URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Martie 2021, 08:00

Cu pandemia la judecată: 30 de antreprenori din industria evenimentelor cer în instanţă ridicarea restricţiilor Covid-19

Cu pandemia la judecată: 30 de antreprenori din industria evenimentelor cer în instanţă ridicarea restricţiilor Covid-19 ARMONIA LA CORT. Vara trecută, Armonia Avenue şi-a mutat petrecerile cândva fastuoase în corturi, iar din toamnă le-a oprit cu totul. Acum livrează meniul zilei. "E o soluţie de criză, ca să pot plăti salariile angajaţilor şi utilităţile", spune proprietara Simona Dume (foto)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pe 10 februarie, la propunerea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, Guvernul a decis prelungirea stării de alertă, cu interzicerea în totalitate a reuniunilor, indiferent că e vorba de aniversări, sărbători sau petreceri, în spaţii închise ori deschise, publice sau private. 

Lovită crunt de pandemie, industria evenimentelor acuză că e lăsată să alunece spre colaps. Dacă anul trecut situaţia a fost acceptată cu resemnare, acum, odată cu apariţia primelor măsuri de relaxare, actorii implicaţi spun că măsurile dispuse de autorităţi sunt fără fundament, disproporţionate şi chiar discriminatorii, în condiţiile în care restaurantele şi localurile sunt deschise. Aproape 30 de organizatori locali de evenimente, proprietari de săli şi furnizori de servicii conexe au semnat în premieră o acţiune judecătorească, prin care cer anularea şi suspendarea interdicţiilor care îi afectează...

Stop joc

Proprietarul sălii Ambasador, Marius Matei, nu a mai organizat petreceri din martie anul trecut. "S-au anulat banchete, evenimentele corporate, zile de naştere, onomastice, reuniuni, nunţi, botezuri... Întreg anul trecut am avut un eveniment cu 33 de persoane şi unul cu 50. Dar am plătit salariile personalului, pentru că dacă vrei să păstrezi o echipă profesionistă eşti obligat să o faci", spune Matei, nemulţumit de faptul că proprietarii sălilor de evenimente sunt discriminaţi faţă de alţi actori HoReCa, în condiţiile în care barurile şi restaurantele pot fi deschise. "Sălile de evenimente n-au funcţionat deloc şi nu pot funcţiona nici acum. Chiar dacă nu dai drumul în întregime, la capacitate de 100%, chiar şi doar cu muzică ambientală, ar fi o gură de oxigen", spune el.

Acelaşi lucru îl afirmă şi Simona Dume, proprietara Armonia Avenue, cea mai mare sală din Oradea, care a anulat evenimentele din toamna trecută. "Ne-au închis de pe o zi pe alta. Miercuri ne-a spus că de vineri nu se mai ţin evenimente. Avem contracte încheiate din 2018, am 22 de angajaţi cărora le plătesc salarii, am credite, leasing... Plătesc 7.000 lei doar pentru curent, lunar, indiferent dacă e deschis sau nu", spune Dume. 

Artist... brancardier 

Furnizorii de servicii şi produse sunt în aceeaşi situaţie, iar unii au ajuns în pragul falimentului. Anul trecut, Mihaela Bar (foto), unul dintre cei mai cunoscuţi organizatori de evenimente din Oradea, a şters din agendă 60 de petreceri. "Mai mult de 30 s-au contramandat: majorate, botezuri, evenimente corporate. Au rămas nunţi, care se tot amână. Din 2020 pe 2021, iar acum deja unii sună să amâne pe anul viitor", spune ea, atenţionând că situaţia îi afectează şi pe colaboratorii săi. Atelierele de rochii de mireasă sau cele pentru costume de miri, de pildă, îşi comandă colecţia cu un an înainte, iar sălile de evenimente se rezervă chiar cu doi ani înainte. 

"Nu cred că este rea intenţie, dar cred că nu se realizează cât de mare e dauna. Pentru un singur eveniment sunt implicaţi cel puţin 40 de colaboratori, oameni care din asta trăiesc. Hair-stylisti, furnizorii de printuri, caserole, băuturi, candy bar, artişti, firme de sonorizare, barmani, hostese, decoratori, florari, cofetari, cei care se ocupă de luminile ambientale, de artificii etc. Pierderile sunt colosale. Oamenii nu mai reuşesc să-şi achite creditele la bănci, să-şi susţină chiriile sau să asigure necesarul pentru familiile şi copiii lor. Cel mai vechi artificier din judeţ e în prag de faliment, o firmă de distribuţie a băuturilor la fel. Pentru că i s-au anulat toate contractele, un artist care avea o formaţie s-a angajat brancardier", spune Mihaela. 

La proces 

Ajunşi în colaps, oamenii au decis să pună tunurile pe Guvern. Într-un demers care constituie o premieră în judeţ, aproape 30 de antreprenori au semnat deja o acţiune prin care solicită Curţii de Apel Oradea anularea sau suspendarea unor prevederi din actele normative care interzic organizarea de evenimente în spaţii închise sau deschise. Cazul va fi susţinut în instanţă de doi tineri avocaţi orădeni, Ionuţ Iştoc şi Carmen Toma (foto), care invocă principiul de drept "unde se aplică acelaşi raţionament, se aplică aceeaşi soluţie". 

"Activitatea acestor oameni este paralizată, în timp ce restaurantele şi cafenelele şi-au reluat activitatea. Trebuie să se respecte egalitatea de tratament juridic pentru situaţii identice sau comparabile. Or, în acest caz, avem diferenţieri discreţionare de abordare în cadrul aceleiaşi branşe, aspect care impune luarea unor măsuri. Considerăm că statul este dator să asigure protecţia concurenţei loiale", explică avocata Carmen Toma. 

Până când instanţele se vor pronunţa, sălile de evenimente rămân, însă, goale...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Armonia vs Dumexim
După ce doamna de la Armonia și-a făcut sala de evenimente pt figuri sa aibe și ea o imagine elegantă nu doar cu bascule și buldozere acuma sta sa plângă la presa,dar ce și-a imaginat ca o aibe ca prin firma dumexim contracte cu statu.
Postat 05 Martie 2021, 06:11 de ProCivilizatie
Vai vai
Unii sa se gandeasca si la blestemele furnizorilor neachitati daca nu au alte explicatii, cel de sus nu bate cu bota mai da si cu pandemia.
Postat 04 Martie 2021, 21:16 de Traian
@ parker
Ia sa ne uitam un pic cine sunt parintii / familia / sotul acestor "doamne" care se "descurca" . Si atunci o sa vedem ca sunt bani negrii / furati pentru care nu au lucrat ni ele nici familia NICI O ORA IN VIATA LOR.
Postat 04 Martie 2021, 14:02 de Citizen
@revoltat
Mai stii, poate cu pandemia asta ti s-a oferit o sansa de scapare :)
Postat 04 Martie 2021, 13:49 de unul
@revoltat
Macar lumea se va dezobisnui. Noi n-am tinut nunta si/sau alte tampenii. Sunt chestii cu totul inutile. Nu zic, asa din senin, este cam dura schimbarea. Lumea nu e pregatita de un progres brusc. Intr-adevar masurile nu sunt corecte, iar bisericile sunt deschise cat timp alte evenimente sunt oprite. Mda... nu este corect.
Postat 04 Martie 2021, 12:01 de sasi
citizen
citizen - ciudata e atitudinea aceasta ! pitipoance, bmw-uri -doamnele au gasit o nisa pentru servicii cautate de oameni si au oferit servicii cerute de oameni, care au platit in consecinta - cam asa functioneaza o societate normala. etichetele astea, pitipoanca, doar ca s-au descurcat si din cate vad si profesionist sunt atat de ne la locul lor...e o jignire gratuita.
Postat 04 Martie 2021, 11:49 de parker
Revoltat
Voi acestea care ati avut nuntile puteti comenta... dar noi mirii ce vina avem ca nu ne putem organiza nunta, si pe langa ca a trebuit sa asteptam 2 ani ca sa avem loc la sala dorita, am mai amanato de 2 ori, da pana cand???? De ce nu sunt inchise si Bisericile sau acolo nu exista covid, acolo nu sta persoana langa persoana? De ce cluburile sunt deschise.. aaa nici acolo nu exista covid... poti merge la restaurant sa iei masa ca nu exista covid nici acolo, eee dar eveniment nu se poate organiza, dar de ce??? S a mai pomenit asa ceva??? Chiar am ajuns bataie de joc, noi fraierii care am vrut sa avem si noi amintire de la nunta noastra, voi astea care vorbiti aiurea probabil ca nu ati trecut prin stresul prin care trecem noi... Inainte de a comenta ganditiva ca daca ar fi copii vostrii in situatie cat de fericiti ati fi? Tot ati comenta nu ati fi frustrati chiar deloc?
Postat 04 Martie 2021, 11:37 de Revoltat
evenimente....
Majoratele au devenit un fel de nunta, botezurile .....altfel de nunta, banchetele altfel de nunta iar nuntile au devenit spectaole municipale. Acum sincer....e doar un pas pana la olimpiada. Astea sunt afacerile cu riscuri si fara, altfel s-ar numi altfel. A mai fost o criza in 2008 si atunci....unii au imbract salopeta si nimeni nu a aruncat mofturi. Daca ai facut o sala/afacere ineficienta energetic si economic......e treaba ta.....tu ai gandit-o. Ce se doreste? Haideti la petrecere ca dau faliment? Mor de ras.
Postat 04 Martie 2021, 09:31 de Christa
Mare foamea....
Ridicati repede restrictiile, ca nu-si pot schimba pitzipoancele BMW-urile in fiecare an....Cum dracu sa traiasca ele in masini de un an jumate....?
Postat 04 Martie 2021, 08:33 de Citizen
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON