URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 August 2014, 10:10

Cronică de repetiţie

Cronică de repetiţie foto: www.cremeneanu.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În Parcul Nicolae Bălcescu a răsărit o scenă metalică gigantică. E argintie, sclipitoare şi cu acoperiş alb. La 10 metri de ea, un tobogan gonflabil roşu, mare şi el. În ambele locuri se joacă, dar nu în acelaşi fel. În vreme ce pe tobogan se caţără copii fericiţi de iluzia unui derdeluş în miez de vară, pe scenă 15 actori de la Teatrul Regina Maria pregătesc joaca din toamnă. Pe podeaua de sub monstrul metalic e un podium şi o mini-piramidă din scaune de lemn. În acest decor se naşte, în văzul lumii, o piesă de teatru.

Emil Sauciuc îşi încălzeşte degetele la o maşină de scris aflată pe o măsuţă cu rotile. Ion Ruscuţ împinge măsuţa de jur împrejurul scenei. Celălalt Ion, Abrudan, cară o ladă de plastic plină pe jumătate cu apă. Cocoţaţi pe piramida de scaune, soţii Lupu schimbă câteva replici. Pe o băncuţă, într-un tricou cu Iron Maiden, Richard Balint butonează un telefon fără butoane. Aparent detaşat, Alin Stanciu e întins pe o schelă la 3 metri de pământ, ca un zilier ce fură câteva clipe de odihnă. "Unde e Ionescu?", întreabă regizorul. "L-am sunat, ajunge în 3 minute!"...

E prima repetiţie la care asist. Vreau să văd zbaterile prin care se naşte o piesă de teatru. "Gata! Haideţi să-i dăm drumul! Lucrăm la sfârşitul coşmarului", zice regizorul şi fiecare se duce la locul lui. Aha, e un coşmar! Iar într-un coşmar, ştim bine, orice e permis. Brambureala de pe scenă începe să capete un sens. Pavel Sîrghi, Ciprian Ciuciu, Eugen Neag şi încă vreo cinci colegi au în mâini oglinzi pe care le ţin în dreptul feţei. Se fac schiţele de mişcare scenică. Spectacolul e în faza în care i se construieşte osatura. Din când în când se mai trage cu ochiul la cele 16 pagini de scenariu. Din ele va ieşi o piesă de o oră şi jumătate.

Copiii de pe tobogan chiuie fericiţi. Câţiva trecători se opresc curioşi pe alee. Intenţionat sau nu, teatrul îşi face reclamă în cel mai eficient mod, aducând în parc, printre oameni, actul creaţiei artistice. Un banner informativ ar spori impactul vizual: "Atenţie! Trupa Iosif Vulcan repetă!". La fel ca marile cluburi de fotbal, şi teatrul ar putea vinde bilete la "antrenamente". Astfel, efortul imens al actorilor, regizorilor şi tehnicienilor ar fi mult mai vizibil.

"Aţi mai repetat vreodată în aer liber?", îl întreb pe veteranul Ion Abrudan. Se luminează la faţă: "Ehei... Pe vremea când aveam spectacole în Teatrul de Vară! Ce prostie a fost că s-a distrus locul acela!", oftează cu amărăciune. "Reluăm de la preluarea reginei", anunţă regizorul, care, în timp ce dirijează traficul pe scenă, seamănă cu un agent de poliţie într-o intersecţie. Regina, Angela Tanko, trece chiar pe lângă mine. Uau! Niciodată n-am fost mai aproape de o regină.

Spectacolul "În inima nopţii - Episodul Hamlet" are scenariul semnat de chiar regizorul său, Gavriil Pinte, cu inserţii de George Banu şi Monique Borie. Premiera e programată pentru 25 septembrie, în Festivalul de Teatru. Va fi o piesă grea şi cred că ţinteşte un premiu. Succes!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON