte de 61 de opriri, iar printre obiectivele ce pot fi văzute se numără Colosseumul, Panteonul, Mausoleul lui Augustus, Bazilica lui Maxentius, palatele imperiale şi templele sau monumentele de pe Dealul Capitolin.

"Vă oferim un tur aerian unic al întregului oraş al Romei antice, aşa cum a apărut în secolul al patrulea al erei noastre. Acesta a fost momentul în care oraşul a atins apogeul în ceea ce priveşte populaţia şi numărul de clădiri şi monumente", este descris turul Romei antice pe site-ul Flyover Zone.

Ideea unui astfel de proiect ambiţios a pornit de la profesorul Bernard Frischer, arheolog digital la Luddy School of Informatics, Computing and Engineering de la Indiana University Bloomington. Frischer a venit iniţial cu ideea în 1974, scrie Digi24.ro, citând Live Science.

Procesul de reconstrucţie a necesitat decenii de muncă colaborativă cu o echipă de arheologi, istorici şi ingineri. 

Profesorul Frischer şi-a propus să creeze o replică fidelă a Romei antice, iar pentru asta a consultat diverse texte istorice şi a lucrat cu ingineri pentru a scana un model fizic existent al Romei antice, care a servit drept bază pentru reproducerea digitală. 

El a descris eforturile sale ca fiind "obositoare", dar a subliniat că proiectul a fost pe deplin meritat şi a adăugat că: "Vreau ca oamenii să vadă frumuseţea, grandoarea şi inovaţia Romei antice. Era peste celelalte oraşe în acea perioadă."

Versiunea iniţială a Rome Reborn a fost lansată în 2007, urmată de două actualizări ulterioare în 2008 şi 2018. Această reconstrucţie 3D oferă astfel o oportunitate fascinantă de a călători virtual în timp şi de a descoperi splendoarea unei perioade istorice remarcabile.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON