URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Ianuarie 2017, 12:25

Cu ajutorul unor medici curanţi, bolnavii de cancer din Bihor şi-au făcut asociaţie şi un "club" unde vor să-şi ajute semenii în suferinţă (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bolnavii de cancer din Bihor şi-au făcut primul "club" al lor. Inaugurat luni seară în prezenţa unor medici, pacienţi şi reprezentanţi ai administraţiei locale pe strada Moscovei nr. 9, în vecinătatea Filarmonicii, sediul Asociaţiei Luptătorilor pentru Viaţă se datorează iniţiativei unor bolnavi oncologici, dar şi unor medici de specialitate – precum dr. Ioana Puşcaş şi dr. Maria Hora – care doreau încă de anul trecut să aibă un loc unde să se întâlnească şi să primească îndrumare de toate felurile.

"Dorim să desfăşurăm activităţi pentru bolnavi şi familiile lor, să avem grupuri de sprijin pentru pacienţii cu cancer de diferite feluri, pentru familii, consiliere de grup, psihoterapeutică şi juridică, pentru ca pacienţii să-şi primească drepturile", a explicat la mica festivitate de inaugurare preşedintele Asociaţiei Luptătorilor pentru Viaţă, Mariana Ştef. Cu o voce tonică, aceasta a explicat că a trecut personal prin traumatizantele experienţe ale diagnosticării şi tratării – cu succes – a unui cancer: "Am fost bolnavă şi nu mai sunt. Uitaţi-vă la mine, am avut cancer şi nu mai am", le-a transmis aceasta încredere celor aflaţi în suferinţă.

Dr. Maria Hora a precizat că organizaţia din care face parte a luat în considerare slaba implicare inclusiv a factorilor din sistemul de sănătate în descoperirea la timp a cancerului, dând exemplul programului de screening pentru depistarea cancerului de col uterin care, deşi complet gratuit, a "acoperit" în ultimii ani mai puţin de 10% din populaţia căreia i se adresează, în ciuda faptului că "România este pe primul loc în Europa la mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin", cu toate că testul pentru diagnositicare, Babeş-Papanicolau, este unul foarte simplu şi neagresiv, ba chiar a fost descoperit de un medic român. "Vom ieşi să-i convingem pe oameni să se prezinte la medic", a spus dr. Hora.

Dr. Ioana Puşcaş a ţinut să mulţumească celor care au ajutat la primirea sediului, adică municipalităţii, şi firmelor ori persoanelor fizice care au contribuit cu bani şi materiale la amenajarea acestuia, precum şi reprezentantei Administraţiei Social-Comunitare Oradea, Arina Moş, care şi-a oferit susţinerea pentru ca acesta să fie acreditat ca centru de zi astfel încât să poată primi fonduri destinate unităţilor medico-sanitare şi aşezămintelor sociale.

Tot dr. Puşcaş a afirmat că se doreşte, fireşte, ca noua organizaţie, prima de acest fel din Bihor, să colaboreze şi cu Centrul Oncologic din Oradea.

Cetăţenii care suferă de cancer sau au rude şi prieteni afectaţi de această boală se pot adresa Asociaţiei Luptătorilor pentru Viaţă la sediul din strada Moscovei nr. 9, la subsol, în apropiere de clădirea Filarmonicii, aceasta urmând să-şi facă şi un site şi un cont pe Facebook.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
VIA
Felicitari!!! Dumnezeu sa va faca sanatosi, pe toti! Multa bafta!
Postat 10 Ianuarie 2017, 21:50 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON